Onderweg naar de wintersport

Op social media zie je al veel foto’s verschijnen van de prachtige witte skipistes rondom de Alpen. En aankomende week begint voor een deel van Nederland de voorjaarsvakantie, wat traditiegetrouw zorgt voor lange files richting de wintersportgebieden. Lekker een weekje in de sneeuw

Veiligheid onderweg

Elk jaar weer verschijnen er berichten in de media over spullen die onderweg worden gestolen uit/ van de auto. Een behoorlijke domper en dat moet de vakantie eigenlijk nog beginnen. Daarom is het verstandig om eens te kijken naar de veiligheid van jouw dure (wintersport)spullen.

De welbekende skiboxen voor op het dak van de auto zijn over het algemeen uitgerust met een slot. Dit slot zorgt ervoor dat kwaadwillenden niet even snel een graai kunnen doen wanneer je een lekker hapje aan het eten bent in een wegrestaurant. Het overgrote deel van de skiboxen is van kunststof en is dus redelijk makkelijk open te breken. Overnacht je tijdens de reis in een hotel, haal dan de skibox leeg en leg de ski’s op je hotelkamer.

En zet je auto op een parkeerplaats die goed verlicht is, het liefst bewaakt. Mocht je skibox toch opengebroken worden, dan heb je in elk geval je spullen nog en vaak kan je de skibox nog wel sluiten (met behulp van bijvoorbeeld spanbanden). De montage van een skibox gaat van in de skibox, naar buiten toe. Dus voor diefstal van de skibox zelf hoef je niet heel bang te zijn. Een opengebroken skibox is ook niet aantrekkelijk om mee te nemen, dus je kan die gerust op de auto laten zitten.

Parkeerplaats

Wanneer je op een parkeerplaats parkeert, of in een hotel overnacht is het verstandig om alle waardevolle spullen uit het zicht te leggen (het liefst mee te nemen). Zo maak je het onaantrekkelijk voor inbrekers om in jouw auto in te breken. Immers weten ze nog niet of er wat te halen valt. Wanneer jij je ipad op de achterbank in het zicht laat liggen is dat natuurlijk een ander verhaal. Het klink logisch, maar ga zelf eens onderweg kijken wat mensen allemaal zichtbaar in de auto laten liggen. Het is schrikbarend!

Nog een open deur, maar doe je auto altijd op slot. Ook als je even het tankstation binnenloopt om te betalen. Enkele seconden zijn er maar nodig om een portier te openen en iets mee te nemen. Ook al zie je het gebeuren, je bent altijd te laat om in te grijpen.

Neem je geld, pinpassen en paspoort/rijbewijs/id altijd mee. Ook als je even bij een tankstation naar het toilet gaat. Hiermee kan je altijd nog het nodige doen, zonder deze spullen is het een stuk lastiger. Al is het maar een kamer in een hotel boeken, zonder identificatie en geld heb je gewoon pech.

Veiligheid op bestemming

wintersport bestemming

Na een lange autorit ben je eindelijk op plaats van bestemming. Niet ver van je hotel zie je de prachtige witte pistes al liggen en je kan niet wachten om de skipas te halen en daarna van de piste af te denderen. Maar waar moet je op letten qua veiligheid.

Net als onderweg is het heel verstandig om je geld, pinpassen en identificatie op zak te houden. Mocht er worden ingebroken in je hotelkamer, dan ben je deze waardevolle spullen in elk geval niet kwijt. De meeste hotelkamers hebben een kluisje, maar deze zijn vrij makkelijk te openen. Je dient namelijk zelf een code in te voeren. Dat is natuurlijk prima, maar wat als je de code bent vergeten? Dan heeft het hotel een mastercode! En dit betekent dus dat er altijd iemand is die in jouw kluisje kan. Nu komt het niet vaak voor dat een kluisje onbevoegd wordt geopend. Maar het kan wel en daarom is voorzichtigheid geboden bij gebruik van het kluisje. Fabrikanten van kluisjes geven bij aflevering de kluisjes dezelfde mastercode mee (vaak 0000). Het hotel dient deze mastercode zelf te veranderen. Maar gebeurt dit ook?

Ski’s/snowboard

Na een dagje lekker skiën is het natuurlijk tijd voor een drankje in een bar. De ski’s en skistokken, of snowboard worden buiten in een stellage gezet en je verwacht dat deze er aan het eind van de avond nog staan. Heel vaak is dat ook het geval, maar in toenemende mate worden deze helaas toch ontvreemd. Iemand anders kan jouw spullen goed gebruiken.

ski's en snowboard in stellage

De goedkoopste manier op diefstal van ski’s te voorkomen is de ski’s apart weg te zetten. Met 1 ski kan men niet zoveel, dus zullen ze die laten staan. Let dan wel op waar je ze wegzet, misschien kan je ski’s uitwisselen met een reisgenoot.

Voor ski’s en snowboards zijn er tegenwoordig ook sloten op de markt, waarmee je deze ergens aan vast kan zetten. Ideaal en je kan rustig een biertje drinken, zonder je zorgen te maken. Skistokken blijven wel gevoelig voor diefstal, al is daar niet heel veel animo voor, gezien de vaak geringe waarde (tegenover ski’s en snowboards).

Steeds meer skigebieden bieden een kluis aan bij de piste. Vaak met camerabeveiliging, dus al een stuk veiliger dan de spullen in het openbaar weg te zetten. En handig, je hoeft niet elke dag met de spullen te slepen. Gemak dient de mens!

Geniet

Het belangrijkste is natuurlijk genieten van je welverdiende wintersportvakantie. En met enkele simpele en logische maatregelen kunnen kwaadwillenden jouw vakantie niet verpesten!!!

Veel plezier in de sneeuw!