We hebben er collectief een hekel aan, wachtwoorden!
In toenemende mate hebben we wachtwoorden nodig. Zowel privé, als op werk. Voor elk programma, bijna elke website en bij z’n beetje iedere online aankoop heb je een wachtwoord nodig om in te loggen. Verschrikkelijk irritant, maar het is nodig.
Waarom wachtwoord nodig?
Een wachtwoord is een verdediging voor gegevens die alleen voor jou beschikbaar moeten zijn. Een wachtwoord voor jouw email zorgt er bijvoorbeeld voor dat anderen niet jouw mails kunnen lezen. Een wachtwoord voor een online webshop zorgt ervoor dat anderen niet jouw bestellingen kunnen inzien. Een wachtwoord voor jouw bankrekening zorgt ervoor dat anderen niet bij jouw geld kunnen.
Wachtwoorden zijn dus heel belangrijk. Heeft iemand een wachtwoord van jou, dan heeft diegene toegang tot een deel van jouw gegevens. Waarom zou iemand dat willen? Helaas zijn daar verschillende redenen voor:
- Berichten uit jouw naam versturen.
- Afpersing.
- Aankopen doen op jouw naam.
- Geld (van jouw bankrekening halen).
- Identiteitsfraude.
- Haat
Wat is een goed wachtwoord?
Hierboven staan genoeg redenen beschreven waarom jouw wachtwoord niet in verkeerde handen mag vallen. Maar hoe voorkom je dat dan en wat is een goed wachtwoord?
Mensen hebben de neiging om 1 wachtwoord te gebruiken voor eerdere accounts. Dus met 1 wachtwoord kan iemand bij de email, Facebook, bank, energiemaatschappij, etc inloggen. Wanneer men toegang heeft tot 1 van jouw accounts is dat al erg vervelend, laat staan meerdere. Gebruik dus voor elke aanmelding een apart wachtwoord. En dan niet een opeenvolgend nummer. Bijvoorbeeld Appel1001 en Appel1002. Gebruik ook niet een geboortedatum, postcode, of naam van je huisdier. Dit zijn allemaal wachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn.
Een goed wachtwoord bevat:
- Hoofdletters
- Kleine letters
- Symbolen
- Cijfers
- Als het kan een hele zin, inclusief spaties
- Is uniek
Met 30 verschillende wachtwoorden zal het lastig worden om deze allemaal te onthouden. Gelukkig zijn daar ook programma’s voor. Bijvoorbeeld KeePass. In dit programma sla je alle wachtwoorden op en deze zijn beveiligd met een master wachtwoord. Met dit wachtwoord kan je bij de overige wachtwoorden komen. Dit programma slaat alles versleuteld op, dus alleen jij kan bij de wachtwoorden komen. Wanneer kwaadwillenden het programma hacken, is alles versleuteld en dus nutteloos. Ook de makers kunnen niet bij jou wachtwoorden komen! Ben jij het master wachtwoord kwijt, dan ben je ook de overige wachtwoorden kwijt!
Neem wachtwoorden serieus
Hoewel het vervelend lijkt om steeds een wachtwoord te verzinnen en aan te maken moet je dit wel serieus nemen. Voorkom dat iemand anders bij jouw gegevens kan komen, hoe onbelangrijk een account ook lijkt. Ook hierbij is voorkomen beter dan genezen!!