OSINT

Vermoedelijk heb je weleens van de term OSINT gehoord?!!

OSINT staat voor: Open Source Intelligence.
Vertaald in het Nederlands: Open Bron Inlichtingen.

Inlichtingen via open bronnen

OSINT is de benaming voor het vergaren van inlichtingen via open bronnen. Een methode die de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen. Op het internet is oneindig veel informatie beschikbaar en elke dag komt daar onmeetbaar veel informatie bij. Dit maakt het internet een ideale plek om inlichtingen te verzamelen.

Op Instagram heeft een vriend een foto geplaatst, daarbij de tekst dat hij op dat moment op de Dam in Amsterdam is. Jij ziet op de foto dat hij inderdaad op de Dam staat, maar op de foto is het zonnig en vandaag is het regenachtig. Je checkt Amsterdam op Buienradar en het regent ook in Amsterdam. Je weet nu dat die vriend niet de waarheid spreekt en op dit moment niet op de Dam in Amsterdam staat.

Bovenstaande is een heel simpele vorm van OSINT, maar dat is wel hoe Open Source Intelligence in de praktijk werkt. Door open bronnen te raadplegen, in dit geval Instagram en Buienradar, weet je dat het verhaal van jouw vriend niet klopt. Simpel toch?

OSINT

Open source niet alleen tekst

Een misvatting is dat open source alleen tekst is. Open source is alle informatie die publiekelijk beschikbaar is. Dat wil niet zeggen dat een simpele zoekopdracht in Google alle prijsgeeft. Maar uiteindelijk, met de juiste tools, is de informatie beschikbaar voor je.

Voorbeelden open source informatie:

  • Tekst
  • Afbeeldingen/foto’s
  • Video’s
  • Geluidsfragmenten
  • Rapporten
  • Databases
  • Sociale media
  • Kaarten (bijv Google Maps)
  • Massa media (bijv kranten en tijdschriften)

Onderzoeksvragen

Wanneer je de OSINT-methode wil gebruiken heb je vragen nodig.

  • Wat is het doel van mijn onderzoek?
  • Hoe wil ik dat bereiken?
  • Welke informatie heb ik als startpunt?

Door het beantwoorden van deze brengen breng je structuur aan in het onderzoek wat het resultaat ten goede kan komen.

Puzzelen

Zoals gezegd is OSINT niet simpelweg een Googelen en je hebt een antwoord op je vraag. OSINT betekent puzzelen. Kleine stukjes informatie vinden die uiteindelijk gezamenlijk leiden tot een resultaat. En dat betekent veel zoeken, proberen, herhalen en nieuw openbare bronnen vinden. Je hebt niet altijd het gewenste resultaat en wat in het ene onderzoek wel werkt, hoeft in het volgende onderzoek niet te werken. De OSINT-methode is dan ook een serieuze onderzoeksmethode wat kennis en kunde vereist. Maar het is ook een methode die in principe iedereen met een laptop en internetverbinding kan toepassen.

Wie gebruiken deze methode?

De OSINT-methode wordt veel gebruikt door de opsporings- en militaire diensten van overheden. Daarnaast maken particuliere rechercheurs gebruik van deze methode en ook journalisten. Een bekend voorbeeld is onderzoekscollectief Bellingcat; een netwerk van journalisten die de OSINT-methode gebruiken in hun onderzoek. Een goed voorbeeld is het onderzoek naar het het achterhalen van de schuldigen van het neerhalen van vlucht MH17 boven de Oekraïne.

Oneindig veel informatie

Open bronnen bieden oneindig veel informatie. Informatie dat vaak niet kant en klaar gepresenteerd wordt, maar de informatie is er wel. Door te weten hoe je de bronnen moet bereiken en interpreteren kom je steeds een stapje verder in een onderzoek. Kleine stukjes inlichtingen die gezamenlijk jouw onderzoeksvraag kunnen beantwoorden.

Opleidingen

Er zijn in Nederland veel bedrijven die een OSINT- opleiding aanbieden. De kwaliteit verschilt behoorlijk per opleider. Lees reviews/ervaringen van oud-cursisten om zo een goede keuze te maken. Wij kunnen je ook onafhankelijk advies geven voor een juiste opleider.