
Helaas zien we al een aantal jaren een toename van inbraken in bestelwagens. En vaak is het inbrekers niet eens te doen om de auto zelf, maar om de inhoud. Bestelwagens worden gebruikt door bedrijven en niet zelden ligt er dan ook waardevolle gereedschap in de laadruimte. En daar is het de inbrekers om te doen!
Inbrekers weten maar al te goed dat de gereedschap in de bus achterblijft wanneer het werk klaar is. En vaak ’s nachts slaan zij dan hun slag. De sloten van een bestelwagen zijn makkelijk open te breken. Zeker de achterdeuren en daar moeten ze nou net zijn. Natuurlijk zou het beste zijn om na het werk alle gereedschap uit de bestelwagen te halen, maar de realiteit is anders. Gereedschap blijft liggen tot de volgende werkdag. En dat is natuurlijk ook logisch. Na een lange dag werken, heeft niemand zin om alle gereedschap uit de bus te halen en in huis/op kantoor te leggen. En het dan de volgende ochtend allemaal weer in de bus te leggen.

Inbraak bestelwagens voorkomen
Een inbraak in je bestelwagen helemaal voorkomen kan je niet, maar je kan de kans op een inbraak wel zo klein mogelijk maken!
- Zet na een werkdag de bestelwagen in een garage, afgesloten parkeerplaats, of op een goed verlichte plek. Niet iedereen heeft de beschikking over een garage, of afgesloten parkeerplaats. Dan is een goed verlichte plek een goed alternatief. Inbrekers hebben een hekel aan licht, dus wanneer jij je bestelwagen op een goed verlichte plaats parkeert, zal dat de kans verkleinen.
- Laat een goed alarmsysteem installeren. Het klinkt logisch, maar er zijn niet veel bestelwagens die een goed alarmsysteem hebben. En vaak is de cabine dan wel beveiligd, maar de laadruimte niet. En daar is het in dit geval nou net om te doen.
- Extra deursloten. Verschillende fabrikanten zagen de behoefte aan extra beveiliging van de laadruimte van bestelwagens. Zij hebben sloten ontwikkeld die je, buiten de normale sloten, op de deuren kan laten monteren (of zelf installeren). Dit zijn sloten van zware kwaliteit en voor inbrekers veel lastiger open te maken. Waar zijn binnen een halve minuut een gewoon slot kunnen forceren, zal het met deze sloten veel langer duren. Tijd die een inbreker niet heeft. Immers hoe langer hij aan een deur staat te morrelen, hoe groter de kans dat hij gezien wordt.
- Trekhaakslot. Dit is een slot, de naam zegt het al, die op de trekhaak wordt gemonteerd. Er hoeft dus geen montage aan, of op de bus te worden gedaan. Een trekhaakslot zet je op de trekhaak waarna je deze op slot zet. De T-balk zorgt ervoor dat de achterdeuren dan niet open kunnen. Dus mocht er een slot van de achterdeur geforceerd worden, dan heeft de inbreker daar nog niets aan. Een inbreker weet heel goed dat een trekhaakslot zijn ‘werk’ een stuk lastiger maakt.
- GPS. Wanneer een inbreker besluit de hele bestelwagen mee te nemen is het handig om een gps tracker aan boord te hebben. Hiermee kan je op je telefoon zien waar je bestelwagen is. Afhankelijk van het soort tracker kan je zelfs de actuele snelheid zien, de afgelegde afstand van die rit, in welke richting de auto rijdt en hiermee kan je dus de Politie heel goed op de hoogte brengen. Hiermee vergroot je de pakkans enorm en heb jij dus grote kans dat je jouw bestelwagen en gereedschappen snel weer terug hebt.

Tijdens het werk
Je bent op locatie aan het werk en moet even wat gereedschap uit de auto pakken. Hoe vaak gebeurt dat niet tijdens een werkdag. Vaak wordt de auto gedurende de dag dan ook niet afgesloten en de deuren naar de laadruimte blijven openstaan. Een koud kunstje voor een dief om dan snel wat gereedschap mee te pakken. Vanuit verschillende plekken in Nederland krijgen we informatie over deze vorm van diefstal. Ons advies is dan ook om altijd de auto dicht en op slot te doen. Hoe vervelend het ook kan zijn als je aan het werk bent. Zonder gereedschap ligt het werk stil en ben je nog slechter af!
Verzekering
Zoals gezegd is een inbraak nooit helemaal te voorkomen. Let daarom goed op de voorwaarden van jouw verzekering:
- Is de gereedschap (lading) meeverzekerd.
- Is schade door inbraak verzekerd.
- Hoe snel krijg je de schade door inbraak vergoed.
- Hoe hoog is de uitkering (geheel, of een deel van de schade).
Zorg altijd dat je een actuele lijst hebt van alle gereedschap in de bus. Compleet met omschrijving, foto’s en serienummers. Bij aangifte en voor de verzekering is dit heel erg handig (en vaak wil de verzekering dat je aan kunt tonen welke gereedschap je in bezit hebt).