Kamperen

Je merkt het aan de vele campers en caravans op de weg, het kampeerseizoen is aangebroken. In binnen-, of buitenland genieten van het campingleven. Voor een weekendje, of enkele weken. Hoe zit het met de veiligheid tijdens het kamperen?!

Kamperen en veiligheid

Tijdens het kamperen wil je genieten van een onbezorgde tijd op de camping. Van het zonnetje genieten, lekker zwemmen, wandelen, fietsen, etc. Het laatste waar je je druk om wilt maken is je veiligheid. Je bent immers weg voor de ontspanning.

Je moet er niet aan denken dat na een bezoekje aan het zwembad blijkt dat er iemand in je tent is geweest en spullen heeft ontvreemd. Gelukkig zijn er voldoende maatregelen die je kan nemen om de kans op een dergelijke gebeurtenis te verkleinen.

kamperen in tent

Veiligheidsrisico’s kamperen

Kamperen is even ‘back to basic’, relatief dan, want met de moderne kampeermiddelen is het prima vertoeven op een camping. Maar het verblijven in een tent, caravan, vouwwagen, of camper brengt eigen veiligheidsrisico’s met zich mee.

Het grootste risico is inbraak en diefstal. de meeste kampeermiddelen zijn gemakkelijk te openen en vaak liggen waardevolle spullen voor het grijpen. Immers is men op vakantie en denkt men (helaas) niet altijd aan de veiligheid. Buiten algemene preventieve maatregelen die je tijdens het kamperen kan nemen zijn ook voor de verschillende kampeermiddelen specifieke beveiligingsmaatregelen die de kans op een inbraak cq. diefstal kunnen verkleinen. Hieronder nemen we deze stap voor stap door:

Algemeen.

Het is altijd aan te raden om zo min mogelijk waardevolle spullen mee te nemen tijdens het kamperen. Natuurlijk heb je een paspoort, geld, telefoon nodig. Maar vraag je af of bijvoorbeeld een laptop toegevoegde waarde heeft, misschien is de telefoon al genoeg als je even op internet moet.

Mogelijk heeft de camping een kluisje te huur waarin je waardevolle spullen op kan bergen. Ideaal om onbezorgd op pad te kunnen gaan zonder dat je met je waardevolle spullen loopt te slepen, of achter moet laten in een onbeveiligde tent.

Beschikt je camping niet over kluisjes kan je altijd zelf een kluis aanschaffen die je in de auto, of camper kan plaatsen. Dergelijke kluisjes zijn inbraakwerend en met een staalkabel vast te maken aan de vast onderdeel van de auto/camper. Ook al wordt er ingebroken in de auto/camper, de kluis kan dan niet zo worden meegenomen. En zeker op een camping, waar veel mensen lopen zal, is er geen tijd voor een inbreker om met grof geweld proberen de kluis toch te stelen. Wellicht overbodig, maar plaats een dergelijk kluis niet in het zicht. Verstop deze in de kofferbak, of onder de voorstoel.

kluisje auto/camper/caravan
Klik op de afbeelding voor de productpagina.

Kamperen met de camper of caravan.

De standaard sloten op een camper, of caravan vormen niet echt een uitdaging voor een inbreker. Deze zijn makkelijk open te breken en zo heeft de inbreker binnen zeer korte tijd toegang met alle gevolgen van dien. Er zijn alarmsystemen beschikbaar, speciaal voor deze kampeermiddelen. Wanneer er dan wordt ingebroken zal er direct een alarmsignaal klinken en afhankelijk van het gekozen systeem is het mogelijk om een berichtje op je telefoon te krijgen.

Daarnaast zijn er ook extra sloten verkrijgbaar die op de deuren gemonteerd kunnen worden. Hierdoor wordt het lastiger toegang te krijgen en het extra slot werkt preventief doordat deze zichtbaar is.

Helaas zijn zowel campers en caravans (en vouwwagens) gewild bij dieven. En dan met name wanneer deze enkele dagen bij huis staat om klaar te maken voor de welverdiende vakantie. Maar ook onderweg tijdens de koffiestop. Daarom is het altijd verstandig om een stuurslot, wielklem en/of disselslot te gebruiken. Ook bij huis is voorkomen beter dan genezen.

Naast inbraak/diefstal is brand en koolmonoxidevergiftiging ook een risico om op te letten. Helaas lezen we elk seizoen weer berichten over de gevolgen. Een gecombineerde rook-/koolmonoxidemelder kan heel veel leed besparen en is dan ook zeer aan te raden!

combimelder, rook en koolstofmonoxide
Klik op de afbeelding voor de productpagina.

Het laatste punt is het veiligheidsbewustzijn van de kampeerders. Wanneer je op pad gaat is het van belang om alle ramen en deuren dicht te doen en op slot te draaien. Geef gelegenheidsinbrekers geen aanleiding om in te breken.

Kamperen met de tent of vouwwagen.

Een tent en vouwwagen hebben als nadeel dat er makkelijk toegang te verkrijgen is. Immers hoef je alleen de rits open te doen en je staat binnen. Ideaal voor de snelle inbreker en dus een extra risico. Hiervoor zou je kunnen kiezen om een kleine alarmknop aan de binnenzijde van de rits te monteren als je op pad gaat. Wanneer iemand de rits open doet zal de pin uit de knop worden getrokken, direct gevolgd door een luid klinkend alarmsignaal.

Sociale controle is ook op de camping heel belangrijk. Zorg dat je goed contact hebt met je tijdelijke buren en vraag of ze een oogje in het zeil houden als je op pad gaat. Vaak gaat dit op de camping al vanzelf, maar even netjes vragen kan geen kwaad en verhoogt direct het veiligheidsbewustzijn van de buren.

Brand

Zoals eerder beschreven is een rook-/koolmonoxidemelder geen overbodige luxe tijdens het kamperen. Kortsluiting of een niet goed werkende kachel zorgen (helaas) elk jaar weer voor slachtoffers.

Vergeet ook het koken niet. Voor de tent lekker met de barbecue aan de gang, of op een klein gasstelletje een heerlijke maaltijd bereiden. Of misschien een drankje bij een klein kampvuur. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg altijd voor de juiste blusmiddelen tijdens het kamperen. Een brandblusser en blusdeken kunnen erger voorkomen en nemen niet veel ruimte in. Dus zeker geen reden om die niet mee te nemen. Natuurlijk is te hopen dat het nooit nodig zal zijn!

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding zorgt voor een zorgeloze vakantie. Informatie over het vakantieland verzamelen, de route voorbereiden, auto en kampeermiddel in orde maken, de reisverzekering regelen, en zeker hoort daar ook veiligheid bij. Zorg dat je ruim voor de reis ook qua veiligheid alles in orde hebt. Zo heb je er alles aan gedaan om van een fijne vakantie te genieten en daar doe je het voor!