Fraude met sms/WhatsApp

Fraudehelpdesk meldt een enorme toename van (pogingen tot) fraude met sms en/of WhatsApp.

whatsapp

Hoe gaat dat in zijn werk?

Fraudeurs sturen jou berichten uit naam van een bedrijf/instelling, of relatie. In deze berichten vragen ze jou op een link te klikken.

Deze link heeft 2 mogelijkheden:

  • Het stuurt jou door naar een echte betaalmogelijkheid (bijvoorbeeld de bank), echter betaal je dan aan de fraudeur en niet aan degene die de fraudeur zegt te zijn. Het CJIB is hier een goed voorbeeld van. Deze instantie stuurt (onder andere) de verkeersboetes. Echter zal een instantie nooit een betaalverzoek sturen via een sms, of WhatsApp!!
  • De link stuurt jou door naar een malafide website. Vaak is dit een nagemaakte website van een bank. Doordat jij op deze nagemaakte website wilt inloggen kunnen de fraudeurs jouw inloggegevens achterhalen en vervolgens met deze gegevens op de echte website van de bank inloggen om daar jouw rekening te plunderen.

Berichten van familie/vrienden

Fraudeurs sturen vaak een enkele bericht uit naam van een instelling, hierin staat dan direct de link. Dit bericht sturen ze naar duizenden telefoonnummers in de hoop dat er iemand op de link klikt.

Wanneer zij contact opnemen uit naam van een familielid, of vriend, hebben zij beter hun huiswerk gedaan. Veel gegevens plaats je ongemerkt openbaar op internet. Wanneer ze jouw telefoonnummer vinden, kunnen ze via social media achterhalen wie jouw familie en vrienden zijn en alle extra informatie die nodig is om jou te overtuigen op een link te klikken. In dit geval is het voor de fraudeur veel arbeidsintensiever aangezien zij dan meerdere berichten naar een enkel potentieel slachtoffer sturen.

Hieronder een voorbeeld van een dergelijke conversatie:

whatsapp fraude berichten

Klik nooit zomaar op een link!

Simpel maar doeltreffend advies. Klik nooit zomaar op een link!

Bel bij familie/vrienden eerst op om te verifiëren of het klopt dat zij een link hebben gestuurd. En wanneer het bericht door een instantie gestuurd zou zijn kan je via de officiële website van die instantie ZELF het telefoonnummer opzoeken en bellen ter verificatie. Wanneer je ook maar enigszins twijfelt aan de authenticiteit van het bericht dan moet je deze direct verwijderen van je telefoon. Klik in geen geval op de link. Fraude met sms en WhatsApp kan nare gevolgen hebben, dus wees extra voorzichtig!

Fraude via Whatsapp

Wachtwoorden en updates

Naast een gezonde portie achterdocht bij dergelijke berichten is het voor je telefoon en de apps die daarop zijn geïnstalleerd ook van belang dat altijd de laatste updates zijn geïnstalleerd. En zorg voor goede wachtwoorden en wijzig deze ook regelmatig!

Kijk ook eens waar jouw telefoonnummer vrij op internet te vinden is. Je zal niet de eerste zijn die deze bij de openbare informatie op Facebook prijsgeeft! Is dit bij jou het geval, of komt jouw telefoonnummer voor op een andere website?! Verwijder deze dan zo snel mogelijk, zo verklein je de kans op het ontvangen van frauduleuze berichten en eventueel misbruik van jouw telefoonnummer.