Webwinkels

Online shoppen is net zo normaal als een fysieke winkel bezoeken. Dagelijks shoppen we online heel wat af in Nederland. Grote ketens hebben allemaal een goed ingerichte webwinkel, maar we zien ook steeds meer bedrijven die met hun winkel alleen online actief zijn en geen fysieke winkel (meer) hebben. Een online winkel starten is tegenwoordig met een paar muisklikken geregeld, dus de drempel om een webwinkel te starten is erg klein. Daardoor gaan veel (beginnende) ondernemers aan de slag met het opzetten van een online webwinkel. In elke denkbare niche zijn daardoor webwinkels te vinden met elk hun eigen assortiment en specialisme.

webwinkels, online shoppen

Valse webwinkels

De populariteit van online shoppen en het gemak waarmee webwinkels opgezet kunnen worden, maakt een webwinkel ook heel interessant voor criminelen. Vaak zetten ze een webwinkel op voor een niche met een bijbehorende domeinnaam (zoals een echte webwinkel), bijvoorbeeld denieuwstecameravoorweinig.com. Of ze kopiëren een bestaande website en hebben daar een zeer gelijkende domeinnaam bij. Bijvoorbeeld boll.com in plaats van bol.com.

Zeker in 2020 is een een enorme toename te zien van mensen die online zijn opgelicht. Zij hebben dan voor een product betaald wat nooit is geleverd en nooit zal worden geleverd. In 2020 is het aantal online aankopen gestegen i.v.m. corona en daar maken criminelen graag gebruik van.

Valse webwinkel herkennen

https beveiligde verbinding

Een valse webwinkel kan je op de volgende manieren herkennen:

  • Domeinnaam. Lijkt de domeinnaam op een bekende webshop, maar wijkt het net iets af? Dan heb je te maken met een valse webshop. Bijvoorbeeld: boll.com in plaats van bol.com
  • Beveiligde verbinding. Een beveiligde verbinding met een webshop kan je herkennen aan de S in httpS in plaats van http en aan het groene slotje in de adresbalk. Een beveiligde verbinding betekent niet automatisch een betrouwbare webshop, maar geen beveiligde verbinding betekent zeer waarschijnlijk wel een valse webshop.
  • Contactgegevens. Een valse webshop bevat vaak geen contactgegevens. Dus geen adres waarop het bedrijf is geregistreerd, geen telefoonnummer en geen emailadres.
  • Lage prijzen. Wanneer de prijs van een product enorm laag is, dan is de kans heel groot dat het een valse webwinkel is. Via internet kan je heel makkelijk prijzen vergelijken. Natuurlijk kunnen webshops op prijs concurreren, maar een onrealistische korting duidt op een malafide webshop. Als het te mooi lijkt om waar te zijn………
  • Slechte teksten. Een ondernemer zal veel tijd en moeite steken in zijn webwinkel. Alles moet tot in de puntjes verzorgd zijn, inclusief te teksten. Natuurlijk is een spelfoutje altijd mogelijk, maar een ondernemer zal het zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Criminelen hebben daar geen baat bij, zij willen een webshop zo snel mogelijk online en dat moet zo weinig mogelijk moeite kosten. Vaak vertalen zij teksten via Google Translate en dat zorgt regelmatig voor bijzondere vertalingen.
  • Betaalmogelijkheden. Webshops bieden vaak meerdere betaalopties aan. Valse webshops zijn er maar voor één doel: mensen geld afhandig maken. Valse webshops bieden dan ook alleen de mogelijkheid aan om vooraf te betalen. Nu zijn er genoeg betrouwbare webshop die dat ook doen, bijvoorbeeld via Ideal, maar deze webshops hebben verder geen kenmerken van een valse webshop.
  • Leeftijd webwinkel. Valse webshops zijn vaak maar kort online. Daarom is het goed om te checken hoelang een domeinnaam al bestaat. Dit kan op who.is. Wanneer de domeinnaam pas enkele dagen of weken online is, kan het een teken zijn van een valse webwinkel.
  • Recensie. Van veel webshops zijn recensies te vinden online. Sterker nog, veel webwinkels vragen hun klanten om een recensie. Hiermee vergroten zijn de betrouwbaarheid van hun online winkel. Een webshop zonder recensies kan duiden op een valse webshop.

We zijn vaak dat malafide webwinkels meerdere van bovenstaande kenmerken hebben. Kom je tijdens het online shoppen een webwinkel tegen met één of meerdere kenmerken, ga ergens anders shoppen!

Ben je ondanks je voorzichtigheid toch opgelicht? Doe dan aangifte bij de politie.