Diefstal laptops bij studenten

De zomervakantie is voorbij en een nieuwe lichting studenten hebben de eerste weken op de universiteit er alweer opzitten.

studenten stureren

Laptops en telefoons

Een student gaat vol goede moed het collegejaar in en daar hoort natuurlijk een nieuwe laptop bij. Een goede laptop is onontbeerlijk voor de studie en wordt dan ook continu gebruikt.

Samen met de telefoon heeft de student aardig wat waarde bij zich. En een student zal niet ‘even’ een nieuwe laptop, of telefoon kunnen aanschaffen.

Risico’s

Criminelen zijn niet helemaal achterlijk en weten dat aan het begin van een collegejaar veel studenten nieuwe laptops meenemen naar de universiteit. Laptops die zeer recent zijn en dus waardevol.

Er zijn 2 risico’s waarop studenten bedacht moeten zijn:

  • Diefstal
  • Hacken

Diefstal

Even geen zicht op de laptop en hij is weg. Een diefstal gaat razendsnel. Met name buiten de collegezalen waar studenten in studieruimten of in de kantine aan de studie zijn, staan alle laptops open en bloot op tafel. Even een kopje koffie scoren of een bezoek aan het toilet en de laptop blijft onbeheerd achter. Weg is die! Dit geldt natuurlijk ook voor de telefoon, maar vaker nemen studenten deze op zo’n moment wel mee. Een laptop inpakken en meenemen voor die paar minuten is lastig en omslachtig. Daarom laten veel studenten deze gewoon even achter. Behalve criminelen die het hier echt op hebben voorzien zijn er ook gelegenheidsdieven. Zij zien een onbeheerde laptop of telefoon en grissen deze weg.

Hacken

Een onbeheerde laptop is ook ideaal om even in te snuffelen. Met als gevolg dat de student documenten, wachtwoorden en persoonlijke gegevens kwijt kan raken aan iemand die daar kwade bedoelingen mee kan hebben. Of er wordt snel kwaadaardige software op geïnstalleerd. Ook dit kan in enkele minuten!

Diefstal laptops bij studenten

Preventie

Natuurlijk wil een student bovenstaande voorkomen. En met een paar simpele maatregelen kan dat ook.

  • Zorg voor een wachtwoord op de laptop en telefoon.
  • Beveilig de laptop aan een vast object met een kabelslot.
  • Verlies de laptop en telefoon nooit uit het oog.
  • Vergrendel altijd de laptop en telefoon wanneer je deze even niet gebruikt.
  • Geen slot en wel koffie halen? Doe de laptop even in een kluisje, of neem het mee. Zo zwaar is een laptop niet.
  • Meldt verdachte personen bij de beveiliging/receptie.
  • Installeer een goede virusscanner op de laptop en telefoon.
  • Gebruik geen openbare USB-poorten. Of gebruik een data blocker.

Simpele maatregelen, maar zeer effectief! Diefstal laptops bij studenten is zo heel goed te voorkomen.