85% van de Nederlanders (Bron: CBS 2018) is in meer of mindere mate actief op social media. Met z’n allen plaatsen en lezen we dus enorm veel op Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, etc. Hoe zit er dan met de veiligheid op social media?
Wat delen we op social media?
Ongemerkt geef je dus heel wat informatie weg op social media, vaak zonder daar erg in te hebben. Per gebruiker zijn we uren per dag actief op één, of meerdere platformen. We lezen wat andere doen en posten zelf berichten over onderwerpen die we graag met de wereld willen delen.
Wat delen we op social media:
- Naam
- Woonplaats
- Relatie
- Gezinssamenstelling
- Familie
- Werk
- School
- Hobby’s
- Sporten
- Sportclub
- Muziek
- Films
- Evenementen
- Politieke voorkeur
- Vakanties
- Aankopen
- Meningen over allerhande onderwerpen
Een enorme lijst en hier staat nog niet eens alle gedeelde informatie opgesomd. Mogelijk deel je niet alle informatie uit deze lijst, maar het is schrikbarend hoeveel je wel deelt als je kritisch naar je accounts kijkt.
Een voorbeeld uit de lijst: Aankopen.
Mensen denken vaak dat ze dit niet delen. Immers plaatsen zij geen berichten waarin ze schrijven dat ze een nieuwe fiets hebben gekocht, inclusief een foto. Want dat is niet zo slim.
Vervolgens maken ze een eerste rit op de fiets en stoppen ze onderweg voor een ijsje. Hierop volgt een bericht op Facebook: ‘Een lekker ijsje halen in de stad, even mijn nieuwe fiets uitproberen.’
Ongemerkt is er dus toch gedeeld dat er een nieuwe fiets is aangeschaft!
Wat zijn de gevaren van het delen van deze informatie?
De informatie die je deelt kan door kwaadwillenden voor allerlei doeleinden worden gebruikt:
- Identiteitsfraude. Met de informatie die je hebt gedeeld kan iemand zich (online) als jou voordoen.
- Inbraak. Voor een inbreker is het ideaal als jij je adres deelt en wanneer je op vakantie bent,
- Diefstal. Voor de dief is het heel handig als jij online deelt dat je een nieuwe auto, of telefoon hebt aangeschaft.
- Pesten. Vooral onder jongeren (maar zeker ook bij volwassenen) kan pesten een enorme impact hebben. Online informatie kan zeker ‘munitie’ zijn voor pesters!
- Chantage. Net als pesten heeft ook chantage een enorme impact op het slachtoffer. Een foto van jou met een andere man/vrouw KAN een reden geven voor chantage. Maar ook het ‘liken’ van een omstreden account/pagina/website.
- Delen. Delen van jouw geplaatste informatie met anderen (personen en bedrijven) voor allerhande doeleinden.
Alles wat je op social media, dus het internet, plaatst is onuitwisbaar! Elk bericht, elke foto kan altijd worden achterhaald. Er zijn voldoende websites die de mogelijkheid bieden om deze berichten op te halen. Immers staan ze nog altijd ergens in de wereld op een server. Bedenk dus bij elk bericht goed dat deze onuitwisbaar is! En bedenk dan ook of je deze informatie wilt delen.
Privacy instellingen social media.
Elke platform biedt de mogelijkheid om de privacy van een account in te stellen. Zo kan je instellen dat mensen moeten aanvragen om jouw te volgen, waarmee jij beheert wie jouw berichten te zien krijgen.
Voor zakelijk accounts is het vaak handiger om de berichten openbaar te zetten. Immers wil een bedrijf dat zoveel mogelijk potentiële klanten het bericht zien en dan ook het liefst liken en delen. Een bedrijf is ‘open’ en daar is de social media op ingericht voor het bedrijf.
Elk social media platform heeft haar eigen instellingen. Neem van elk platform waarop jij actief bent deze instellingen door, dan weet je zeker dat je alles hebt gedaan om jouw veiligheid te waarborgen.
GPS
GPS geeft jouw huidige locatie aan. De meeste telefoons bieden de mogelijkheid om deze op te slaan wanneer je een foto maakt. Deze coördinaten worden dan opgeslagen in het fotobestand. Ook kan je op social media bij een bericht je locatie weergeven. Meestal is het verstandig om beiden uit te schakelen, zo voorkom je dat locatie waar vandaan het bericht is verstuurd openbaar is. Wanneer je toch graag wilt dat een locatie bij je bericht wordt getoond kan je deze altijd even aanzetten op dat moment.
Ook sporthorloges zijn, nagenoeg allemaal, voorzien van GPS. Hiermee wordt o.a. de locatie en route opgeslagen en deze kan worden gedeeld in verschillende sportgerelateerde apps/programma’s. Voor meer informatie over dit onderwerp: klik hier.