Het is heerlijk strandweer. Samen met je kind ga je naar de kust en bemachtigt een plekje op het strand tussen de andere strandgangers. Je bent namelijk niet de enige met het idee om lekker aan zee te vertoeven. Je kind is in het zand aan het spelen, terwijl jij het eerste hoofdstuk van een nieuw boek leest. Je kijkt op…………………………..en je kind is nergens te bekennen! De schrik van elke ouder!!
Drukke plaatsen.
Bovenstaande geldt natuurlijk niet alleen op het strand. Maar denk ook eens aan de dierentuin, een pretpark, of braderie. Deze plekken kunnen heel druk zijn. Massa’s mensen op een kluitje. Een kwestie van seconden en jouw kind kan uit het zicht zijn.
Kinderen doen dat niet expres. Ondanks eventuele duidelijke afspraken hebben kinderen de neiging om tijdens het spelen helemaal in hun eigen wereldje te zijn en daardoor al spelend afspraken te vergeten en hun eigen kant op te gaan. Ook de nieuwsgierigheid van kinderen kan er voor zorgen dat zij eventjes verderop gaan kijken.
Een kind die merkt dat het zijn/haar ouders kwijt is zal vaak huilend aan de wandel gaan. Het gebrek aan richtingsgevoel en door het ontbreken van kennis van de omgeving kan het kind zo maar de verkeerde kant op lopen. Door de drukte kan het lang duren voordat een verdwaald kind wordt opgemerkt door omstanders.
SOS bandje.
Uiteraard moet je als ouder altijd proberen te voorkomen dat je je kind uit het oog verliest. Maar (helaas) gebeurt het regelmatig op drukke plekken. Een SOS bandje biedt dan uitkomst, zo kan je jou kind weer snel in de armen sluiten. Een SOS polsbandje is een armband met de naam van het kind en jouw mobiele telefoonnummer daarop. Omstanders kunnen middels dit nummer contact met jou opnemen wanneer ze jouw kind ergens hebben aangetroffen. De SOS bandjes zijn in allerlei mooie kleuren en in verschillende maten te verkrijgen. Zo vindt een kind het ook nog gaaf om een dergelijk armband te dragen en valt die niet over de pols tijdens het spelen.
Wat moet je doen als je kind vermist is?
Wanneer je kind vermist is moet je, hoe moeilijk dat ook kan zijn, niet in paniek raken. Waarschuw direct de aanwezige reddingsbrigade, politie, toezichthouders, handhavers. Begin dan direct met zoeken en neem je telefoon mee. Wanneer je met meerderen bent kan een iemand op de plek blijven waar het kind voor het laatst is gezien (bijvoorbeeld bij je plekje op het strand). Vraag omstanders of ze jouw kind hebben gezien, met een zo duidelijk mogelijke omschrijving van jouw kind. Mensen herinneren zich misschien niet de kenmerken, maar wel dat er net een huilend kindje voorbij liep. En met een duidelijk omschrijving kunnen omstanders je ook helpen zoeken.
Je kind is weer terecht.
Wanneer je kind weer is gevonden valt er een enorme last van je schouders en misschien ben je boos. Maar wordt nooit boos op je kind. Ook je kind heeft een zeer vervelende ervaring achter de rug. Meldt direct bij de instanties die je op de hoogte hebt gesteld dat jouw kind weer terecht is. Sluit je kind in de armen en troost hem/haar en maak er verdere en fijne dag van! En bedank altijd de mensen die hebben geholpen met zoeken, of die jouw kind hebben gevonden.
Tips.
- Doe een SOS polsbandje om met de naam van het kind en jouw telefoonnummer erop.
- Zorg dat je telefoon is opgeladen en bereik heeft.
- Spreek een herkenningspunt met je kind af. Een verdwaalpaal op het strand, een strandtent, of een andere vaste, herkenbare plek.
- Raak niet in paniek.
- Word niet boos als je kind weer terecht is. Ook niet op jezelf!
- Houd er rekening mee dat kinderen maar enkele seconden nodig hebben om uit het zicht te verdwijnen.
GPS horloge.
Naast SOS bandjes zijn er ook, speciaal voor kinderen, GPS horloges. Middels een app op je telefoon kan je elk moment zien waar je kind is. Op zeer drukke plekken kan het dan nog lastig zijn om je kind direct te vinden, maar het geeft een zeer goede indicatie van de positie van je kind. Een GPS horloge heeft vaak de mogelijkheid om met 1 druk op de knop te bellen naar een vooraf ingesteld nummer (bijvoorbeeld van de ouder). Hier lees je er meer over!