Android kwetsbaar

De Britse consumentenwaakhond Which? heeft onderzoek gedaan naar de kwetsbaarheid van Android. Uit dit onderzoek blijkt dat wereldwijd 1 miljard apparaten met Android kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.

Android kwetsbaar

Geen support voor Android 6.0 en ouder

Dit komt omdat deze apparaten draaien op Android 6.0 en ouder. Google is onlangs gestopt met updates voor deze besturingsprogramma’s waardoor eventuele veiligheidslekken niet meer worden gedicht met updates.

Volgens het Android Security Bulletin zijn er geen veiligheidsupdates uitgebracht voor Android versies onder 7.0 in 2019. Dit betekent dat er wereldwijd een miljard apparaten zijn met een mogelijk veiligheidsrisico. Deze risico’s houden in dat persoonlijke data kan worden gestolen, veel spam, maar ook dat het systeem wordt gebruikt om dure abonnementen af te sluiten.

Uit testen blijkt ook dat Android 7 en 8 niet geheel beschermd zijn tegen cyberaanvallen.

Update

Wanneer je een Android apparaat hebt, check dan welke versie erop staat. Probeer tevens op de Android kan updaten naar de nieuwste versie. Wanneer dit niet kan en je hebt Android versie 6 of lager, besef dan dat het apparaat een aanzienlijk veilgheidsrisico is. Het is verstandig om dan (helaas) een vervangend apparaat aan te schaffen die voorzien is van de nieuwste Android versie.

Wil je geen nieuw apparaat aan schaffen, volg dan onderstaand advies:

  • Download geen apps buiten de Google Play Store. Het grootste gevaar komt van downloads via onbekende bronnen.
  • Zoals altijd, klik niet zo maar op een link in een mail, sms of whatsapp bericht. Check of de afzender bekend is en klik alleen op de link als je 100% overtuigd bent dat er geen gevaar is.
  • Installeer een antivirus programma op je apparaat.
  • Maak een back-up van je gegevens. Mocht je apparaat toch geïnfecteerd raken, dan heb je in elk geval je gegevens nog ergens opgeslagen die je op een nieuw apparaat kan installeren.