Beveiliging hotelkamer

Wanneer je in een hotel verblijft is de hotelkamer jouw veilige plek. Tenminste het behoort jouw veilige plek te zijn waar je ongestoord en veilig kan verblijven en waar je waardevolle spullen met een gerust hart achter kan laten. Helaas is dit niet altijd het geval. Inbraken in en diefstallen uit hotelkamers gebeurt regelmatig. Daarom hebben wij enkele tips voor je, zodat jouw hotelkamer een stuk veiliger wordt. Zowel voor jou, als voor je spullen!

Deur hotelkamer

Natuurlijk wil je dat niemand onbevoegd de hotelkamer binnenkomt. Personeel van het hotel heeft wel toegang in verband met de schoonmaak en voor calamiteiten.

Hotelkamers worden geopend met een sleutel of pas. Steeds vaker zien we een pas, waarmee het elektronische slot wordt bediend. Het grote nadeel van sleutels is dat deze kwijt kunnen raken en kunnen worden nagemaakt. Een pas die kwijt is, kan direct worden geblokkeerd door de receptie. En elke pas wordt opnieuw geprogrammeerd voor de desbetreffende hotelkamer. Het personeel heeft een master sleutel (of master pas). Bij een pas wordt geregistreerd welke pas is gebruikt en is dus de veiligere optie. Echter heb je dit als gast niet voor het uitzoeken en moet je het doen met het soort slot wat op dat moment voor handen is.

Niet storen

Beveiliging hotelkamer; niet storen

Om zo min mogelijk beweging in je kamer te hebben kan je ervoor kiezen de ‘niet storen’ deurhanger aan de deur te hangen. Personeel weet dan dat ze jouw kamer niet hoeven schoon te maken. De kans dat ze dan toch naar binnen lopen is zo een stuk kleiner. Indien je nog voldoende handdoeken hebt en schoonmaken nog niet nodig is, raden wij aan de deurhanger altijd te gebruiken. Het is een extra drempel voor een inbreker/indringer.

Indien het kamernummer op je sleutel of pas staat, moet je deze verwijderen. Wanneer je de sleutel dan kwijtraakt is niet makkelijk te achterhalen bij welk kamernummer het hoort. Vaak betreft het een sleutelhanger (bij een sleutel) en een kartonnen houder (bij een pas) waar het kamernummer op staat. Makkelijk te verwijderen dus.

Wanneer je op de hotelkamer bent raden wij aan altijd het kettingslot of de kierstandhouder te gebruiken. Zo kan niemand ‘s nachts stiekem naar binnen als jij lekker ligt te slapen. Een veilig gevoel. Wanneer het kettingslot of de kierstandhouder ontbreken of niet goed werken, dan is een simpele deurstopper ook zeer effectief. Er zijn ook deurstoppers met alarm, maar onze ervaring is dat deze nog optimaal werken. Een simpele deurstopper is voldoende.

Er zijn ook geschakelde hotelkamers. Dit zijn twee hotelkamers, gescheiden door een deur. Vergeet ook deze deur niet goed af te sluiten!

Gevelopeningen

Onder gevelopeningen scharen we ramen, deuren, schuifpuien die toegang kunnen geven van buitenaf. Vrijwel elke hotelkamer beschikt wel over een raam, deur of schuifpui. Vaak vanwege een balkon. Kijk ook of deze gevelopening goed kan worden afgesloten en doe dit dan ook. Met name een schuifpui is vaak niet of nauwelijks beveiligd. Thuis hebben we vaak een stok in de rails liggen om te voorkomen dat de schuifpui open kan worden geschoven. Is dit ook noodzakelijk in het hotel, vraag de receptie om een stok op maat te regelen voor je. Gelukkig is het hotelpersoneel zeer gastvrij en zullen dit verzoek dan ook 9 van de 10 keer inwilligen. Willen ze dit niet, vraag dan om een andere kamer, zonder schuifpui of waarbij inklimmen van buitenaf onmogelijk is.

Kunnen ramen en/of deuren niet goed worden afgesloten, meld dit bij de receptie en verzoek directe reparatie of een andere kamer. We zijn snel geneigd om een situatie te nemen zoals die is, maar in het geval van veiligheid moet je op je strepen staan.

In de hotelkamer

Beveiliging hotelkamer

We denken vaak dat een dreiging alleen van buitenaf kan komen, maar ook van binnenuit. In dit geval dus in de hotelkamer. In een James Bond film zie je vaak genoeg hotelkamers volgehangen met afluisterapparatuur en verborgen camera’s. Dit is niet alleen in films het geval, dit gebeurt ook in het echt. Inlichtingendiensten, criminele organisaties, recherchebureau’s maken allemaal gebruik van deze technieken.

Wanneer zij verwachten dat er waardevolle informatie in de hotelkamer kan worden besproken, dan is het zeer mogelijk dat ze apparatuur plaatsen om de gast middels audio en/of video vast te leggen. Het is mogelijk om de ruimte te sweepen, te doorzoeken op de aanwezigheid van dergelijk verborgen apparatuur. Dit is zeer specialistisch werk en vereist geavanceerde apparatuur. Niet iets dat elke zakenreiziger zelf kan uitvoeren, laat staan de middelen daarvoor heeft.

Daarnaast zijn steeds meer hotelkamers uitgerust met USB-poorten om de telefoon op te laden, internetkabels voor snel internet op de laptop en (gratis) WIFI. Dit zijn enorme veiligheidsrisico’s en wij adviseren met klem deze niet gebruiken. Wil je toch gebruik maken van de USB-poorten, zonder risico, doe dit dan met een datablocker. Hier lees je daar meer over. Internet via de kabel en via WIFI raden wij met klem af. Het veiligheid risico is heel groot. Gebruik 4G via je mobiel en gebruik uiteraard een VPN voor de versleuteling van al het verkeer.

Schakel de WIFI en Bluetooth op je apparaten uit als je deze niet gebruikt.

Hotelkluis

Vrijwel elke hotelkamer heeft een kluisje. Vaak is dit een elektronisch kluisje, waarbij je zelf een code kunt instellen. Een kluis is beter dan geen kluis, maar weet dat deze kluizen ook een risico vormen. De kluizen zijn namelijk door het hotelpersoneel te resetten met een mastercode. Dit betekent dat meerdere personeelsleden makkelijk in jouw kluisje kunnen komen. Daarnaast is deze matercode vaak de code die is uitgegeven door de fabrikant. Dit betekent dat elk kluisje van hetzelfde merk met dezelfde mastercode is te openen, tenzij het hotelpersoneel de mastercode heeft gewijzigd. Dit laatste zal nauwelijks gebeuren!

Houd waardevolle spullen zoveel mogelijk bij je. Paspoort, geld, passen kan je allemaal makkelijk meenemen. Kan het niet anders, doe het dan in de aanwezige kluis of neem zelf een reiskluisje mee. Er zijn kleine reiskluisjes die je gemakkelijk in je koffer mee kan nemen. Met een kabel maak je deze ergens aan vast in de hotelkamer en je spullen zijn betrekkelijk veilig. Stop wel een klein geldbedrag in de aanwezige kluis. Zo lijkt het net of deze in gebruik is en er verder in de kamer niets waardevols te halen valt.

Voor laptops bestaan er ook sloten. Hiermee zet je de laptop met een kabel vast aan de object, bijvoorbeeld een verwarmingsbuis, zo is de laptop niet te mee te nemen. Een aanrader, want hotelkluizen zijn vaak te klein voor een laptop.

Wie staat er voor de deur?

De kans is vrij klein dat er iemand aanklopt bij je hotelkamer. Dit zou beperkt moeten zijn tot de housekeeping of roomservice. Doe nooit zomaar open wanneer er wordt aangeklopt. Gebruik de deurspion en die anders de deur open met het kettingslot nog dicht. Zo kan je op een veilige manier checken of diegene de juiste bedoelingen heeft. Bij twijfel laat je niemand binnen en bel je eerst de receptie ter verificatie. Doe nooit op goed geluk de deur open voor een onbekende.

‘Toevallige’ ontmoeting

In het verlengde daarvan: Neem ook nooit iemand mee naar je hotelkamer. De knappe heer of dame die je hebt ontmoet in de lobby kan weleens hele andere bedoelingen hebben. Ga ook niet mee naar een andere hotelkamer, hoe verleidelijk het ook kan zijn. Houdt de contacten beperkt tot openbare plekken in het hotel, zoals de bar of lobby. Dan kan iedereen jullie zien en loop je veel minder risico. Bewaar ook de correcte afstand tot je gesprekspartner. Wanneer je heimelijk gefilmd of gefotografeerd wordt, zal er geen belastbaar materiaal gemaakt kunnen worden. Wanneer jij je arm om je gesprekspartner legt, al is het in een hele andere context, kan een foto van dat moment enorm belastend zijn. Een dergelijke foto kan een chantagemiddel zijn! Je zal niet de eerste zijn die moet kiezen tussen zijn huwelijk of het prijsgeven van bedrijfsgeheimen. Dit is geen fictie, maar de keiharde realiteit!

Hoe moet je omgaan met veiligheidsrisico’s

Jouw organisatie heeft een zorgplicht, dit geldt ook voor zakenreizen. De securitymanager heeft als het goed is een werkinstructie voor jouw bestemming en de do’s and don’ts. Maar zelf kan je ook een hoop doen:

  • Vraag ter plaatse om een andere kamer. Hiermee voorkomen je dat er vooraf apparatuur in de kamer is geplaatst.
  • Controleer in de hotelkamer alle ramen, deuren en andere gevelopeningen. Kan alles goed worden afgesloten? Is inklimmen van buitenaf mogelijk? Kan je veilig zien wie er voor de deur staat?
  • Verken de omgeving de hotelkamer. Waar zijn de vluchtwegen? Zijn deze obstakelvrij?
  • Weet hoe je contact op kan nemen met de receptie, hulpdiensten en consulaat/ambassade.
  • Pleeg geen telefoontjes op je hotelkamer, maar doe dit op een openbare, rustige, plek in het hotel.
  • Schakel alle apparatuur uit wanneer je deze niet gebruikt.
  • Neem niemand mee naar je hotelkamer.