Slimme apparaten

Met de computer inbellen op de telefoonlijn. Piep, piep, piep, je computer heeft verbinding met het internet. Snel de mail checken, want de verbinding is vrij prijzig en de telefoonlijn is ook bezet.

internet of things, slimme apparaten

Bovenstaande in nog niet zo lang geleden. Maar tegenwoordig zijn heel veel apparaten in huis verbonden met het internet.

Een verre van complete lijst met apparaten die mogelijk met het internet verbonden zijn. En de lijst zal in de komende jaren alleen maar groeien.

Wat zijn slimme apparaten?

De term ‘slim’ is in dit geval een marketingterm. Elk apparaat dat verbonden is met het internet is een slim apparaat. En zoals de lijst hierboven laat zien zijn dit al erg veel apparaten. De verwachting is dat er in 2020 zo’n 30 miljard apparaten verbonden zijn met het internet!

Veiligheid slimme apparaten

De hoeveelheid apparaten die verbonden zijn met het internet brengen ook gevaren met zich mee. Kwaadwillenden hebben met meer apparaten meer mogelijkheden om jou te hacken. En op deze manier criminele activiteiten uit te voeren.

Vele apparaten zijn (nog) niet goed beveiligd. En dat brengt terecht zorgen met zich mee. Dusdanig dat de Nederlandse overheid onderzoek laat doen naar de gevaren van deze slimme apparaten.

Zeker de veiligheid van ‘nieuwe’ slimme apparaten laat nog wel eens te wensen over. De beveiliging van bijvoorbeeld computers is al lange tijd een issue. En daarom zijn fabrikanten elke dag weer druk om de veiligheid van deze apparaten te optimaliseren. Bij een slimme koelkast kan dit anders zijn. Immers wat is het gevaar als iemand toegang krijgt tot de koelkast?

wifi, verbinding met internet slimme apparaten

Veiligheidsrisico’s slimme apparaten

Alle slimme apparaten bij je thuis zijn aangesloten op jouw (draadloze) router. Zo hebben zij een internetverbinding. Wanneer een hacker toegang krijgt tot 1 apparaat kan hij toegang krijgen tot de rest van jouw netwerk en dus ook tot de rest van jouw slimme apparaten.

Soorten risico’s:

  • Apparaat gijzelen (controle overnemen totdat bijv. geld wordt betaald)
  • Controle apparaat overnemen
  • Informatie gebruiker/identiteit stelen
  • Apparaat uitzetten, of vernielen (bijv door apparaat dusdanig hard te laten werken dat deze oververhit en in brand vliegt.
  • Audio-/video opnamen maken.
  • Bestanden stelen.
  • Schadelijke software toevoegen.

Er zijn dus nogal wat risico’s en het gevaarlijkste is dat je niet hoeft door te hebben dat je slachtoffer bent geworden van een hacker.

Wat kan je doen om de veiligheidsrisico’s te beperken?

Hoewel bij veel slimme apparaten de veiligheid (nog) niet al te goed is zijn er gelukkig enkele zaken die je zelf kan doen ter preventie:

  • Standaard wachtwoorden wijzigen. Elk slim apparaat komt met een standaard wachtwoord (ook je router!). Vaak 0000, of 1234. Door deze zo snel mogelijk te wijzigen verklein je de kans dat iemand toegang krijgt tot het apparaat! Hier lees je wat goede wachtwoorden zijn.
  • Updates. Zorg dat je voor elk apparaat altijd de laatste updates installeert zodra deze beschikbaar komen. Afhankelijk van de fabrikant zullen enkele apparaten dit automatisch doen. Echter vertrouw op jezelf en kijk regelmatig op de websites van de fabrikanten of er nieuwe updates zijn. Hier lees je meer informatie over updates.
  • Plug & play. Fabrikanten doen er alles aan om het de consument zo gemakkelijk mogelijk te maken. Hiervoor is ook Plug & play ontwikkeld. Dit houdt in dat een apparaat zelf verbinding zoekt, maakt en zichzelf dan installeert. Handig, maar een onbevoegde kan zijn apparaat ook op die manier op jouw netwerk installeren. In de router kan je deze optie uitzetten, waardoor alleen reeds geïnstalleerde apparaten verbonden blijven. Wanneer je zelf een nieuw apparaat wilt toevoegen kan je deze optie altijd weer even aanzetten. Zoek in Google naar het merk en type van jouw router om de gebruiksaanwijzing in te zien. Vaak zit deze optie nogal verstopt.
  • Verbinding met internet. Vraag je bij elk apparaat af of een internetverbinding nodig is voor het gebruik. Verschillende apparaten hebben de verbinding alleen om updates uit te kunnen voeren. Deze apparaten hoeven dus niet verbonden te zijn. Wanneer er een update komt, kan je tijdelijk verbinding maken om de update te installeren.
  • Virusscanner. Producenten van virusscanners noemen dit tegenwoordig liever antimalwaresoftware. Het blijft zeer aan te bevel om dit de installeren op apparaten waarop dit mogelijk is. Helaas blijkt vandaag de dag nog steeds dat een aanzienlijk deel van de computers niet is voorzien van een virusscanner. Terwijl al bewezen is dat het wel degelijk nu heeft.

Wel of geen slim apparaat kopen?

Meer en meer apparaten die te koop zijn, hebben de mogelijkheid tot verbinding met het internet. Dat is een feit en ook een feit dat dit in de toekomst alleen maar toeneemt. Dus soms zal je er niet aan ontkomen. Maar vraag jezelf bij elke potentiële aankoop af of het nodig is om een slim apparaat in huis te halen. De beveiliging is tenslotte nog vaak onvoldoende. En Ga daarnaast verantwoord met het apparaat om. Dus verander het wachtwoord direct, vorer de updates direct uit, etc.

Op deze manier kan jij zo veilig mogelijk genieten van jouw slimme apparaten.