Wanneer zijn de meeste inbraken?

Wanneer zijn de meeste inbraken? Vraag het een willekeurig persoon en het antwoord zal zeer vermoedelijk de woorden ‘nacht’ en ‘winter’ bevatten. Veel mensen denken dat de meeste inbraken zich tijdens de koude wintermaanden voordoen, midden in de nacht. Maar is dit wel zo?

Inbrekers zijn ook mensen

Mensen zien inbrekers als mannen in donkere kleding, die in het holst van de nacht inbreken. Ze slaan een ruit in terwijl de regen op de straten klettert. Deze scene zou niet misstaan in een detective serie. Maar dit is wel het beeld dat veel mensen van inbrekers hebben.

Lopen door de buurt, buurtpreventie

Echter zijn inbrekers ook gewoon mensen. Mensen zoals jij en ik. Alleen lappen zij de wetten aan hun laars en proberen geld te ‘verdienen’ door bij hardwerkende mensen spullen te ontvreemden. Maar inbrekers hebben vaak ook een gezin, hebben slaap nodig en een hekel aan reizen naar ‘werk’. Daaraan kan je al afleiden dat midden in de nacht inbreken niet veel voorkomt. De meeste mensen en dus ook de meeste inbrekers liggen dan al in diepe slaap.

Rond welk tijdstip zijn de meeste inbraken?

De meeste inbraken zijn aan het begin van de avond. Grofweg tussen 16:00 uur en 21:00 uur. In elk seizoen is er nog beweging op straat in deze tijdspanne waardoor zij minder opvallen en de (invallende) duisternis helpt de inbrekers uit het zicht te blijven. Voor inbrekers is dit dus een ideaal moment om aan de slag te gaan. Hoewel de meeste mensen denken dat inbraken ‘s nachts gebeuren, blijkt dit in de praktijk dus niet zo te zijn. Je moet je voorstellen dat een inbreker geen zin heeft om tot 03:00 uur wakker te blijven om een inbraak te plegen. Hij/zij ligt dan ook veel liever in bed.

In welk seizoen zijn de meeste inbraken?

In dit geval zitten de meeste in de juiste richting. In de wintermaanden blijken inderdaad veel inbraken plaats te vinden. Dit worden ook wel de donkere dagen genoemd, de periode waarin het snel donker wordt ‘s avonds. En dat is voor inbrekers ideaal. Ook aan het begin van de zomer vinden er meer inbraken plaats. Mensen gooien met het mooie weer alle ramen en deuren weer open en vergeten deze vervolgens af te sluiten.

Daarnaast zijn de feestdagen altijd in trek bij inbrekers. Met name de kerstdagen, oud&nieuw en de paasdagen zijn favoriet. Inbrekers weten dat op die dagen veel mensen bij familie op bezoek gaan en er dus veel huizen leeg staan.

Een inbraak kan altijd

Hoewel er duidelijke pieken zijn in het aantal inbraken gedurende een jaar, kan een inbraak op elk moment plaatsvinden. Midden op de dag, terwijl de buren in de tuin zitten: het klopt totaal niet met de verwachtingen, maar het gebeurt echt. Daarom is het verstandig om altijd op je hoede te zijn en altijd preventieve maatregelen te nemen. Al is het maar de tuindeur op slot doen als je even naar boven gaat. Ook is het verstandig om je alarmsysteem altijd in te schakelen als je even de deur uit gaat. Een snelle boodschap geeft een inbreker al genoeg tijd om zijn slag te slaan, dus het alarmsysteem. En draai uiteraard altijd de deuren op slot, niet alleen dichttrekken!

Bereken direct de kosten om jouw huis te beveiligen