Woningoverval

Je hebt een lange, drukke dag achter de rug. Na het avondeten met het hele gezin plof je op de bank neer en zet de televisie aan. Ineens klinkt de deurbel………

Bovenstaande is geen gekke situatie. Hoe vaak wordt er in de avond niet aangebeld?! De pakketbezorger, een collectant, de buurman, huis aan huis verkopers. De kans dat je ‘s avonds thuis bent is groter dan overdag. Helaas weten criminelen dit ook.

Waarom is het gevaarlijk om ‘s avonds de deur open te doen wanneer er wordt aangebeld?

Overvallers komen het vaakst een huis binnen door simpelweg aan te bellen en dan de bewoners te overrompelen. Zij zoeken vaak adressen uit waarvan zij vermoeden dat er wat te halen valt. En dan het liefst met zo min mogelijk verzet van de bewoners.

Voor overvallers is het dus heel makkelijk om gewoon aan te bellen en te hopen dat iemand de deur opent, met alle gevolgen van dien. Hoewel deze vorm van criminaliteit zich ook overdag voordoet, blijkt vooral de avond het meest in trek. De meeste mensen zijn dan weer thuis, afhankelijk van het seizoen is het al schemerig of donker. De ideale gelegenheid voor de overvaller om zijn slag te slaan.

Wie belt er aan?

verdachte situatie in de gaten houden

Het lastige is om te bepalen wie er aanbelt. Zeker als je niemand verwacht. Is de pakketbezorger wel echt een pakketbezorger? Is de ‘huis-aan-huis’ verkoper van een energiemaatschappij wel echt een ‘huis-aan-huis’ verkoper? Voordat je überhaupt open doet moet je overtuigd zijn dat diegene een geldige reden heeft om bij jou aan te bellen en je moet het ook 100% vertrouwen voordat je de deur opent. Bij enig spoor van twijfel NOOIT de deur openen. Blijkt het achteraf onterecht, dan komt diegene wel op een ander moment terug.

Hoe kan je handelen als er wordt aangebeld:

  • Doe ‘s avonds de deur niet open wanneer je niemand verwacht. Indien het belangrijk is komt de bezoeker op een ander moment wel weer terug of zal op een andere manier contact opnemen.
  • Kijk wie er voor de deur staat met een deurspion, of een intercom.
  • Vraag wat diegene komt doen.
  • Medewerkers van bedrijven die aan de deur komen hebben meestal een legitimatiebewijs bij zich, vraag hierom voordat je de deur opent. En ook dan alleen als je 100% vertrouwen hebt.
  • Je kan een deurketting gebruiken, zodat je de deur op een kier kan zetten om te zien wie er voor de deur staat, zonder dat die persoon naar binnen kan.
  • Doe nooit open wanneer je het niet vertrouwd. Ook niet wanneer iemand een net pak aanheeft en een legitimatiebewijs kan laten zien. Overvallers gebruiken alles om overtuigend over te komen. Dus een net pak, een pakketje, een bos bloemen of zelf een politie uniform is absoluut geen garantie dat de persoon die aanbelt daar een goede reden voor heeft. Bel gerust de politie wanneer je het niet vertrouwt en geef een zo duidelijk mogelijk signalement door.
Er wordt 's avonds aangebeld. 
Met deze ring deurbel zie je wie er voor de deur staat, zonder de deur open te doen.
Een deurbel met camera. Inclusief notificaties op de telefoon. Handig en veilig! (klik op de afbeelding voor meer informatie).

Een collecte of de krantenbezorger

Regelmatig komt er iemand voor een collecte aan de deur, voor een goed doel. En het is natuurlijk erg goed dat er wordt gecollecteerd voor goede doelen! Maar vaak moet je op dat moment wel even binnen geld pakken en staat de collectant alleen bij de voordeur. Wees dan verstandig, laat diegene buiten wachten en sluit de voordeur als je binnen geld moet pakken. Pak dan ook niet je portemonnee, maar alleen het bedrag dat je wilt doneren. Zo voorkom je dat iemand tijd heeft om in de hal het een en ander mee te nemen en je voorkomt dat je portemonnee wordt gestolen.

Natuurlijk hebben de meeste collectanten goede bedoelingen en zij zullen er alle begrip voor hebben wanneer jij de voordeur sluit en ze even laat wachten buiten. Hetzelfde geldt voor de krantenbezorgers. Eenmaal per jaar komen zij aan de deur voor de kerstgroet. Hoewel je vaak de bezorgers kent van gezicht, is het ook dan verstandig om de deur te sluiten wanneer je geld pakt.

Toch slachtoffer van een woningoverval

De politie geeft als advies het RAAK-principe

Rustig blijven.
Aanvaarden.
Afgeven ( van goed of geld).
Kijken.

Door rustig te blijven en te aanvaarden dat je wordt overvallen is jouw veiligheid op dat moment het grootst. De overvaller(s) tegenwerken zal kan alleen maar zorgen voor (meer) geweld. Hetzelfde geldt voor het afgeven van goederen en/of geld. Kijk goed naar de overvaller(s). Het signalement is erg belangrijk voor de opsporing. Neem dus zoveel mogelijk kenmerken van de dader(s) op en schrijf deze op zodra het kan. Zo is er de minste kans dat er informatie verloren gaat. Kijk ook wat zijn meenemen, of wat zij achterlaten. Alle informatie kan de politie enorm helpen met de opsporing.

Wanneer de overvallers zijn vertrokken moet je zo snel mogelijk 112 bellen. Zo kan de politie direct actie ondernemen. Ook is van belang om overal af te blijven in huis. Een grote kans dat de overvallers sporen hebben achtergelaten. En ook die kunnen de politie helpen om de daders te achterhalen. Overleg met de politie wanneer je overal weer aan mag komen.

De kans op een woningoverval verkleinen

Overvallers hebben vaak al kennis van een eventuele buit. Daarom is het verstandig om geen grote geldbedragen in huis te bewaren. Niet met iedereen praten over waardevolle spullen die je in huis hebt. Vergeet ook social media niet. Hoe vaak zie je niet dat iemand een nieuwe auto heeft gekocht en hiervan een foto op Facebook zet. Hoe minder informatie van jou bekend kan zijn bij derden, hoe kleiner de kans dat jij het slachtoffer van een woningoverval wordt.

Natuurlijk is aanbellen niet de enige manier waarop criminelen binnen willen komen. Inbraken zijn aan de orde van de dag en daarom is het verstandig om ook de beveiliging van jouw woning eens onder handen te nemen. Waar kan je beveiliging aanbrengen, maar ook verbeteren. Met een goede beveiliging voorkom je inbraken, een inbreker zal een ander huis uitzoeken waar de beveiliging wel tekort schiet. Onze beveiligingsexperts kunnen jou van advies voorzien: Meer informatie.