Webcam laptop

Tegenwoordig heeft elke laptop, maar ook telefoon, computer en tablet een webcam. Een kleine camera waarmee je jezelf kan filmen bij bijvoorbeeld een Skype gesprek. De camera is weggewerkt in de rand van het beeldscherm, of soms zelfs in het beeldscherm zelf.

Enorm handig, zo heb je de camera altijd bij de hand wanneer je die nodig hebt.

Het gevaar van een webcam

Toch is een webcam niet alleen maar handig. Er schuilt een groot gevaar in ingebouwde webcams.

webcam laptop cover

Hackers kunnen redelijk eenvoudig de webcam hacken en jouw webcam gebruiken om te filmen en dit op te slaan. Bij de meeste ingebouwde webcams gaat er een klein lampje branden, zodat je weet dat de webcam aan staat. Echter kunnen hackers deze ‘beveiligingsmaatregel’ makkelijk omzeilen. En dus heb je helemaal niet door dat je gefilmd wordt.

Veel mensen zeggen: “Maar, ik heb helemaal niets te verbergen.”

Dat is niet helemaal waar. Denk je eens in dat je thuis naakt langs de laptop loopt en een hacker jouw naakt kan zien. En erger nog, deze beelden opslaat en op het internet verspreidt! Of jouw kinderen die stiekem gefilmd worden als ze aan het spelen zijn. Dit zijn geen gekke voorbeelden en je zal niet de eerste zijn die zichzelf terugziet op het internet, al dan niet naakt.

Dit wil en moet je dus voorkomen!

Hacken webcam voorkomen

Je moet dus voorkomen dat je webcam gehackt wordt. Logisch, maar niet altijd even makkelijk. Daarom hieronder de mogelijkheden om te voorkomen dat je met een webcam stiekem gefilmd wordt.

Klap de laptop dicht

Logisch natuurlijk. De camera zit meestal bovenaan het beeldscherm. Wanneer je de laptop niet gebruikt, klap deze dan dicht. Echter voorkomt dit niet dat je gefilmd wordt als je achter de laptop bezig bent. Voor een telefoon, of tablet is dit natuurlijk lastiger. Meestal zitten aan beide zijden camera’s. Deze kan je bedekken door iets op de telefoon/tablet te leggen.

Updates

De fabrikanten van de apparaten en de software brengen zeer regelmatig updates uit. Updates voor nieuwe functionaliteiten, maar vaak om omdat er een beveiligingslek is geconstateerd en een update dit verhelpt. Voor daarom updates altijd direct uit, zo voorkom je dat een hacker dit lek gebruikt om in jouw apparaat te komen. Over de noodzaak van updates schreven wij al eerder een artikel: Klik hier

Virusscanner

Zorg voor een goede virusscanner op het apparaat. Deze scant het apparaat en zal software verwijderen dat niet veilig is. Ook bij virusscanners worden er steeds updates uitgegeven, zorg dat deze ook steeds worden bijgewerkt.

Webcam afplakken

De meest simpele en meest veilige methode!

Plak de webcam af wanneer je deze niet gebruikt. Dus kan met een stukje ondoorzichtige tape, of een pleister. Het grote nadeel is dat je deze moet verwijderen als je de webcam wel wilt gebruiken. Dit betekent dat je steeds tape, of pleisters bij je moet hebben.

Gelukkig is er een mooie en vooral handige oplossing:

Webcam cover

Een webcam cover is een plaatje met een schuifje daarin dat je over de webcam plakt. Wanneer je de webcam niet gebruikt zit het schuifje dicht, waardoor de lens is bedekt. Wil je de webcam gebruiken, dan doe je het schuifje open en kan je de webcam direct gebruiken. Erg handig en functioneel. Je hoeft zo niet steeds tape te plakken en eraf te pulken. Er zijn ook webcam covers voor telefoons verkrijgbaar.

Wij zijn van mening dat elk apparaat met een webcam cover zou moeten worden geleverd. Helaas is dat niet zo en daarom raden wij aan om deze zelf aan te schaffen en te gebruiken.

Deze webcam covers zijn niet duur, maar zeer effectief en dus veilig. Zo voorkom je dat jij ongemerkt wordt gefilmd! Je kan de webcam cover direct hier bestellen: Bestel nu!

webcam laptop cover
Klik op de afbeelding voor de productpagina.