Hoe kan ik mijn auto beveiligen tegen inbrekers?

Inbraken in auto’s zijn aan de orde van de dag. Het gaat de inbreker niet meer op het kleingeld in het dashboardkastje, maar om de dure apparatuur in de auto. Moderne auto’s hebben steeds meer technologie aan boord, airbags, radio’s, navigatiesystemen, sturen vol knopjes, etc. Al deze onderdelen zijn stuk voor stuk ernorm prijzig en daar maken criminelen handig gebruik van. Zij stelen ze en verkopen ze via het illegale circuit weer door.

Voorverkenning

Auto-inbrekers gaan vaak ‘s nachts op pad om op bestelling inbraken in auto’s te plegen. Zij hebben een merk en/of type auto op het oog en struinen door de wijken om die auto’s te vinden en leeg te halen. Landelijk zien we dat er telkens een hotspot is in een gebied en dat na enkele dagen deze hotspot weer verschuift. De criminelen gaan dus het hele land door. We weten dat auto-inbrekers regelmatig overdag een gebied doorrijden om zo de juiste auto’s te vinden, ‘s nachts komen zij dan terug om hun slag te slaan. Ze breken in en halen de onderdelen eruit die zij nodig hebben.

Auto-inbraak

De inbraak en de demontage van de waardevolle onderdelen gaat met uiterste precisie en vaak is de auto dan ook geheel vrij van schade. Ze maken de auto open door het signaal van de sleutel op te vangen en door te zenden naar de auto waardoor deze van het slot gaat. Eenmaal in de auto zal de inbreker vakkundig de onderdelen demontere. Sturen, airbags, navigatiesystemen, middenconsoles, tot zelfs autostoelen. Wat de inbreker nodig heeft, wordt netjes gedemonteerd. Het moet wel netjes, want zonder schade leveren de onderdelen meer op voor de auto-inbreker.

Wanneer het signaal van de sleutel niet is op te vangen, zien we ook nog weleens dat er een ruitje wordt ingetikt om in de auto te komen. Dit heeft voor de inbreker meer risico, omdat een mogelijk alarm in de auto nog geactiveerd kan worden, anders dan wanneer de auto van het slot gehaald wordt door het zenden van het signaal van de autosleutel. In dat laatste geval ‘denkt’ de auto dat de sleutel in de buurt is en zal dan niet alleen de auto ontgrendelen, maar ook een eventueel alarmsysteem uitschakelen.

Het vervangen van de gestolen onderdelen loopt al snel in de duizenden euro’s, een enorme kostenpost voor de autobezitter. En dan heeft de autobezitter nog ‘geluk’ dat er waarschijnlijk geen overige schade aan of in de auto is. Dan valt het schadebedrag nog veel hoger uit. Afhankelijk van de verzekering zal deze de schade geheel, deels of niet vergoeden. Het is goed om eens in de polis te duiken en na te kijken wat er exact wordt vergoed in jouw situatie. We zien dat vooral BMW, Audi, Volkswagen, Mini en Volvo in trek zijn bij de criminelen. Mogelijk zal je dat ook terugzien in de premie van de autoverzekering. Dit betekent trouwens niet dat andere merken veilig zijn, ook bij andere merken kan een dergelijke inbraak gebeuren, maar we zien een piek bij voornoemde merken.

Auto-inbraakpreventie

We schreven al eerder een artikel over het voorkomen van een inbraak in en diefstal uit de auto (Klik voor het artikel). Zoals gezegd wordt een eventueel ingebouwd alarmsysteem ook utgeschakeld wanneer de auto wordt ontgrendeld. Zo kan de inbreker in de auto aan het werk, zonder dat het alarm afgaat. Om dit risico af te dekken raden wij aan om een extra alarmsysteem in de auto te plaatsen. Dit alarmsysteem is een bewegingsmelder met een ingebouwde simkaart. Deze leg je in de auto en bij een inbraak zal het alarmsysteem de inbreker detecteren. Na detectie zal je via een oproep op de telefoon worden gewaarschuwd. Daarnaast zal de inbreker worden afgeschrikt door een luide sirene.

Dit systeem bestaat uit een enkele kastje en is daarom makkelijk in de auto neer te leggen en te gebruiken. Het alarmsysteem werkt op batterijen, dus installatie is niet nodig. Een auto-inbreker zal worden verrast door een zo’n alarmsysteem, want er zijn nog niet veel mensen die zo’n alarmsysteem in de auto gebruiken. Hieronder hebben we een bekend systeem geselecteerd, dat ook in de bouw en in caravans/campers regelmatig wordt gebruikt. Uiteraard zijn er ook soortelijke andere alarmsystemen op de markt.

Inbraak niet altijd te voorkomen

Een inbraak in de auto is niet altijd te voorkomen. Hoe goed je ook bezig bent met de beveiliging. Een dergelijk (extra) alarmsysteem voorkomt wel dat inbrekers voldoende tijd hebben om onderdelen te demonteren. Hierdoor is er geen schade of blijft de schade enorm beperkt. We weten namelijk dat inbrekers lang de tijd nemen om de onderdelen vakkundig te demonteren en wanneer een alarm afgaat is die tijd er simpelweg niet.