Fiets gestolen

Is jouw fiets gestolen, of ben je bang dat die gestolen wordt?

Terechte vragen want er zijn nogal wat fietsendiefstallen in Nederland. Volgens het centrum fietsdiefstal zijn er in 2018 ongeveer 500.000 fietsen gestolen. En dat op een totaal van net geen 23 miljoen fietsen in Nederland. Dit betekent dat ruim 2% van alle fietsen in Nederland jaarlijks wordt gestolen.

Daarbij zijn de elektrische fietsen (e-bikes) de laatste jaren enorm in opkomst en ook deze zijn in trek bij dieven. Met name door de hoge waarde ten opzichte van gewone fietsen.

e-bike, elektrische fiets

Hoe voorkom je diefstal van een fiets.

  • Zet je fiets op slot met minimaal twee (2) ART goedgekeurde sloten. Een voor het achterwiel en de tweede voor het voorwiel en frame die je aan een vast object vastmaakt. Bijvoorbeeld een lantaarnpaal. Twee sloten kost een dief veel meer tijd dan eentje en hij/zij moet ook maar net raad weten met die twee verschillende sloten. Een dief zal dan snel verder kijken naar een fiets die gemakkelijker te stelen is.
  • Zet je fiets in een bewaakte fietsenstalling.
  • Laat je fiets graveren.
  • Laat de ketting van het slot niet op de grond slingeren. Dan kan een dief de ondergrond namelijk als aambeeld gebruiken om jouw slot stuk te slaan.
  • Zet je fiets niet op een plek waar dit verboden is. Je zal niet de eerste zijn die denkt dat de fiets is gestolen, maar dat deze achteraf verwijderd blijkt te zijn door de gemeente.
  • Voorzie je fiets van een track & trace. Middels een track & trace kan je jouw fiets real-time volgen. Dus ook als die gestolen is. Deze systemen zijn al dusdanig ontwikkeld dat ze onzichtbaar weggewerkt kunnen worden. Een diefstal zal hierdoor dus niet direct voorkomen worden, maar er is wel een hele grote kans dat de fiets snel weer terug is.
  • Haal bij een e-bike de accu uit de fiets wanneer je deze parkeert. Accu’s zijn enorm waardevol en daardoor zeer in trek.
Fiets op slot met een ketting tegen diefstal

Aangifte doen bij diefstal fiets

Doe altijd aangifte wanneer je fiets gestolen is. Dit kan online, dus je hoeft er niet voor naar het politiebureau. Ondanks dat je denkt dat het geen zin heeft, is het wel nuttig om aangifte te doen. Er worden regelmatig fietsen teruggevonden waarvan de rechtmatige eigenaar niet bekend is, doordat er geen aangifte is gedaan. Ook kan een gemeente aanvullende maatregelen nemen wanneer blijkt dat er in die desbetreffende gemeente een enorme stijging van fietsdiefstallen is. En voor de verzekering heb je sowieso een aangifte nodig.

Gegevens van de fiets

Direct bij aanschaf is het verstandig om zoveel mogelijk gegevens van je fiets vast te leggen. Merk, type, kleur, framenummer, gravering en maak ook foto’s van de fiets. Bij een aangifte is het gemakkelijk om deze gegevens te hebben, maar ook wanneer de fiets ergens wordt aangeboden. Dan heb jij bewijs dat het jouw fiets is en kan de politie actie ondernemen. Hou wanneer je fiets is gestolen ook altijd even de online marktplaatsen in de gaten. Je zal niet de eerste zijn die zijn/haar fiets daar terug vindt!

Heling

Ben je op zoek naar een mooie tweedehands fiets dan zijn er ook een aantal zaken om op te letten. Is de prijs te mooi om waar te zijn, dat is dat het vaak ook. Gestolen fietsen worden vaak goedkoop aangeboden, te goedkoop. Wanneer jij die fiets koopt maak jij je schuldig aan heling. Je kan de fiets altijd controleren op Stopheling.nl en de verkoper moet een aannemelijk verhaal hebben over de fiets. Twijfel je je enigszins aan het verhaal, of de prijs, zie dan van de koop af. Het is de ellende niet waard!