Diefstal laadkabels Tesla Model 3

Bezitters van een elektrische auto, met name een Tesla Model 3, moeten oppassen. Want criminelen hebben het gemunt op de laadkabels. Het AD meldt dat er alleen al bij de politie in Amsterdam-Zuid tussen 20 november en 4 december 2020, 21 aangiftes zijn binnengekomen van gestolen laadkabels. Met name door bezitters van een Tesla.

Diefstal laadkabels

Waarom hebben criminelen het op deze laadkabels voorzien?
Het antwoord is heel simpel; de laadkabels leveren tweedehands een hoop geld op. De prijs voor een nieuwe laadkabel begint rond de €200,00. Tweedehands moeten de kabels nog zo’n €100 à €150 opleveren.

Diefstal laadkabels Tesla Model 3

De laadkabels blijken betrekkelijk eenvoudig te stelen, ondanks de beveiliging (die gebrekkig blijkt te zijn).
Bij het opladen schieten er borgpennetjes in de stekker, maar een handige dief kan dit simpel zonder schade openen. En ander wordt er gewoon grof geweld geweld om de laadkabel los te trekken. De Tesla Model 3 blijkt nog een ander euvel te hebben; onder de 5 graden Celsius werkt de vergrendeling middels de borgpen niet wanneer de auto niet meer opgeladen wordt. Dit om te voorkomen dat het mechanisme vastvriest. Nieuwe Tesla Model 3’s worden overigens geleverd met een verwarmde laadpoort, waarmee dit verleden tijd is.

Diefstal voorkomen

De gepleegde diefstallen kosten slechts enkele seconden. Om te voorkomen dat een dief er met jouw laadkabel vandoor geeft geeft de politie als advies de kabel tussen twee latjes op de grond te leggen en daar met de auto een wiel op te zetten. Zo is de kabel niet meer mee te nemen. Handig is anders, maar wel effectief.

Daarnaast adviseren wij de auto op de laden in de garage, een beveiligde parkeergarage of een goed verlichte openbare parkeerplaats. Aangezien de diefstallen voornamelijk ‘s nachts gebeuren is het raadzaam om zoveel mogelijk de auto enkel overdag op te laden. Diefstallen worden vanuit het hele land gemeld!

Hoewel diefstal van laadkabels van een Tesla Model 3 populair is, blijken ook andere merken hier last van te hebben. Dus bezitters van andere elektrische auto’s worden ook aangeraden extra voorzichtig te zijn!

Tesla Model 3