Of het nou de computer, laptop, telefoon, tv of spelcomputer is. Allen zijn ze voorzien van software. Allemaal hebben ze regelmatig updates nodig. En die vinden we erg vervelend. Het is irritant en kost tijd, juist op het moment dat we van ons apparaat gebruik willen maken. Daarom zijn we snel geneigd de updates uit te stellen, tot het moment dat we worden gedwongen om een update uit te voeren, anders werkt het apparaat niet meer.
Waarom zijn updates nodig?
De updates zijn om 3 redenen noodzakelijk: bug fixes, uitbreiding/toevoeging van functies en beveiliging.
Bug fixes zijn reparaties van foutjes in de software. Het komt regelmatig voor dat een fabrikant nieuwe software uitbrengt en dat gebruikers dan een foutjes ergens in de software ontdekken tijdens het gebruik. Feedback van deze gebruikers gebruiken fabrikanten om de software te verbeteren. En dat doen zij door bug fixes, het repareren van foutjes in de software.
Uitbreiding/toevoeging van functies aan een apparaat door middels van een software update zien we steeds vaker. Het beste voorbeeld daarvan is onze mobiele telefoon. Zeer regelmatig krijg je een nieuwe update, en na het uitvoeren van deze update zijn er nieuwe functies aan de telefoon toegevoegd. Deze functies zijn allemaal middels software toe te voegen en zo zorgen fabrikanten dat hun klanten tevreden blijven en geen reden zien om over te stappen naar een andere fabrikant vanwege een missende functionaliteit.
Maar waar het ons om te doen is zijn de beveiliging updates:
Beveiliging updates
De beveiliging updates, ook wel security fixes genoemd, zijn de belangrijkste updates voor software.
Criminelen zijn steeds op zoek naar openingen in de software, waardoor zij naar binnen kunnen. Eenmaal binnen kunnen zij de software en het apparaat overnemen, de software gebruiken voor illegale activiteiten, of jouw gegevens/identiteit stelen.
Deze openingen in de software worden ook gezocht door fabrikanten zelf, om zo de criminelen een stap voor te blijven. Vaak zijn de beveiliging updates dan ook het gevolg van de bevindingen van de fabrikant zelf. Maar fabrikanten worden ook getipt door hackers, waarna fabrikanten het lek kunnen dichten.
Dit laatste is dan ook de reden dat je een beveiliging update direct dient uit te voeren. Op het moment dat een update wordt uitgegeven weten criminelen dat er dus een gat in de beveiliging is en gaan zijn daar naar op zoek. Daarom worden vaak apparaten gehackt die niet beschikken over de laatste updates.
Let op!
Voer alleen updates uit die worden aangeboden door de fabrikant. Een pop-up met een update als je een willekeurige website bezoekt klopt niet. Een mail met daarin het verzoek om via de link een update uit te voeren klopt ook niet. Updates worden vaak aangekondigd op het apparaat zelf via een notificatie en je kan op de website van de fabrikant checken of het klopt dat er een update is. Pas dan moet je een update uitvoeren. Anders loop je de kans malware (kwaadaardige software) te installeren op de apparaat, zonder dat je het zelf doorhebt.
Conclusie
Voer zo snel mogelijk de aangeboden updates uit. Hiermee voorkom je toegang tot jouw apparaten door criminelen. Software zonder de meest recente beveiliging update heeft een gat in de beveiliging, waardoor criminelen binnen kunnen komen. In het verlengde hiervan is het ook verstandig om verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts te gebruiken: Hier lees je daar meer over.