Malware Android telefoons

Rekeningen geplunderd na installatie malware

Er gaat een nieuw kwaadaardig virus rond voor Android telefoons. Veel bedrijven besteden hier aandacht aan (bijvoorbeeld de Telegraaf), omdat er een aanzienlijke schade kan optreden door het virus. Op de telefoon wordt een sms ontvangen met een bericht dat afkomstig lijkt van een pakketbezorger. De sms bevat een link en wanneer de ontvanger op de link klinkt, wordt er malware (kwaadaardige software) op de telefoon geïnstalleerd. In Nederland zijn naar schatting al duizenden Android telefoon waarop de malware is geïnstalleerd. 

Malware

Deze malware stuurt de sms door naar na iedereen in het adresboek. Daarnaast onderschept de malware inloggegevens van andere apps op de telefoon. De malware is ook in staat een extra ‘laag’ over de bankapp te tonen waardoor de gebruiken van de telefoon nietsvermoedend inlogt op een nep inlogscherm, waardoor de criminelen inloggegevens hebben en zo de echte bankrekening plunderen. 

Het betreft hier twee soorten malware: Anatsa en FluBot.

Android kwetsbaar

Telefoon geïnfecteerd

Heb je op een dergelijke link geklikt, dan is de kans groot dat er malware op jouw telefoon is geïnstalleerd. De beste manier om van de infectie af te komen, is door de telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Een zeer rigoureuze manier, maar zo weet je zeker dat je van de malware af bent. Mogelijk heb je nog een back-up van voor de infectie (voor het klikken op de link), deze kan je gewoon gebruiken.