Terroristische aanslag

Wat is terrorisme?

Terrorisme is het plegen van, of dreigen met, geweld tegen personen/samenleving vanuit een ideologisch standpunt. Het heeft tot doel de samenleving te ontwrichten, angst aan de jagen en/of politieke keuzes te beïnvloeden.

Het bekendste voorbeeld van terrorisme zijn de aanslagen in New York op 11 september 2001. 4 vliegtuigen werden tijdens de vlucht gekaapt en vervolgens gebruikt om 4 aanslagen te plegen. De Twin Towers in New York, het Pentagon en Shanksville. De terreurgroep Al Qaida wordt verantwoordelijk gehouden voor deze terroristische aanslagen. Deze aanslagen gelden als de grootste terroristische aanslagen in de geschiedenis.

word trade center, terroristische aanslag

De kans om te maken te krijgen met een terroristische aanslag.

In Nederland geldt op moment van schrijven dreigingsniveau 3 De kans op een terroristische aanslag is voorstelbaar.

Hoewel een terroristische aanslag in Nederland dus niet wordt uitgesloten is de kans dat je zelf slachtoffer wordt van een terroristische aanslag heel erg klein. Mede doordat de overheid er alles aan doet om een terroristische aanslag te voorkomen.

Wat moet ik doen bij een terroristische aanslag?

Hoewel de kans dat je betrokken raakt bij een terroristische aanslag heel erg klein is kan het geen kwaad om na te gaan wat je kan doen als je betrokken raakt bij een terroristische aanslag.

  • Ga zo snel mogelijk weg van de rampplek. Bij een explosie is er kans op een tweede explosie, dus zorg dat je zo ver mogelijk weg bent van de plek. Wanneer de aanslag met wapens wordt gepleegd ren dan niet in een rechte lijn weg vanaf de schutter(s). Loop je schuin weg, dan is de kans dat je geraakt wordt een stuk kleiner.
  • Ga niet in groepen staan als je weg bent van de rampplek. Groepen zijn een makkelijk doelwit en vaak is niet duidelijk om hoeveel aanslagplegers het gaat.
  • Kan je niet weg? Ga/blijf plat op de grond liggen. Verberg jezelf als dit mogelijk is, of zoek dekking. Maak geen geluid en zorg dat je het geluid van je telefoon zo snel mogelijk uit zet. Zet ook de trilfunctie uit, dit maakt ook geluid wanneer het heel stil is.
  • Zodra het mogelijk is 112 bellen en geef zoveel mogelijk informatie over de daders, de plaats, hoe de aanslag is gepleegd, eventuele slachtoffers.
  • Volg de aanwijzingen van de hulpdiensten op.
  • Help alleen slachtoffers wanneer dit veilig kan (in overleg met de hulpdiensten). Eigen veiligheid gaat altijd voor, hoe raar dit ook mag klinken in een dergelijke situatie.
wapen gebruiken bij terroristische aanslag

Kan ik een terroristische aanslag voorkomen?

De overheid doet er alles aan om een terroristische aanslag te voorkomen. Je kan ze daar wel bij helpen door verdachte situaties direct aan de politie te melden.

Bijvoorbeeld:

  • Onbeheerde bagage op een openbare plek, zoals een treinstation, of luchthaven.
  • Als je het vermoeden hebt dat iemand in jouw omgeving radicaliseert.
  • Personen die enorm veel aandacht hebben voor een locatie (en de beveiliging daarvan).
  • Alle overige omstandigheden die jij verdacht vindt.

Niet elke verdachte situatie blijkt na onderzoek om terrorisme te gaan, maar dat mag geen reden zijn om niet de politie te bellen bij een, voor jou, verdachte situatie. Schroom niet om de politie in te lichten wanneer jij dat noodzakelijk vindt. Zij zullen elke melding onderzoeken en wanneer nodig ondernemen zij daar actie op.