We zijn allemaal verslingerd aan onze telefoon. Wanneer de batterij bijna leeg is stijgt onze hartslag. Gelukkig hebben de meeste openbare gelegenheden USB-poorten, snel de telefoon aansluiten en de accu laadt weer op.
De telefoon opladen via USB
Wanneer je jaren geleden een telefoon kocht kreeg je daar een oplader bij met een vaste adapter die je in het stopcontact kon steken. Nu gingen deze telefoons ook nog eens weken mee op een volle accu, dus vaak had je die oplader dan ook niet nodig. Met de komst van huidige smartphones kwam ook het opladen via USB (Universal Serial Bus). Het grote voordeel van USB is het feit dat er maar 1 kabel benodigd is voor de stroomvoorziening en gegevensoverdracht. en dit kan ook nog eens gelijktijdig. Ideaal dus.
Zeker nu wij meer en meer met onze telefoon doen is het handig om een usb kabel mee te hebben, zodat je de telefoon overal kunt opladen. Immers gaan de accu’s van de huidige generatie telefoons geen dagen mee. De accu’s zijn niet slechter geworden, we vragen gewoon meer van onze telefoons.
Thuis gebruiken we vaak de bijgeleverde adapter op de telefoon op te laden, of we ‘hangen’ de telefoon even aan de laptop. Meteen handig om dat wat nieuwe muziek en foto’s over te zetten.
Openbare usb-poorten
Bedrijven spelen handig op de behoefte van hun klanten in door USB-poorten te installeren waarmee klanten hun telefoons kunnen opladen. De koffietent, het vliegveld, de universiteit, de trein, overal kom je de USB-poorten tegen. Klantvriendelijk en slim. Immers bestel je nog een kopje koffie extra als je telefoon nog aan het opladen is.
Echter schuilt er een groot gevaar in deze openbare USB-poorten. Immers kan via USB zowel stroom als data worden overgedragen. En die laatste vormt een groot risico. Criminelen kunnen op deze manier data van jouw telefoon kopiëren en/of kwaadaardige software op jouw telefoon installeren. Zonder dat jij het doorhebt is jouw data (foto’s, berichten, bestanden, wachtwoorden) in handen van criminelen. En dat is wel het laatste wat jij wilt.
Achtergelaten opladers
Aangezien zo’n beetje iedereen een kabel/oplader bij zich heeft op de telefoon overal te kunnen opladen, gebeurt het regelmatig dat iemand deze vergeet. Handig, want die opladers kosten behoorlijk wat geld. Maar is de oplader per ongeluk achtergelaten, of expres? Voor criminelen is het een koud kunstje om in de oplader een extra chip te plaatsen waarmee kwaadaardige software op jouw telefoon wordt geïnstalleerd zodra jij de oplader gebruikt.
Niet gebruiken dus!
Hoe kan je de telefoon wel veilig opladen?
Gelukkig zijn er ook oplossingen, waardoor jij buitenshuis wel veilig jouw telefoon kan opladen.
- Powerbank. Een powerbank is een externe batterij. Thuis laadt je deze op en wanneer nodig sluit je de telefoon aan op de powerbank waardoor je telefoon oplaadt. Afhankelijk van de capaciteit van de powerbank kan dit zelfs meerdere keren. Zo heb je voor dagen stroom bij je, zonder dat je de telefoon via een openbare USB-poort hoeft op te laden. Laadt de powerbank wel altijd thuis op!
- USB data blocker. Een USB data blocker is een klein handig hulpstukje die je tussen de openbare USB-poort en de telefoon plaatst. Deze data blocker onderbreekt de datalijnen van de usb kabel, maar zorgt dat de stroom wel wordt getransporteerd. Hierdoor kan de telefoon wel worden opgeladen, echter is het transporteren van data onmogelijk. Hierdoor kan jij veilig de telefoon opladen! Na aanschaf is ook eenvoudig te testen of de data blocker werkt. Hang de telefoon aan de laptop en kijk of deze de telefoon als zodanig herkent.
Overige
- Installeer de laatste updates.
- Gebruik goede wachtwoorden.
- Gebruik een VPN.