Oplichting in het buitenland

Oplichting in het buitenland. Tijdens de zomervakantie worden vele toeristen het slachtoffer van oplichting in het buitenland. Maar ook worden jaarlijks vele zakenreizigers slachtoffer van oplichters in het buitenland.

toerist in buitenland

Oplichting

Oplichting is het bedriegen van het slachtoffer om deze zo geld en/of goederen afhandig te maken. Er zijn vele manieren om iemand op te lichten, maar het doel is altijd hetzelfde. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van veelvoorkomende methoden in het buitenland.

Geld wisselen

Vreemde valuta is altijd even wennen aan het begin van de vakantie. Bij elke prijs die je tegenkomt toch even terugrekenen naar de Euro om zo een idee te hebben van de waarde. Oplichters weten dit heel goed en maken dan ook graag gebruik van het ontbreken van de waarde van de vreemde valuta en het ontbreken van de herkenbaarheid van de biljetten/munten door de toerist.

vreemde valuta

Wanneer iemand jou in een vreemd land aanbiedt om je naar een wisselkantoor te brengen waar de kosten het wisselen heel laag of gratis zijn, ga daar dan niet op in. Wisselkantoren vragen kosten voor het wisselen van valuta om winst te maken. Te mooi om waar te zijn is te mooi om waar te zijn! Ga altijd naar een officieel wisselkantoor om valuta te wisselen.

Kijk in het wisselkantoor altijd mee met het tellen van geld. Oplichters kunnen vreemde valuta zeer snel tellen, te snel voor jou om bij te houden. Niet zelden doen ze dit nog een tweede keer om betrouwbaar naar jou over te komen. Ook kunnen zij juist zeer langzaam te werk gaan. Hiermee hopen ze te bereiken dat jij het te lang vindt duren en daarom alles snel wilt hebben en weggaat. In beide gevallen willen zij natuurlijk minder geld aan jou meegeven dan waar jij recht op hebt. Tel daarom altijd de vreemde valuta na. Ook als zij het al voor jou geteld hebben. Neem je tijd en ga pas weg als je zeker weet dat je het gehele bedrag hebt ontvangen.

Taxi

De taxi is een klassieker op oplichters gebied.
Sinds er taxi’s zijn worden ze gebruikt om nietsvermoedende toeristen op te lichten.

taxi

Uiteraard willen taxichauffeurs dat jij meer betaalt dan noodzakelijk en daar helpen ze jou een handje mee. Waar ook, neem altijd een officiële taxi. Illegale taxi’s moet je sowieso mijden, maar ook bij legale taxi’s kunnen er oplichters onder de chauffeurs zijn.

Wanneer jij betaalt met briefgeld geven ze jou te weinig wisselgeld terug. Wanneer jij dit aangeeft zeggen ze dat jij met een kleiner bedrag hebt betaald. Bijvoorbeeld een briefje van 50 euro wordt snel gewisseld met een briefje van 20 euro. Vaak laten ze dit briefje dan ook nog zien om geloofwaardiger over te komen. Je hebt geen poot om op te staan en bent dus veel meer kwijt voor de rit in dit geval.

Dezelfde truc doen ze ook om je bij te laten betalen. Voor een rit van 15 euro betaal je met een briefje van 50 euro. De chauffeur zegt dat hij nog 5 euro krijgt omdat jij met een briefje van 10 betaalt. Hierop laat hij het briefje van 10 euro zien, terwijl jouw briefje van 50 euro allang verdwenen is. Wanneer je niet akkoord gaat dreigen ze vaak de politie in te schakelen. Wederom is het voor jou zeer lastig te bewijzen dat je met een briefje van 50 euro hebt betaald.

Om dit te voorkomen vraag dat eerst het wisselgeld, voordat jij je geld overhandigd. Zo heeft de taxichauffeur geen kans op jou op te lichten!

Tips:

  • Stap niet in een taxi met een kapotte taximeter.
  • Vraag vooraf wat de ritprijs is (voor je instapt!)
  • Check met Google maps of de chauffeur echt wel de kortste route neemt.
  • Betaal zoveel mogelijk met kleingeld i.p.v. briefgeld en betaal zoveel mogelijk gepast.
  • Eerst wisselgeld en dan pas briefgeld overhandigen.

Eetgelegenheden

Restaurants en bars zijn ook een plek waar je snel opgelicht kan worden. Je wordt naar binnen gelokt met door een menukaart aan de weg waarop gerechten staan voor een zeer lage prijs. Eenmaal binnen wordt die menukaart snel weggehaald en als jij de rekening krijgt is die vele malen hoger dat de prijs die je dacht te betalen. De menukaart aan de weg is al weggehaald, dus daar kan je je niet meer op beroepen. Je zal dus het veel hogere bedrag moeten betalen. Ook met de menukaart aan tafel wordt dit regelmatig gedaan. Na het opnemen van de gerechten neemt de ober de menukaarten van tafel mee. Na een veel hogere rekening gepresenteerd te krijgen zal je vragen om de menukaart, zodat jij kan laten zien dat je teveel moet betalen. De ober zal je dan een andere menukaart laten zien, waarin hogere prijzen zijn vermeld. In beide gevallen heb je geen poot om op te staan.

Een achteraf restaurant

Laat je niet door een local verleiden om ergens te eten waar heel weinig toeristen zijn en het restaurant een beetje achteraf is. Restaurants waar het druk is met toeristen is een veiligere keuze. Houdt aan tafel een menukaart bij je, totdat je de rekening krijgt. Of, ook handig, maak een foto van de menukaart (aan de weg, of aan tafel) met je telefoon. Zorg wel dat op de foto te zien is dat het om dat moment gaat. Voorkomen is beter dan een veel hogere rekening moeten betalen. Een restaurant met nagenoeg geen toeristen is een teken dat het eten ook niet bijzonder, of zelfs ronduit slecht zal zijn.

Een drankje

Wanneer een dame of heer jou uitnodigt voor een drankje in een bar wees dan op je hoede. Vaak nemen ze je mee naar een louche bar, weg van het toeristische gedeelte. Ze bestellen drankjes op rekening en wanneer ze genoeg hebben zijn ze ineens verdwenen. De rekening blijkt dan voor jou te zijn. Een rekening met exorbitante bedragen voor de drankjes die je niet wilt betalen. Echter zal de uitbater je laten betalen en vaak hebben dit soort bars uitsmijters voor de deur staan die je ‘zeer vriendelijk’ verzoeken de rekening gewoon te voldoen. Je bent enorm opgelicht, rekeningen van honderden euro’s zijn geen uitzondering bij dit soort oplichting. Wil je wat drinken met een dame, of heer, neem ze dan mee naar een (toeristische) bar van jouw keuze en bestel zelf de drankjes en rekening die direct af. Vraag ook om een bon.

Geld opnemen

Een hulpvaardige local die je de weg wijst naar een geldautomaat en je daar ook vriendelijk helpt i.v.m. de vreemde taal op de automaat. Hoe vriendelijk dit ook lijkt, sla die hulp af!

Wanneer jij aan het pinnen bent kijken ze jouw pincode af, om vervolgens jouw pinpas te stelen. Wat ook kan voorkomen is dat de automaat geprepareerd is, waardoor jouw pinpas wordt gekopieerd (geskimd). Met deze gekopieerde pas en jouw afgekeken pincode nemen criminelen direct grote bedragen op van jouw rekening.

Indien jouw kaart wordt ingeslikt, of er komt geen geld uit de automaat, neem dan contact op met het telefoonnummer die op de automaat staat. Laat in geen geval de automaat onbeheerd. De kans dat de pinautomaat is geprepareerd is aanzienlijk. Krijg je niemand te pakken via het telefoonnummer, bel dan de lokale politie.

Souvenirwinkel

souvenirs

Oplichting in souvenirwinkels is de meest voorkomende vorm van oplichting in vakantielanden en massaal trappen toeristen daarin. Deze winkels hebben bijna nooit prijzen op de producten en wanneer jij de prijs vraagt zal de winkelier een enorm hoog bedrag noemen. Vaak in de lokale valuta in plaats van in Euro’s/US Dollar, omdat ze weten dat jij niet goed bekend bent met die lokale valuta. Wanneer jij niet afdingt zal je altijd veel te veel betalen. Doe gerust een zeer laag tegenbod. De winkelier zal mogelijk doen alsof hij beledigd is, maar dit is gespeeld. Kom je niet uit de prijs, loop dan een winkel verder. De meeste souvenirs zijn in elke winkel te krijgen. Niet zelden zal de winkelier achter je aanlopen om jouw bod alsnog te accepteren.

In veel landen is afdingen gebruikelijk, doe dit dan ook. Dit is niet onbeleefd en het voorkomt dat je wordt opgelicht waar je bij staat.

Oplichting voorkomen

Hierboven staan de meest voorkomende vormen van oplichting op vakantie in het buitenland. Je kan zelf een hoop doen om te voorkomend dat jij het slachtoffer wordt.

  • Gebruik je gezonde verstand. Wanneer je een situatie niet vertrouwd, dan is dat vaak ook zo.
  • Lees je in over het land waar je naartoe gaat. De gebruiken, de do’s en don’ts. Reisgidsen, het internet en verslagen van toeristen die daar al zijn geweest zijn goede bronnen.
  • Leer de basis van de taal. Locals vinden het leuk als jij enkele woorden in hun taal spreek. Je laat zien dat je moeite hebt gedaan om je voor te bereiden op een bezoek aan dat land. Daarnaast helpt het jou om (kleine gedeelten) van gesprekken op te vangen.
  • Sla telefoonnummers op van de lokale politie, reisorganisatie, verzekering, de bank en de Nederlandse ambassade.
  • Wees vriendelijk en beleefd tegen locals, maar blijf wel argwanend. Zeker als ze zeer hulpvaardig willen zijn. Wanneer je op een beleefde manier de hulp afslaat zal een oplichter geen energie meer in jou willen steken en op zoek gaan naar een ander slachtoffer. En een local die het goed bedoeld zal zich niet geschoffeerd voelen.

Wanneer je op vakantie gaat is het altijd verstandig een goede reisverzekering af te sluiten. Op veel toeristische hotspots zijn zakkenrollers actief. Neem daarvoor goede maatregelen om te voorkomen dat jij hier slachtoffer van wordt!