Diefstal scooter

Diefstal scooter; Deze handige voertuigen zijn erg in trek bij dieven. Jaarlijks worden er dan ook veel scooters gestolen. In 2019 zijn er in Nederland 12929 brom- en snorfietsen gestolen, een enorm aantal. Reden genoeg om eens goed naar de beveiliging van scooters te kijken.

diefstal scooter

Waarom zijn scooters in trek bij dieven?

Scooters zijn vaak makkelijk te stelen. Vaak staan ze nergens aan vast met een slot, als de scooter überhaupt al op slot staat. Daarnaast is het een koud kunstje om de scooter zonder sleutel te starten. Ook gebeurt het vaak dat scooter in een busje worden geladen, of op een aanhanger worden gezet. In deze gevallen is het niet eens nodig de scooter te starten en is de pakkans veel lager.

Scooter zijn makkelijk te verhandelen in het binnen- en buitenland. Het framenummer wordt aangepast of weggehaald. Papieren worden vervalst. Of de scooter wordt gebruikt voor onderdelen. En scooters leveren veel geld en daar is het de dieven om te doen.

Diefstal scooter voorkomen.

Uiteraard wil je voorkomen dat jouw scooter wordt gestolen. Je hebt er immers een hoop geld voor betaald. Gelukkig kan je enkele preventieve maatregelen nemen waardoor de kans op diefstal kleiner wordt en de kans dat je de scooter na een diefstal terugkrijgt groter.

  • Parkeren. Zet je scooter binnen. Thuis in de schuur/garage en wanneer je in de stad bent in een bewaakte fietsenstalling. Heb je geen mogelijkheid om de scooter binnen te parkeren, parkeer deze dan op een goed verlichte plek waar veel mensen langslopen.
  • Slot. Zet de scooter altijd op slot met een ART gekeurd slot. Deze sloten zijn ook een voorwaarde voor de verzekering. Vraag na bij de verzekering welke klasse ART slot je moet gebruiken. Overweeg 2 ART gekeurde sloten te gebruiken. Hiermee maak je het de dief nog moeilijker. Ook wanneer je de scooter in de schuur/garage zet is het heel verstandig om een slot te gebruiken.
  • Aardvast zetten. Zet je scooter met het slot aardvast. Dit houdt in dat de scooter vastzet aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal. Zo voorkom je dat de scooter met slot en al in een busje verdwijnt.
  • Breng unieke kernmerken aan. Het is mogelijk om het kenteken in de diverse onderdelen van de scooter te graveren. Zo vergroot je de kans dat de scooter en/of onderdelen terug worden gevonden na diefstal.
  • Gebruik een voertuig volgsysteem. Hiermee kan na diefstal de scooter worden opgespoord. Wanneer het volgsysteem is voorzien van een keurmerk krijg je mogelijk korting op de verzekering. Hier meer info: Link

Populaire merken

De top 5 van meest gestolen brom- en snorfietsen (op basis van absolute aantallen) in 2019

  1. Piaggio
  2. Peugeot
  3. Tomos
  4. Sym
  5. Kymco

Ter info: De welbekende Vespa scooter valt onder het merk Piaggio!

Verzekeren

Je bent natuurlijk verplicht je scooter te verzekeren. Bij de keuze naar een goede verzekering is het verstandig niet alleen naar de prijs te kijken. Vooral de voorwaarden zijn belangrijk; welke rechten en plichten heb je om aanspraak te kunnen maken op de verzekering bij diefstal.