Diefstal auto’s

Hoewel het aantal autodiefstallen per jaar steeds afneemt is er nu een toename te zien bij auto’s die voorzien zijn van ‘keyless entry‘.

Keyless entry is een zeer handige voorziening, waarbij je de sleutel van de auto in je broekzak kan laten zitten wanneer je de auto wilt gebruiken. Wanneer de sleutel in de buurt komt van de auto zal deze van het slot gaan. En om de motor te starten hoef je alleen maar op een knopje te drukken. Gemak dient de mens! Maar deze technologie heeft dus ook een keerzijde

Diefstal door keyless entry.

Dieven maken gebruik van het signaal dat de sleutel uitzendt. Wanneer dicht bij de auto, zal deze het signaal oppikken, herkennen, waarna het slot van de auto wordt geopend. Echter hebben dieven een methode om het signaal van de sleutel op te vangen. Deze kunnen zij versterken, dan wel opnieuw uitzenden. Zo dicht bij de auto dat deze ‘denkt’ dat de sleutel bij de auto is waarna de auto dus geopend en gestart kan worden. Deze manier van autodiefstal is duidelijk in opkomst, mede doordat meer autofabrikanten deze optie aanbieden op hun modellen. Een oplossing voor dit toenemende probleem laat nog op zich wachten, maar er zijn wel mogelijkheden, waardoor jij zelf kan voorkomen dat jouw auto wordt gestolen.

diefstal auto's

Inbraak in auto’s

Naast diefstal auto’s is in toenemende mate ook inbraak in auto’s een probleem aan het worden. Door bovengenoemde methode opent men de auto om vervolgens onderdelen uit de auto te halen. Denk hierbij aan airbags, radio’s, navigatiesystemen, tot zelf de autostoelen. Deze worden zeer vakkundig en vaak zonder schade gedemonteerd. Deze onderdelen zijn veel geld waard en zodoende lucratief voor de crimineel. Het nadeel is dat deze criminelen goed weten dat de auto weer gerepareerd wordt en weer op dezelfde plek komt te staan met gloednieuwe onderdelen. Voor criminelen een reden om nog eens terug te komen.

Diefstal auto’s en inbraak auto’s voorkomen

Diefstal van en inbraak in auto’s is een probleem. Met name Volkswagen, Audi en BMW zijn in trek bij criminelen. Dit neemt niet weg dat ook andere merken gevoelig zijn voor inbraken en diefstallen, maar voornoemde merken spannen toch wel de kroon. Opvallend is dat bij BMW’s vaak wordt ingebroken in de auto door misbruik te maken van de keyless entry. Hoewel fabrikanten druk bezig zijn met oplossingen tegen inbraak/diefstal, kan je zelf ook al het een en ander doen om de kans te verkleinen dat jij het slachtoffer wordt!

  • Laat Keyless entry uitschakelen. Bij verschillende merken is het mogelijk om deze functie uit te laten schakelen. Dit betekent wel dat je even op een knopje moet drukken om de auto te openen/sluiten, maar je voorkomt dat criminelen het signaal van de sleutel kunnen oppikken en hiermee de auto kunnen openen en eventueel starten. De dealer van het desbetreffende merk kan je hierbij helpen.
  • Kan je niet zonder Keyless entry. Zorg dan dat criminelen het signaal van de sleutel niet op kunnen pikken. Dus de autosleutel niet vlak achter de voordeur neerleggen. Berg je autosleutel(s) op in een Faraday box. Signalen kunnen hier niet doorheen, waardoor de kans op het onderscheppen van het signaal wordt uitgesloten (na aankoop wel altijd testen).
  • Parkeer de auto in een garage, afgesloten parkeerplaats of op een goed verlichte plek. Niet iedereen heeft de beschikking over een garage, of afgesloten parkeerplaats. Dan is een goed verlichte plek een goed alternatief. Inbrekers hebben een hekel aan licht, dus wanneer jij de auto op een goed verlichte plaats parkeert, zal dat de kans verkleinen. Gebruik aanvullend schrikverlichting. Wanneer iemand in de buurt van de auto loopt wordt hij/zij direct in het licht gezet. Een goedkope en effectieve maatregel.
  • GPS. Wanneer de auto wordt gestolen is het handig om een gps tracker aan boord te hebben. Hiermee kan je op je telefoon zien waar de auto is. Afhankelijk van het soort tracker kan je zelfs de actuele snelheid zien, de afgelegde afstand van die rit, in welke richting de auto rijdt en hiermee kan je dus de Politie heel goed op de hoogte brengen. Hiermee vergroot je de pakkans enorm en heb jij dus grote kans dat je jouw auto snel weer terug hebt.
  • Gebruik een wielklem en/of stuurslot. Zo simpel, maar ook zo effectief tegen diefstal auto’s. Helaas wel minder handig in gebruik.
Diefstal auto's
Klik op de afbeelding voor de productpagina.

Verzekering.

Een auto moet altijd verzekerd zijn. Wanneer je een auto met keyless entry hebt dient de aanbeveling om bij de verzekeraar na te gaan of diefstal dan ook (volledig) wordt vergoed. De auto’s uitgerust met dit systeem zijn een grote kostenpost voor verzekeraars en aanvullende eisen voor het accepteren van een verzekering is niet onlogisch.

Vind de laagste premie & autoverzekering die bij u past