Waarom een reisverzekering?

De voorpret voor een vakantie begint al bij het uitzoeken van de reis. Welke bestemming, welke wensen voor de accommodatie, wat is daar allemaal te doen? En wat is het leuk om verschillende reizen te vergelijken en uiteindelijk een keuze te maken. Geboekt!!!!!!!! Je gaat op vakantie….. maar hoe zit het met die reisverzekering?

Al gedacht aan een reisverzekering?

Op vakantie ga je voor je plezier. Lekker ontspannen, of juist een actieve vakantie. Het moet in elk geval zorgeloos zijn. Maar wat nou als dat zorgeloze weg valt? Je wordt beroofd, je breekt je been. Een reisverzekering zal (afhankelijk van de polis) een groot aantal kosten dekken:

  • Medische kosten. Kosten voor medische zorg zijn in het buitenland vaak erg duur. Veel duurder dan in Nederland. Jouw ziektekostenverzekering zal deze extra kosten niet dekken, waardoor je met een torenhoge rekening blijft zitten.
  • Repatriëring. Kosten voor het terugbrengen naar huis. Bijvoorbeeld een gipsvlucht vanuit de wintersportgebieden. Maar ook wanneer je bent overleden.
  • Kosten extra verblijf. Bijvoorbeeld voor jou, of jouw partner, wanneer een van jullie een aantal dagen in het ziekenhuis moet blijven.
  • Wanneer je je reis voortijdig moet beëindigen wegens een noodgeval.

Bovenstaande is aan te vullen met bijvoorbeeld dekking voor je bagage, ‘risico’ sporten, etc.

reisverzekering voor vergoeden medische kosten.

Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen, dus is het verstandig jezelf af te vragen of je alle kosten zelf wil/kan dragen?! Een reisverzekering zal bij calamiteiten altijd gunstiger uitpakken, dus vraag jezelf ook af of je het risico wilt lopen om zonder reisverzekering op vakantie te gaan.

Soorten reisverzekeringen

Er zijn (over het algemeen) twee soorten reisverzekeringen die worden aangeboden. Een aflopende en doorlopende reisverzekering.

Aflopende reisverzekering

Een aflopende reisverzekering is een verzekering die je afsluit voor de duur van je vakantie. Wanneer de vakantie is voorbij is, is ook de reisverzekering afgelopen. Vaak wordt deze vorm gekozen wanneer men eenmaal per jaar op vakantie gaat.

Doorlopende reisverzekering

Wanneer je vaak op reis gaat is het verstandig om een doorlopende reisverzekering te nemen. Hiermee ben je het hele jaar door verzekerd, wanneer je op reis bent. Let hierbij wel op het aantal aaneengesloten dagen die je in het buitenland mag verblijven volgens de verzekering! Het grote voordeel van deze verzekering is dat je je hier niet meer druk om hoeft te maken. Als je het eenmaal regelt ben je de komende jaren gewoon verzekerd als je op reis gaat. Gemak dient de mens!

Vakantie bestemming, Italie, Florence

Waar ga je heen?

Voor de keuze van een verzekering kan de bestemming van belang zijn voor de kosten en de dekking. Voor een bestemming binnen Europa heb je natuurlijk genoeg aan een Europese dekking. Daarbuiten heb je een werelddekking nodig. Enkele landen vallen, afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij, juist wel of niet onder de Europese dekking. Check dit voor het afsluiten van de verzekering, om onaangename verrassingen te voorkomen!

Extreme sporten

Hoewel extreem wel heel erg extreem klinkt moet je bij sporten even nagaan of deze worden gedekt door de reisverzekering. En dan hebben we het voornamelijk over sporten met een verhoogd risico op letsel. Duiken, skiën, snowboarden, parachutespringen zijn typisch sporten die aanvullend verzekerd moeten worden. Check ook dit voor het afsluiten van een reisverzekering.

Duiken, een sport waarvoor een aanvullende reisverzekering nodig is.

Wat als…….

Hoewel je voorzichtig bent, kan je natuurlijk altijd wat overkomen.

Daarom de volgende tips:

  • Doe bij diefstal/vermissing altijd aangifte bij de lokale politie en zorg dat je een afschrift van deze aangifte mee krijgt.
  • Zorg dat je bonnetjes hebt van alle medische rekeningen.
  • Vraag ook altijd een bonnetje wanneer je iets koopt en maak daarna een foto van het product. Mocht dit gestolen worden dan heb je voor de verzekering bewijs dmv bon en/of foto.
  • Voor aanvullende wintersporttips: klik hier

Geniet van je vakantie. Een reisverzekering moet je zien als voorzorgsmaatregel en niet als bangmakerij!

tropisch eiland met palmboom en hangmat.