Inklimmers

Een Nederlander kreeg de schrik van zijn leven toe hij met zijn camper van Duinkerken naar Dover wilde reizen. Tijdens controle vond de douane 2 vermoedelijk Syrische vluchtelingen in de camper die illegaal naar Engeland wilden reizen, inklimmers

Vrachtwagenchauffeurs zijn al langer bekend met dit probleem. Personen die ongezien in de vrachtwagen klimmen om zo in Engeland te komen. Vooral in de buurt van de havens proberen de inklimmers in een vrachtwagen te klimmen. Nu blijken ze het dus ook al te hebben voorzien op campers en dus valt ook de caravan niet meer uit te sluiten.

inklimmers in camper

Hoe werken inklimmers?

Inklimmers zijn personen die illegaal naar een nader land willen reizen. Van het vaste land naar Engeland. Zij proberen ongezien in de vrachtwagen (en nu dus ook camper of caravan) te komen om te kunnen oversteken. Inklimmers houden zich vooral op bij de bekende havenplaatsen, zoals Hoek van Holland, Duinkerken, Calais. Bij de haventerreinen, maar ook bij parkeerplaatsen en tankstations. Elke plaats waar zijn de kans hoog inschatten om ongezien in het vervoersmiddel te stappen.

Inklimmers voorkomen

Je wilt natuurlijk geen vreemdelingen in jouw vervoersmiddel hebben en al helemaal niet wanneer je de oversteek maakt. Net als vrachtwagenchauffeurs ben je al snel een verdachte, verdacht van mensensmokkel. Vaak zal snel duidelijk worden dat je niets met de vreemdelingen te maken hebt, maar het kost je wel een hoop tijd en stress. Daarnaast geeft het ook een gevoel van onveiligheid als je erachter komt dat vreemde personen met jou zijn meegereden. Daarom enkele tips om inklimmers te voorkomen:

  • Parkeer niet op een verlaten parkeerplaats.
  • Bij tanken altijd alles op slot doen.
  • Vervoersmiddel nooit onbeheerd achterlaten.
  • Voor je weer gaat rijden (bijv na het tanken) eerst alles controleren. Is alles nog op slot, zit er niemand in de auto/camper/caravan, is er braakschade. Wanneer je iemand aantreft direct 112 bellen.
  • Neem geen lifters mee.
  • Zet de beveiliging aan, indien aanwezig.

Helaas is er een trend zichtbaar dat inklimmers meer landinwaarts trekken, mede omdat de beveiliging bij de bekende havenplaatsen enorm in aangescherpt. Dus het is raadzaam om bovenstaande tips overal te te passen als je onderweg bent. En altijd 112 bellen bij een verdachte situatie!