Dashcam

Een dashcam is een kleine videocamera die in de auto wordt gebruikt om filmopnamen te maken tijdens het rijden. Vaak worden ze aan de voorruit geplakt met een zuignap en filmen de situatie voor de auto. Ook mogelijk, maar minder vaak toegepast, is het plaatsen van een camera achter de achterruit om zo de situatie achter de auto te filmen.

Dashcam voor in de auto
Klik op de afbeelding voor de productpagina.

Waarom een dashcam?

Er zijn meerdere redenen waarom iemand een dashcam in de auto installeert:

  • Bewijsmateriaal. Op het moment van een ongeval zijn er beelden van de situatie waaruit de (on)schuld van de bestuurder en tegenpartij kan blijken. Politie en ook steeds meer verzekeraars gebruiken deze beelden bij de afhandeling van het ongeval. Beelden zeggen meer dan woorden, een dashcam kan veel onduidelijkheid wegnemen.
  • Veiligheid. Het hebben van een dashcam werkt preventief. Iemand die kwaad wilt zal bij het zien van de dashcam vaak afzien van handelen. De bestuurder kan de dashcam draaien om verdachte situaties goed in beeld te brengen. Daarnaast geeft een dashcam de inzittenden een veilig gevoel.
  • Trainingsdoeleinden. Aanbieders van specialistische rijopleidingen maken steeds meer gebruik van dashcams om na een training de rit te analyseren en aanwijzingen te geven voor het verbeteringen. Denk hierbij aan trainingen voor beroepschauffeurs, ambulance, politie, brandweer, persoonsbeveiligers.
  • Onverwachte gebeurtenissen. Je maakt weleens wat mee tijdens een rit waarvan je denkt: “Had ik nu maar een camera gehad.” De prijzen van dashcams zijn dusdanig laag dat veel mensen alleen al om deze reden een dashcam in de auto plaatsen. Zeer bekend is onderstaand filmpje; opnamen van een meteoriet.
  • Discussies voorkomen. Wanneer er wordt getwijfeld of een chauffeur wel ergens is geweest kunnen de beelden (vaak in combinatie met de gps) uitsluitsel geven. Dit is met name handig voor beveiligers die in de mobiele surveillance werken. Maar ook voor pakketbezorgers, zij kunnen dan aantonen wel ergens te zijn geweest om een pakket aan te bieden.

Nadelen dashcam

Er kleven ook nadelen aan het gebruik van een dashcam:

  • Dashcam mag het zicht niet hinderen. Plaats een dashcam bovenin het raam, zodat het zicht naar buiten zo min mogelijk wordt belemmerd. Niet alleen voor de eigen veiligheid, maar je voorkomt er ook een boete mee. De meeste dashcams zijn dusdanig klein dat, wanneer ze niet midden op het raam worden geplaatst, het geen problemen zal opleveren.
  • Het bewijs van de dashcam kan ook tegen jou gericht zijn. Wanneer jij de veroorzaker van een ongeval bent, staat dit ook op de beelden. Wees je hier bewust van, zeker wanneer je bewust de verkeersregels aan je laars lapt. Maar dat doet natuurlijk niemand!
  • Het verspreiden en openbaar maken van videobeelden, gemaakt op de openbare weg, is in principe toegestaan. Maar je dient bij een ongeval wel de personen en kentekens van de andere betrokkenen onherkenbaar te maken. Ook kentekens worden gezien als persoonsgebonden, vandaar dat ook die onherkenbaar gemaakt moeten worden. Bij twijfel over de privacywetgeving; voorkomen ellende en verspreidt de opnamen niet. In Rusland dient elke bestuurder een dashcam te hebben, daarom komen er op het internet enorm veel filmpjes uit Rusland voorbij.
  • In andere landen gelden andere regels. Ook binnen de Europese Unie gelden per land verschillende regels met betrekking tot het gebruik van dashcams. Ga er niet zomaar vanuit dat je overal mag filmen en zoek eerst op internet op of het gebruik van dashcams is toegestaan in het desbetreffende land. Zo is het gebruik ervan in Oostenrijk verboden en een boete kan in de duizenden euro’s lopen!

Welke dashcam?

De keuze hangt af van de wensen die je hebt. Er zijn enorm veel merken en typen dashcams op de markt. Wij raden aan een dashcam te nemen van een gerenommeerd merk, met goed beeld en voorzien van GPS. GPS kan als bewijs uitsluitsel geven over de exacte plaats van het ongeval. Ook geeft de GPS de exacte snelheid aan, handig bij de schuldvraag!

Wij hebben uitstekende ervaringen met de Mio Mivue 733 dashcam. Handig in gebruik en uitstekende beelden. Deze is te bestellen bij bol.com voor €119,00.

Wij raden, in Nederland, het gebruik van een dashcam zeker aan. Voor de prijs hoef je het niet meer te laten en de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Mocht je ooit in een situatie komen waarbij de schuldvraag enkel opgelost kan worden door de beelden uit de dashcam, dan heb je de investering er direct uit!