Waarom beveiligen?

Waarom beveiligen? Beveiligen betekent vaak investeren. Investeren in geld en tijd, terwijl er niet direct een resultaat zichtbaar is. En dat is tegennatuurlijk. Als we betalen, en of dat in geld of tijd is, we willen er iets voor terug. Zien waarvoor we betaald hebben. En in het geval van beveiligen is dat niet altijd zichtbaar. En zijn voldoende beveiligingsmaatregelen die (deels) zichtbaar zijn. Een alarmsysteem bijvoorbeeld, of een hek of een beveiligingscamera. Maar er zijn ook voldoende beveiligingsmaatregelen die niet zichtbaar zijn, zoals bijvoorbeeld alarmopvolging . Je betaalt maandelijks voor een bedrijf om de alarmopvolging te verzorgen, maar je ziet ze nooit (omdat er geen alarmmeldingen zijn o.i.d.).

Waarom überhaupt beveiliging?

Waarom willen we ons huis überhaupt beveiligen? Stel de vraag aan een willekeurig iemand en de kans is groot dat men een huis beveiligt tegen inbrekers. En ja, dat is zeker waar, maar niet de essentie van het beveiligen van een woning.

We beveiligen ons huis om onszelf en onze goederen te beschermen tegen kwaadwillenden. Ons huis is onze veilige plek bij uitstek. Juist thuis willen we in alle rust en met alle privacy kunnen blijven, zonder dat een kwaadwillende dit verstoort. Daarom valt een woninginbraak ook onder de high impact crimes, het heeft een enorme impact op de slachtoffers (en directe omgeving).

We willen voorkomen dat ons of onze woning kwaad wordt aangedaan en daarom proberen de we kans daarop te verkleinen door het nemen van maatregelen. Deze beveiligingsmaatregelen werken preventief en hinderen kwaadwillenden bij het uitvoeren van hun criminele activiteiten, waardoor zij die voortijdig staken. Anders gezegd; beveiligingsmaatregelen ontmoedigen en belemmeren.

voordeur beveiliging

Wat is het resultaat?

Het resultaat is niet het alarmsysteem dat aan de muur hangt, de verlichting rondom het huis of het extra slot in de voordeur. Het resultaat is een verminderde kans dat je het slachtoffer wordt van kwaadwillenden. Dat jij en je gezin zich veilig voelen thuis en dat jullie met een gerust hart het huis achterlaten voor een weekendje weg, dat is het resultaat!

Dit resultaat is dus niet in geld uit te drukken of in een percentage verminderde kans op een inbraak. Het is wel een feit dat kwaadwillenden goed beveiligde woningen liever links laten liggen. De kans op succes is immers kleiner dan bij een woning die niet of slecht beveiligd is.

Investeren in de beveiliging

Hoeveel moet je dan investeren om een veilig thuis te creëren? Je raadt het waarschijnlijk al, dat is niet te zeggen. De investering hangt af van de wensen, mogelijkheden en haalbaarheid. Een risicoanalyse en beveiligingsplan geven de beveiligingsmaatregelen aan die nodig zijn om de woning (en bewoners) optimaal te beveiligen tegen beheersbare kosten.

Dit betekent niet direct een investering van duizenden euro’s. Het aanpassen van het gedrag van de bewoners (bijvoorbeeld het op slot draaien van de voordeur) kan al een van de (organisatorische) beveiligingsmaatregelen zijn en dat kost niets, enkel gewenning.

Banner Smart Home Beveiliging

Advies nodig bij de beveiliging van jouw huis? Neem vrijblijvend contact met ons op: Klik hier