Vrouwen voelen zich vaak onveilig

Waarom voelen vrouwen zich onveilig?

In de media verschijnen regelmatig berichten over vrouwen die lastig zijn gevallen en deze berichten voeden de angst onder vrouwen. In de peiling blijkt zelfs dat 75% van de vrouwen weleens lastig is gevallen op straat en 66% in het openbaar vervoer. De angst is dus zeker gegrond.

Lastigvallen is een breed begrip en omvat onder andere:

 • Opmerkingen maken.
 • Staren.
 • Fluiten.
 • Achtervolgen.
 • Aanraken.
 • Vasthouden.

Lastigvallen kan dan ook al snel overgaan in geweld, aanranding en verder.

Impact van lastigvallen

Een vrouw die is lastiggevallen kan zich nog zeer lange tijd onveilig voelen. Vaak is de gebeurtenis traumatisch, ook al is er niet direct sprake van een misdrijf. Het idee dat je zomaar lastiggevallen kan worden op straat zorgt ervoor dat vrouwen niet meer alleen de straat op durven. De impact van de dergelijke situatie moet niet onderschat worden. Het feit dat 44% van de respondenten van het onderzoek zich onveilig voelt geeft al aan hoe groot het probleem is!

Wat kunnen vrouwen zelf doen?

Wanneer een dame zonder aanleiding wordt lastiggevallen is dat natuurlijk niet de schuld van de dame in kwestie. “Ze kleedt zich dusdanig, dat ze erom vraagt.” is natuurlijk complete nonsens! Vrouwen en ook mannen, moeten allen veilig over straat kunnen. Helaas zijn er dus mannen die het nodig vinden om vrouwen lastig te vallen. Als vrouw zijnde kan je enkele maatregelen nemen om te zorgen dat je zo veilig mogelijk over straat kan en wanneer je wordt lastig gevallen dit zo snel mogelijk stopt.

 • Ga niet alleen over straat, maar zorg dat je met iemand bent. Je kan ook de auto pakken in plaats van de fiets.
 • Vermijdt onverlichte plekken op je route, zorg dat je zoveel mogelijk in het licht loopt. En vaak zijn de verlichte plekken ook het drukste.
 • Wissel van route. Loop je elke avond dezelfde route naar huis? Loop eens een andere route, zo maak je het onvoorspelbaar voor een eventuele belager.
 • Hou je telefoon in de hand, zodat je direct kan bellen als je wordt lastiggevallen. Wanneer je langs iemand loopt die je niet vertrouwd kan je doen alsof je druk aan het bellen bent.
 • Zoek de drukte op. Ga niet alleen bij de achterste bushalte staan en ga niet alleen in een lege coupe zitten. Zoek de drukte op en wacht daar, of neem daar plaats. De kans op lastigvallen is kleiner wanneer er veel mensen zijn.
 • Bewapen je tegen eventuele belagers (zie hieronder voor uitleg over bewapenen).
 • Bel altijd 112 en probeer een zo goed mogelijk signalement van de belager(s) te onthouden en door te geven.

Bewapenen tegen belagers

In Nederland zijn wapens verboden, maar toch kan je je wel bewapenen tegen eventuele belagers:

Zelfverdediging

Een cursus zelfverdediging kan je helpen de belager te verjagen. Daarnaast heeft zelfverdediging ook het voordeel dat je zelfverzekerder wordt, omdat je weet wat je moet doen in een dergelijke situatie. Er zijn tegenwoordig cursussen speciaal gericht op vrouwen. Wij kunnen je in contact brengen met een goede aanbieder van deze cursussen.

Gillen/roepen

Altijd gillen en roepen om zoveel mogelijk aandacht te trekken. Een belager weet dat nooit of iemand het gehoord heeft. Sommige mensen bevriezen in een dergelijke situatie, maar probeer rationeel te blijven denken en zet het op een gillen!

Persoonlijk alarm

Een ideale, handzame alarmknop die je altijd bij je hebt. Wanneer je wordt belaagd trek je de pin eruit of je drukt op de knop. Op dat moment produceert de sleutelhanger een geluid van 130 Decibel en zal het lampje knipperen. Handig om je belager af te schrikken en deze sleutelhanger mag je gewoon bij je dragen.

Vrouwen voelen zich vaak onveilig - persoonlijk alarm
Klik op de afbeelding voor de productpagina.

Zelfverdedigingsspray

Deze spray is een alternatief voor de, in Nederland, verboden pepperspray. Wanneer de spray gebruikt wordt zal de huid en kleding van de belager rood kleuren en deze kleur blijft enkele dagen zichtbaar. De spray bevat geen gevaarlijke stoffen. Hou er altijd rekening mee dat dit best een ‘zwaar’ middel is. Pas wanneer je echt wordt belaagd en er geen andere mogelijkheid is om aan de belager te ontkomen (wegrennen bijvoorbeeld), dan kan je de spray gebruiken ter verdediging. Indien gebruikt is het mogelijk dat een rechter zal toetsen of je de spray rechtmatig hebt gebruikt.

zelfverdedigingsspray
Klik op de afbeelding voor de productpagina.

Overige

Het is bekend dat veel dames een busje deodorant, of haarlak bij zich hebben. Hiermee kan je de belager letsel toebrengen. Hou dit altijd in het achterhoofd als je een belager in het gezicht wilt spuiten met een dergelijke spuitbus. Natuurlijk is het begrijpelijk dat je dit doet op zo’n moment, maar bedenk ook hier dat een rechter zal toetsen of je dit rechtmatig (uit noodweer) hebt gedaan. Het klinkt misschien erg krom als je dit zo leest, maar weet dat er consequenties aan het gebruik kunnen zitten. Wij vinden het van belang dit wel duidelijk te vermelden!