Motor beveiligen

Nederlanders zijn gek op motoren. Niet alleen voor het forenzen, maar juist om op die heerlijke zonnige dagen prachtige tochten door ons land te maken. De populariteit van motoren blijft stijgende en dat was helemaal het geval in 2020, toen er records werden verbroken in het aantal verkochte nieuwe en tweedehands motoren. 

motor beveiligen tegen diefstal

Populariteit motoren

Die populariteit heeft ook een keerzijde. Criminelen zien ook hoe gewild motoren zijn en daardoor is er een stijging zichtbaar in het aantal gestolen motoren. Motoren worden gestolen en vervolgens in binnen-/buitenland verkocht of ze worden gestript voor de onderdelen. 

Een enorme strop voor de motorrijder, als blijkt dat zijn geliefde tweewieler verdwenen is.

Preventie

Het feit dat criminelen veel interesse hebben in motoren, maakt het verstandig eens goed te kijken naar preventie. Hoe kan je voorkomen dat een motor wordt gestolen? Met de juiste preventieve maatregelen ontmoedig je criminelen om met jouw motorfiets aan de haal te gaan en kiezen zij liever voor een motor die makkelijk is te stelen.

Probeer jouw motor dus zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor criminelen. En dan bedoelen we niet het opzettelijk beschadigen van de motor, waardoor de waarde daalt. Maar door het nemen van maatregelen die diefstal tegengaan, zoals sloten.

Motor beveiligen

Hieronder enkele effectieve maatregelen om jouw motor te beveiligen. Zoals je zult lezen gaat het niet alleen om het aanschaffen van een goed slot, maar ook de plek van parkeren is van invloed.

  • We kunnen er niet omheen natuurlijk. Een eerste goede preventieve maatregel is het gebruiken van een goedgekeurd slot, bij voorkeur twee sloten. Wij raden een kettingslot en schijfremslot aan. Beiden uiteraard ART 4 of ART 5 goedgekeurd. Check bij je verzekering of een ART 4 slot voldoende is, vaak is dit wel het geval, maar check het voor de zekerheid.
  • Zet je motor met het kettingslot vast aan een vast object, zoals een lantaarnpaal of metalen hek. Dit voorkomt dat de motor met slot en al in een busje wordt geladen. 
  • Installeer een alarmsysteem. Er zijn speciale alarmsystemen voor motoren. Hiervoor raden wij aan contact op te nemen met de dealer. Die kan je van het juiste advies voorzien en zorgen voor een correcte installatie van het alarmsysteem.
  • Parkeer op een veilige plek. Thuis het liefst in de garage of schuur en idealiter op slot aan een muuranker. Onderweg bij voorkeur in een bewaakte parkeergarage en anders op een goed verlichte, drukke plek.
  • Let op het social media gebruik. Door foto’s van de motor op social media te plaatsen, is vaak heel snel te achterhalen waar de motor thuishoort. Voor criminelen is het zo een koud kunstje om te motor even ‘op te halen’.
  • Haal altijd de sleutel uit het slot als je niet op de motor zit. Bijvoorbeeld wanneer je even een flesje water bij de benzinepomp gaat halen of thuis nog even naar binnen loopt om je telefoon te pakken. Dit zijn de momenten waarop gelegenheidsdieven hun slag slaan.
  • Installeer een GPS tracker. Dit werkt niet zozeer preventief, maar zorgt er wel voor dat je jouw motor snel weer terug hebt.
  • Naast de motor zelf, kunnen criminelen het ook hebben voorzien op accessoires. Deze zijn lastig te beveiligen. Wat wel helpt is het gebruik van een stevige hoes wanneer de motor geparkeerd staat. Hierdoor zijn de accessoires niet direct zichtbaar en zijn ze minder makkelijk te verwijderen.

Motor verkopen

Wanneer je de motor particulier verkoopt, ontkom je er niet aan dat de potentiële koper een proefrit wilt maken. De meeste kopers zijn ter goeder trouw, maar een enkeling ziet zijn kans schoon tijdens een proefrit en vertrekt met de noorderzon……en jouw motor.

Om dit te voorkomen zijn er enkele zaken die je kunt doen:

  • Vertrouw op je onderbuikgevoel. Geen goed gevoel bij de potentiële koper, geen proefrit. Heel simpel en een heel effectieve maatregel. 
  • Check vooraf de id van de koper en maak daar een foto van. Echtheidskenmerken van een id zijn met de DutchID app te controleren (te downloaden voor IOS en Android). Een koper die ter goeder trouw is, maakt daar geen punt van.
  • Maak een foto van de potentiële koper. Uiteraard in overleg en geef ook aan dat je de foto direct na de proefrit verwijderd van je telefoon (laat zien dat je dit doet).
  • Stel een contract op dat eventuele verkeersboetes en veroorzaakte schades voor de rekening van de potentiële koper zijn.
  • Rij mee op een tweede motor. Als je de mogelijkheid hebt, is dit heel verstandig om te doen. De kans dat de koper er op de motor vandoor gaat is zo erg klein en daarnaast zie je direct hoe er tijdens de proefrit met je motor wordt omgegaan.
  • Geef de sleutels en papieren pas nadat de motor is overgeschreven. Zolang de motor nog niet is overgeschreven, ben jij de eigenaar.