Diefstal katalysator

Katalysatoren worden de afgelopen maanden in grote getale gestolen. De katalysatoren worden hondsbrutaal gewoon onder de auto vandaan gehaald een meegenomen. Diefstal katalysator gebeurt zelfs op klaarlichte dag! Met name eigenaren van een Toyota Prius zijn de klos, deze auto blijkt veruit het aantrekkelijkst voor criminelen.

Toyota Prius Diefstal katalysator

Waarom diefstal van de katalysator?

Katalysatoren leveren veel geld op. Criminelen vangen gemiddeld 75 euro per katalysator. In katalysatoren zitten edelmetalen. En de stijgende prijzen maken het lucratief om ze uit de katalysatoren te halen.

Daarnaast zijn de katalysatoren makkelijk te stelen. Binnen enkele minuten wordt een auto opgekrikt, de katalysator losgesneden en meegenomen. De eigenaar heeft niet eens door dat de katalysator weg is tot het moment dat de auto op brandstof gaat rijden. Dan klinkt er ineens een hels kabaal onder de de auto vandaan en blijkt bij inspectie dat een deel van de uitlaatlijn mist; de katalysator. Een schadepost van ruim 1000 euro voor de reparatie en de kans dat de criminelen terugkomen!

Met name de Toyota Prius II (2003-2010) blijkt in trek. Dit komt omdat de katalysatoren onder deze auto’s veel edelmetalen bevatten ten opzichte van andere auto’s.

Mobiele bendes

Volgens de politie worden de diefstallen gepleegd door mobiele bendes uit Oost-Europa, met name uit Bulgarije. Zij rijden door heel Nederland en slaan hun slag lukraak door heel het land. Er is geen indicatie dat ze specifiek adressen afgaan waarvan ze weten dat er degelijke auto’s geparkeerd staan. Zeer waarschijnlijk rijden ze op goed geluk rond en parkeren ze naast een doelwit om vervolgens binnen enkele minuten de katalysator te stelen.

Preventie

Er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om de kans op deze diefstal zo klein mogelijk te maken:

  • Parkeer op een goed verlichte plek.
  • Parkeer in een bewaakte parkeergarage.
  • Bel de politie bij verdachte omstandigheden rondom jouw auto of de auto van iemand anders.
  • Laat de katalysator extra vastzetten. Hiermee vertraag je een diefstal, waardoor de kans groter is dat criminelen een andere auto zoeken en die van jou verder met rust laten.

Helaas zijn dergelijk diefstallen niet geheel te voorkomen. Mede omdat het stelen van een katalysator enorm makkelijk is. Er zit geen alarm op en is binnen enkele minuten los te slijpen. Die 75 euro is dan heel snel verdiend.

Verzekering

Check voor aanschaf van een Toyota Prius (eigenlijk bij elke auto) of de autoverzekering een diefstal katalysator dekt. Je zit tenslotte niet te wachten om zelf elke keer ruim 1000 euro te moeten betalen voor een nieuwe katalysator. Even een belletje naar de verzekering kan hier uitsluitsel over geven, zo kom je na aanschaf niet voor nare verrassingen te staan als het jou onverhoopt overkomt.