Beveiligend chauffeur

Steeds meer personen maken gebruik van een chauffeur om zich van A naar B te laten rijden. De toenemende drukte op de weg zorgt voor een kostbaar verlies van tijd. Wanneer men van een chauffeur gebruik maakt, kan in de auto gewerkt worden en wordt verlies van tijd voorkomen. Hierdoor betaalt de investering van een chauffeur zich al snel terug. Het wereldbeeld van nu vraagt ook steeds meer beveiligingsmaatregelen en dit zien we ook terug bij chauffeurs. De directiechauffeur wordt vervangen voor een beveiligend chauffeur.

beveiligend chauffeur

Wat is een beveiligend chauffeur?

Een beveiligend chauffeur is een chauffeur met een extra taak. Hij zorgt naast zijn werkzaamheden als chauffeur ook voor de beveiliging van zijn cliënt. En dat tegelijkertijd. Die combinatie van werkzaamheden vergt nogal wat van de chauffeur, waardoor die werkzaamheden zeker niet voor iedereen zijn weggelegd.

Hij beschikt over een aantal wettelijk verplichte certificaten en competenties. We schijven ‘hem’, maar uiteraard geldt dit artikel net zo goed voor vrouwen!

 • Een chauffeur moet de competenties hebben om zijn werkzaamheden als chauffeur goed uit te kunnen voeren. Er is geen wettelijk verplichte opleiding tot chauffeur (niet zijnde taxichauffeur), echter wordt voor een (directie)chauffeur minimaal het certificaat CCV-D1 gevraagd. Het certificaat toont aan dat de chauffeur de competenties heeft om de cliënt op het gebied van rijvaardigheid, werkhouding en servicegerichtheid uitstekend van dienst te kunnen zijn.
 • De chauffeur heeft het certificaat Persoonsbeveiliging. Na de opleiding tot beveiliger heeft de chauffeur de opleiding Persoonsbeveiliging afgerond. Dit certificaat ‘geeft toestemming’ aan de chauffeur om beveiligingswerkzaamheden uit te voeren en laat zien dat de chauffeur over de juiste competenties beschikt.

Werkzaamheden beveiligend chauffeur

De werkzaamheden van een beveiligend chauffeur gaan een stuk verder als die van een directiechauffeur. Een beveiligend chauffeur is altijd bezig met de beveiliging van zijn cliënt. Dit begint al bij het aannemen van de opdracht of wanneer hij in dienst is bij het ontvangen van de agenda.

beveiligend chauffeur

De beveiligend chauffeur heeft op elk moment de verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn cliënt. Dit begint bij de voorbereiding en eindigt pas wanneer de opdracht voorbij is (vaak wanneer de cliënt weer thuis is). Hij werkt vaak alleen, in tegenstelling tot een team persoonbeveiligers. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een beveiligend chauffeur zal de dreiging over het algemeen minder zijn, maar beveiliging is er niet voor niets en hij zal de taken van een heel team zelf moeten doen.

Een beveiligend chauffeur kenmerkt zich door:

 • Kennis van het voertuig.
 • Kennis dreigingsbeeld cliënt.
 • Defensief rijdend.
 • Alert op afwijkend gedrag.
 • Kennis van de locaties en routes.
 • Discreet.
 • Verzorgd.
 • Dienstverlenend.
 • Geldig certificaat EHBO + AED (eventueel aangevuld met TECC).
 • Altijd voorbereid op onverwachte sitiuaties.
 • Laat niets aan het toeval over.

Wanneer je op zoek bent naar een beveiligend chauffeur raden wij dan ook aan om een gerenommeerd bedrijf in de arm te nemen. Indien gewenst kunnen wij je in contact brengen met enkele bedrijven.

man in pak