Diefstal bedrijfsauto’s

Het Verbond van Verzekeraars meldt een stijging van ruim 40% van het aantal gestolen lichte bedrijfsvoertuigen (tot 3500 kg) in het eerste kwartaal van 2020. Dit zijn 460 gestolen bestelbusjes in de eerste 3 maanden van 2020. Ter vergelijking, in hetzelfde kwartaal in 2019 was het aantal gestolen bestelbusjes 328. Een schrikbarende stijging.

Diefstal bedrijfsauto's

De lichte bedrijfsvoertuigen worden hoofdzakelijk gestolen voor de onderdelen. De wagen gaan naar het Oostblok of via havens naar Afrika en het Midden-Oosten. Daar worden de voertuigen uit elkaar gehaald en de onderdelen verhandeld. Hierdoor worden er maar weinig teruggevonden. Het terugvindpercentage licht rond de 30%

Mercedes en Volkswagen

Opvallend is dat de merken Mercedes-Benz en Volkswagen het vaakst worden gestolen. Gezamenlijk vertegenwoordigen de merken 65% van de diefstallen. Maar ook andere merken ontkomen niet aan een eventuele diefstal, de overige merken zijn tot goed voor 35% van de diefstallen.

Preventie

Lichte bedrijfswagen blijven in trek bij criminelen. De onderdelen zijn goed te verhandelen en daarom ‘loont’ het voor criminelen om lichte bedrijfswagens te stelen.

Het is dus belangrijk om te investeren in goede beveiliging van de bedrijfswagen. Hierover schreven wij al eerder een artikel: