Koplampen van de Porsche Cayenne

Een bizar beeld wanneer je ‘s morgens naar je Porsche Cayenne loopt. Je ziet twee gaten aan de voorkant van de auto. Deze twee gaten zijn de plekken waar de koplampen horen te zitten. Helaas, ze zijn gestolen! Koplampen van de Porsche Cayenne blijken in trek bij criminelen.

Hoe worden de koplampen gestolen?

De koplampen worden bij de eigenaren voor de deur uit de auto gestolen. En niet alleen in de rijke gemeenten zoals Wassenaar. Vanuit het hele land komen berichten binnen van deze vorm van diefstal.

De bevestiging is dusdanig slecht dat dieven nog geen minuut nodig hebben om de koplampen te demonteren en mee te nemen. Vaak is er alleen wat schade onder de plek van de koplampen aan de lak. Op onderstaand filmpje is te zien hoe snel de diefstal gaat.

In dit geval wordt het alarm van de auto geactiveerd op het moment dat de koplampen worden verwijderd. Maar getuige de vele berichten op het internet, blijkt dat niet altijd zo te zijn. Het is geheel afhankelijk van het soort alarm dat in de auto is geplaatst. Zoals te zien maakt het voor de dieven niet veel uit, op het moment dat het alarm afgaat is de buit al binnen en zijn ze vertrokken.

Een nieuw probleem?

Helaas blijkt het stelen van koplampen van Porsche Cayennes al enkele jaren aan de gang te zijn. Er zijn berichten uit 2012 waarin wordt gesproken over de diefstal van koplampen uit een Porsche Cayenne. Deze berichten komen zowel uit Nederland als België. Ook uit andere landen zien we berichten over dezelfde diefstallen. Duidelijk is dat het niet veel uitmaakt uit welk jaar de Cayenne komt en welk type het is.

Overigens zijn er ook berichten van andere typen Porsche waarbij de koplampen zijn gestolen, o.a. de Panamera, echter blijkt het vooral de Cayenne te zijn waarbij de koplampen worden gestolen.

Het is dus helder dat dit niet een nieuw probleem is, maar wel een heel hardnekkig probleem. Op het porscheforum worden allerlei oplossingen aangedragen, van stalen kabels om de koplampen mee te verankeren, tot een ‘kuip’ waar je de voorkant van de auto in parkeert waardoor dieven niet bij de koplampen kunnen komen.

Koplampen van de Porsche Cayenne

Waarom worden de koplampen gestolen?

Al jaren wordt beweerd dat de koplampen worden gebruikt bij de illegale wietteelt. Echter is er nog nergens een kwekerij opgerold, waarbij deze koplampen daadwerkelijk in gebruik waren. Het lijkt er zeer sterk op dat dit een verzonnen verhaal is.

Meer aannemelijk is dat de koplampen over de grens doorverkocht worden op de zwarte markt. De koplampen leveren enkele honderden euro’s per stuk op en dat voor nog geen minuut werk per koplamp. Vrij lucratief, de pakkans is relatief laag en de koplampen zijn niet te traceren.

Diefstal voorkomen

Helaas is het heel lastig om deze diefstallen te voorkomen. De dieven hebben nog geen minuut nodig en daarbij gaat het alarm van de auto pas af als de koplampen als zijn losgehaald (als het geïnstalleerde alarmsysteem deze diefstal überhaupt detecteert). Zoals gezegd worden er op het Porsche forum enkele eigen oplossingen aangedragen.

Daarnaast kan je de kans op diefstal verkleinen door:

  • Parkeer in een afgesloten garage.
  • Aan de weg parkeren: op een goed verlichte en drukke plek.
  • Richt een beveiligingscamera op de auto, indien deze op de oprit geparkeerd staat.
Porsche Cayenne