Waar we voorheen een mooie Casio met stopwatch functie gebruikten tijdens het hardlopen is vandaag de dag een GPS horloge de standaard.
Horloges met GPS
Sinds de komst van de GPS horloges zijn deze zo’n beetje de standaard onder sporter. Horloges met GPS worden vaak sporthorloges genoemd. Bijna elke atleet logt zijn trainingen en wedstrijden met een dergelijk horloge. Of het nou hardlopen, zwemmen, paardrijden, wielrennen, etc is, we vinden het leuk om naderhand onze inspanningen terug te zien. En zo’n horloge maakt dat heel erg makkelijk, omdat het handig mee te nemen is. De laatste jaren zijn de prijzen van deze horloges flink gedaald. vanaf zo’n €100 haal je al een horloge met GPS in huis en kan je aan de slag.
Wat logt een horloge met GPS?
De horloges verzamelen een enorme hoeveelheid data over activiteit. Afhankelijk van het model zullen horloges meer of minder data verzamelen, maar de volgende data worden door de meeste horloges wel verzameld:
- Locatie
- Route
- Afstand
- Snelheid
- Cadans (aantal stappen, of trapbewegingen).
- Hoogte
- Temperatuur
- Hartslag
- Tijd
- Slaappatroon
Een behoorlijke hoeveelheid data dus die een ogenschijnlijk simpel apparaat verzameld. En daar is op zich niets mis mee natuurlijk. Jij kan er als sporter enorm je voordeel mee doen. Je kan je trainingen aanpassen als dat nodig blijkt te zijn. Je kan zien of je genoeg slaapt. Zelfs je hersteltijd na een training/wedstrijd wordt vaak getoond. Geweldig toch.
En laten we eerlijk zijn, het is ook gewoon leuk om naderhand te bekijken hoe je het hebt gedaan.
Apps
Of je nou een Garmin, Polar, Tomtom, Suunto, of enig ander merk neemt. Ze bieden allemaal een app aan om jouw training/wedstrijd mee te synchroniseren. In die app, of internetpagina, worden de statistieken van jouw activiteit allemaal netjes en overzichtelijk getoond. Inclusief een kaart waarop je precies kan zien hoe jouw route was.
Daarnaast zijn er ook nog programma’s van derden waarmee je jouw activiteit kan synchroniseren. De bekendste is Strava. Strava is een website, inclusief app, die door vele sporters over de hele wereld wordt gebruikt. De activiteiten worden met Strava gesynchroniseerd en de hele wereld kan jouw activiteit zien. En zelfs kudo’s geven, dit zijn complimenten voor jouw activiteit.
Door vrienden uit te nodigen voor welke app/programma dan ook kan je elkaars verrichtingen volgen. Dat werkt onwijs motiverend. Als de buurman weer 10 kilometer heeft gelopen, wil jij dat natuurlijk ook, dus de schoentjes aan en hardlopen.
Privacy
Je weet nu welke data een sporthorloge kan verzamelen en delen via een app. En dat is een belangrijk punt om over na te denken. Wil je wel dat de hele wereld kan zien welke sportieve activiteiten jij doet?
Men kan immers zien:
- Sportroutine (elke dinsdagavond om 1700 uur sporten bijvoorbeeld)
- Vaste routes
- Hoe lang je gemiddeld weg bent
- Waar jouw huis is (vaak start-/eindpunt van de training)
- Jouw uitrusting (bijvoorbeeld welke racefiets)
Voor een dief is het dus een koud kunstje om jouw fiets te stelen. Immers kan hij zien welke fiets je hebt, waar je woont en wanneer de fiets thuis staat.
Een inbreker kan juist zien wanneer jij altijd van huis bent om te sporten. Voor hem een mooie gelegenheid om in te breken.
Wat moet ik dan doen?
Natuurlijk is het leuk om jouw activiteiten in een app terug te zien en te delen met anderen. Maar pas een aantal voorzorgsmaatregelen toe om vervelende gebeurtenissen te voorkomen.
Zo kan je in alle apps de privacy zo instellen dat alleen personen die jij toevoegt aan jouw account de activiteiten kunnen zien. Hiermee voorkom je dat criminelen deze activiteiten kunnen analyseren.
Daarnaast kan je in veel apps een straal rondom jouw huis instellen. Binnen deze straal zal de route niet worden getoond en kan niemand jouw adres achterhalen. Dit geldt natuurlijk ook voor jouw werklocatie.
Buiten de privacy opties die de verschillende apps bieden moet je ook social media niet vergeten. Wanneer je hier elke dinsdagavond post dat jij om 1900 uur hebt gesport is deze regelmaat heel snel te zien. Dus plaats berichten met beleid en geef daarbij ook niet te veel informatie over de activiteit, zoals plaats en tijd.
Beter voorkomen dan genezen!
Buiten sporthorloges zijn er ook activitytrackers (armband), handheld GPS en fietscomputers die dezelfde functionaliteiten hebben. Voor deze apparaten geldt natuurlijk hetzelfde als voor sporthorloges!