VPN

In jouw favoriete koffietentje inloggen op de WIFI……..samen met 50 anderen.

openbare WIFI in de horeca

Handig die openbare WIFI. Verbinding maken met je laptop, of telefoon en je bent gratis verbonden met het internet.

Het gevaar van openbare WIFI

Openbare WIFI spots zijn aantrekkelijk voor hackers.

Ten eerste kunnen zij zelf een netwerk aanmaken met de naam van het koffietentje (bijvoorbeeld Koffie gratis internet). Jij denkt dan verbinding te maken met de WIFI van het koffietentje, maar in werkelijkheid maak je verbinding met een hacker.

Ten tweede kunnen zijn via de openbare WIFI proberen contact te maken met jouw laptop/telefoon. Immers zit je op hetzelfde netwerk.

Op deze manieren kunnen hackers:

  • Bestanden op jouw laptop bekijken.
  • Malware op jouw laptop installeren.
  • Software installeren waardoor zij zien welke websites jij bezoekt, welke berichten jij verstuurt/ontvangt, welke toetsaanslagen jij doet.
  • Jouw betaal-/creditcardgegevens verkrijgen.
  • Inloggegevens verkrijgen en vervolgens onder jouw naam inloggen in allerlei systemen, bijvoorbeeld bij jouw bedrijf.
gratis wifi internet

Virtual Private Network (VPN)

Wanneer jij moet/wilt inloggen op een openbaar WIFI netwerk dan kan je maatregelen treffen waardoor je veilig online kunt zijn. Uiteraard moet je zorgen dat jouw laptop/telefoon altijd de laatste updates heeft. Daarnaast kan je gebruik maken van een Virtual Private Network, oftewel VPN.

Een VPN is een tussenstap tussen jouw laptop/telefoon en het internet. Wanneer jij via een VPN verbinding maakt met het internet wordt jouw dataverkeer via een beveiligde, versleutelde verbinding naar de VPN verstuurd, van daaruit gaat het dataverkeer pas naar het internet. Dit betekent dat jouw dataverkeer niet herleidbaar is naar jouw laptop/telefoon, omdat jouw ip-adres wordt vervangen door die van de VPN. Hackers hebben dan grote moeite het versleutelde dataverkeer te ontcijferen en zullen dan veel sneller kiezen voor een slachtoffer die geen VPN gebruikt.

Deze VPN kan overal ter wereld staan. Afhankelijk van welke VPN je gebruikt kan je kiezen uit een groot aantal landen, van waaruit jij het internet op gaat (virtueel).

Andere voordelen van een VPN

  • Veiligheid is natuurlijk nummer 1. Zoals hierboven beschreven zorgt een beveiligde, versleutelde verbinding ervoor dat hackers niet bij jouw gegevens kunnen komen.
  • Je kunt je anoniem op het internet begeven. Jouw IP adres wordt verborgen door de VPN, hierdoor is jouw locatie en identiteit niet te achterhalen.
  • Je kunt virtueel overal te wereld zijn. Streamingdiensten (bijvoorbeeld Netflix, videoland) zijn regiogebonden. Wanneer je in zou loggen op een Amerikaanse VPN kan je dus films/series bekijken die in Amerika wel op Netflix staan, maar in Nederland niet. En dat terwijl je gewoon in Nederland bent. Er zijn ook landen waar social media zijn geblokkeerd. Door een VPN verbinding met een server in een land waar deze wel zijn toegestaan kan je dus wel op social media. (Vraag jezelf af of het verstandig is om dat uberhaupt te doen).

Bullguard Internet Security, free 60 days Trial

Conclusie

Wanneer je vaak verbonden bent op openbare WIFI netwerken dient het de aanbeveling om verbinding te maken met een Virtual Private Network. Voor een paar euro per maand kan je zo voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een hacker. Je moet er toch niet aan denken dat jouw betaalgegevens gevoelige bedrijfsinformatie of andere zaken in handen vallen van criminelen. Bijkomend voordeel is de anonimiteit en dat je virtueel in andere landen verbonden kan zijn met het internet, waardoor je bijvoorbeeld buitenlandse films op Netflix kan kijken.