Verbod telefoon tijdens het fietsen.

Vanaf vandaag, 1 juli 2019, is het verboden om een mobiel elektronisch apparaat vast te houden tijdens het fietsen.

Wat zijn mobiele elektronische apparaten?

Hoewel het verbod als een telefoonverbod wordt gezien geldt deze voor alle mobiele elektronische apparaten. Dus behalve je telefoon mag je ook geen muziekspeler, of fotocamera meer vasthouden tijdens het fietsen.

verbod vasthouden mobiel apparaat tijdens het fietsen

De overheid heeft dit verbod ingesteld om de veiligheid te vergroten. Mensen zijn heel veel bezig op hun telefoon, ook tijdens het deelnemen aan het verkeer. Hierdoor zijn zij afgeleid en is er een grotere kans op een ongeluk met alle nare gevolgen van dien.

Mag ik mijn telefoon helemaal niet meer gebruiken op de fiets?

Jawel, het verbod geldt alleen voor het vasthouden tijdens het fietsen. Het verbod geldt niet als je stilstaat. Bijvoorbeeld voor een verkeerslicht. Dan mag je elk mobiel apparaat gewoon vasthouden.

Gebruik je jouw telefoon voor de navigatie tijdens het fietsen? Dan zal je een telefoonhouder voor op het stuur moeten hebben. Zo kan jij toch navigeren en voorkom je een fikse boete!

telefoonhouder voor de fiets
Klik op de afbeelding voor de productpagina.

Hoe hoog is de boete?

De boete voor het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het fietsen bedraagt €95. Hier komen nog administratiekosten (€9 ) bij, dus het daadwerkelijke bedrag dat je moet betalen is €104.

Een hoop geld en dan is een telefoonhouder toch een stuk voordeliger!