Boot beveiligen tegen diefstal

Van een barre winter is geen sprake geweest, maar toch kijken booteigenaren weer uit naar het aankomende watersportseizoen. Lekker met de boot de rivieren en de meren op. Maar helaas worden er elk jaar vele boten en buitenboordmotoren gestolen.

haven met boten, sloepen, zeilboten

Diefstal boot/buitenboordmotor

Jaarlijks worden er ongeveer 1200 boten en 2100 buitenboordmotoren gestolen. Hiervan wordt maar 8% uiteindelijk teruggevonden. Zowel boten als buitenboordmotoren zijn erg in trek bij dieven. Zij hebben een relatief hoge waarde en zijn gemakkelijk te verhandelen. Daarnaast zijn boten en buitenboordmotoren vaak niet goed beveiligd, waardoor diefstal gemakkelijk is. Doordat er geen goede registratie is van boten en buitenboordmotoren is de pakkans klein.

diefstal van buitenboordmotoren en boten

Hoe kan je diefstal voorkomen?

Zoals gezegd zijn veel boten en buitenboordmotoren slecht beveiligd tegen diefstal. En dat terwijl de aanschaf van een boot, of buitenboordmotor vaak met een behoorlijk bedrag gemoeid gaat. Het is dus goed om preventieve maatregelen te nemen, zodat jij niet het slachtoffer wordt. Sommige maatregelen zullen een kleine investering vragen, maar dit valt in het niet bij de (financiële) schade wanneer jouw boot, of buitenboordmotor wordt gestolen.

Welke preventieve maatregelen kan je nemen:

  • Wanneer je niet op de boot bent, leg deze dan goed vast aan de wal. Dit kan een ketting/kabel in combinatie met een SCM goedgekeurd slot.
  • De ligplaats kan ook preventief werken. Een haven voorzien van camera’s en/of beveiligers is veiliger dan een ligplaats aan een kanaal in een woonwijk.
  • Zorg voor een uniek nummer op een zichtbare plaats, op de boot en buitenboordmotor. Hiermee wordt het voor dieven moeilijker om de boot/buitenboordmotor te verhandelen, dus zullen ze sneller geneigd zijn van jouw boot/buitenboordmotor af te blijven.
  • Voorzie de kajuit van goed hang- en sluitwerk.
  • Laat geen waardevolle spullen achter wanneer je van boord bent.
  • Zorg voor een bootkluis. Handig wanneer je ergens voor anker gaat om de overnachten, of even een duik in het water neemt.
  • Haal je buitenboordmotor van de boot af, of zorg dat je deze beveiligt met een SCM goedgekeurd slot.
  • Wanneer je boot op een trailer staat, zorg dan dat deze is beveiligd met een wielklem, of koppelingsslot.
  • Zorg dat de boot buiten het vaarseizoen wordt gestald in een bewaakte stalling. En vraag hier ook naar de beveiligingsmaatregelen die zij hebben genomen.
  • Maak foto’s van de boot/buitenboordmotor. Zorg daarbij voor een duidelijke, uitgebreide omschrijving van de boot. Handig voor een eventuele aangifte en voor de opsporing. Stichting VBV heeft een registratiekaart pleziervaartuig beschikbaar waarop de meeste gegevens kunnen worden genoteerd.
  • Voorzie de boot van een alarmsysteem en/of vaartuigvolgsysteem. Met een vaartuigvolgsysteem kan je real-time zien waar jouw boot is. Bij diefstal kan dit de opsporing enorm helpen en is er een grote kans dat je jouw boot snel weer terug hebt.

Verzekeringen

In Nederland is er geen verplichting tot het afsluiten van een verzekering voor een boot, dit in tegenstellingen tot bijvoorbeeld auto’s. Hierbij is minimaal een WA-verzekering verplicht.

Echter is het in veel jachthavens, bootstallingen en op bepaalde delen van het vaarwater wel verplicht om een verzekering te hebben. Ga na of de plekken waar je gaat varen en de boot stalt deze verplichting hebben.

  • WA- verzekering. Deze dekking vergoedt de materiële en letsel schade die je met de boot aan derden hebt toegebracht. Deze verzekering dekt dus niet aan de eigen boot.
  • WA-basis. Deze dekking vergoedt naast bovenstaande ook diefstal/schade aan de eigen boot.
  • WA-casco. Deze dekking vergoedt naast bovenstaande ook schade door vorst en lekvaren.

Check de polisvoorwaarden voor de exacte dekking van de verschillende verzekeringen om een goede keuze te maken.

boot, sloep varen in nederland

Je moet voor jezelf dus een afweging maken of je jouw boot wilt verzekeren. Kijk hierbij naar de (financiële) schade wanneer er iets met de boot gebeurt. Hou tevens rekening met het feit dat de meeste particuliere aansprakelijheidsverzekeringen geen dekking bieden op boten. Een WA verzekering voor de boot is dan dus wel een erg verstandig idee, een ongeluk zit immers in een klein hoekje.