TECC

Steeds vaker komt de term ‘TECC’ voorbij. TECC staat voor Tactical Emergency Casualty Care. Dit is een training, gericht op pre-hospitale zorg aan patienten bij incidenten door aanslagen en terrorisme in een non-oorlogssituatie. TECC is vooral geschikt voor overheidspersoneel, hulpverleners en beveiligers.

De TECC training is een afgeleide van de militaire variant TCCC (Tactical Combat Casualty Care). De TCCC is dusdanig aangepast dat de TECC training geschikt is in non-oorlogssituaties. De training is ontwikkeld door het Amerikaanse NAEMT (the National Association of Emergency Medical Technicians).

3 fasen

Er zijn drie fasen binnen TECC die de basis vormen:

Direct Threat Care

In deze eerste fase ligt de nadruk op het verminderen van de dreiging. Het verplaatsen van gewonden naar een zo veilig mogelijke locatie. Heftige bloedingen bij gewonden stoppen met behulp van een tourniquets. Het redden en verplaatsen van patiënten volgens verschillende technieken. En het verbeteren van de ademhaling bij gewonden, indien op dit moment haalbaar.

tourniguet gebruikt bij TECC
Klik op de afbeelding voor de productpagina.

Indirect Threat Care

Deze tweede fase volgt logischerwijs op de DTC. Deze fase vindt plaats wanneer de gewonden zich een relatief veilige locatie bevinden. De beoordeling en behandeling van gewonden is in deze fase gericht op vermijdbare doodsoorzaken volgens het MARCHE protocol:

Massive hemorrhage control : Controleren van grote bloedingen.
Airway management: Luchtwegen.
Respiratory management: Ademhaling.
Circulation: Bloedcirculatie.
Head and Hypothermia: Hoofdletsel en onderkoeling.
Everything else: Overige.

Evacuation Care

In deze fases wordt gestreefd slachtoffers naar een beveiligde behandelomgeving (vaak ziekenhuizen in de directe omgeving van het incident) te verplaatsen. In deze fase wordt de nadruk gelegd om de herbeoordeling van de gewonden, onderkoeling en het verder behandelen van de gewonden volgens de ‘normale’ medische procedures.

gewonde, TECC

Waarom TECC?

De kans op een aanslag in Nederland is op dit moment reëel. Wanneer professionals een TECC training hebben gevolgd zijn zij in staat op tactische wijze, onder grote druk slachtoffers te beoordelen, behandelen en in veiligheid te brengen. Een waardevolle training voor hulpverleners, beveiligers en overheidspersoneel.

TECC cursus

Er zijn verschillende opleiders in Nederland die de TECC cursus geven. Wij helpen je graag met het vinden van een goede aanbieder. Stuur hiervoor een bericht middels het contactformulier.