Het VRKI, oftewel het Verbeterde Risicoklasseindeling, is een instrument waarmee het inbraakrisico van woningen en bedrijven kan worden bepaald. Aan de hand van dit risico kan worden vastgesteld welke preventieve maatregelen moeten worden getroffen om de kans op een daadwerkelijke inbraak tot het minimum te beperken.
Vebeterde Risicoklasseindeling 2.0
De VRKI 2.0 is de laatste versie en is vanaf 1 april 2019 de enige VRKI die gebruikt mag worden. In opdracht van het Verbond van Verzekeraars wordt deze beheerd door het CCV.
De VRKI geeft middels een document aan wanneer welke preventieve maatregelen moeten worden genomen. Zowel voor woningen, als bedrijven. Verzekeraars gebruiken deze VRKI al leidraad om verzekeringen te accepteren, dan wel te weigeren. Verzekeraars zijn niet verplicht deze VRKI te volgen en kunnen aanvullende eisen stellen. Maar het Verbond van Verzekeraars stimuleert het gebruik van de VRKI wel en veel verzekeraars conformeren zich hieraan.
Installateurs
Installateurs die BORG gecertificeerd zijn, en/of VEB erkend, zijn verplicht de VRKI toe te passen. Overige installateurs zijn dit niet verplicht, maar uiteraard dient de aanbeveling dat ook zij de VRKI 2.0 volgen.
Wat betekent dit voor jou?
Als je een woning en/of bedrijf hebt kan je middels de VRKI 2.0 zelf al een hele goede inschatting maken of/welke preventieve maatregelen nodig zijn om jouw woning/bedrijf te kunnen verzekeren en nog belangrijker; het verkleinen van de kans op een inbraak!
Wanneer je (aanvullende) preventieve maatregelen nodig blijkt te hebben, kan je contact opnemen met een installateur. Samen kan je dan kijken welke aanvullende maatregelen nodig zijn. Neem ook altijd contact op met je verzekeraar voordat je aanvullende maatregelen gaat/laat toepassen. Natuurlijk zal een verzekeraar extra preventieve maatregelen altijd toejuichen, maar onnodige extra maatregelen zijn zonde van het geld.
Geen inbraak meer na toepassing VRKI 2.0?
Een inbraak is nooit helemaal te voorkomen, ook niet na toepassing van de VRKI 2.0. Maar de VRKI 2.0 is wel zo opgesteld dat de kans op een inbraak aanzienlijk verkleind wordt. En mocht er dan toch ingebroken worden, jij kan aantonen dat je volgens het VRKI 2.0 voldoende maatregelen hebt getroffen om een inbraak te voorkomen en dat zal de verzekeraar dan ook erkennen.