Als er één deur vaak gebruikt wordt dan is het wel de voordeur. Deze deur is dan ook makkelijk bereikbaar vanaf de openbare weg. Ondanks dat de voordeur makkelijk te benaderen is, laat de voordeur beveiliging vaak te wensen over. Omdat de deur vaak gebruikt wordt en beveiliging lastig wordt gevonden, of omdat met denkt dat inbrekers toch alleen maar via de achterkant de woning binnen proberen te komen.
Voordeur beveiliging noodzakelijk
Toch is het echt aan te raden om de voordeur te beveiligen. Immers is deze makkelijk te benaderen vanaf de weg en kan de inbreker snel zien of hij hier makkelijk binnen kan komen. Daarnaast zijn voordeuren makkelijk te bereiken, maar niet altijd direct zichtbaar vanaf de openbare weg (door bijvoorbeeld een heg) en dan heeft de inbreker alle tijd om de voordeur eens goed te bekijken en daar proberen binnen te komen.
Je doet er dus goed aan om eens kritisch naar de voordeur te kijken en waar nodig beveiligingsmaatregelen te treffen om zo te voorkomen dat inbrekers via de voordeur binnen kunnen komen.
#1 Licht
Zet inbrekers in het licht. Dat geldt ook voor de voordeur. Zorg voor een lamp die tijdens de donkere uren licht op de voordeur werpt. Een buitenlamp kan met een timer worden ingesteld, of je kan kiezen voor een buitenlamp met bewegingsdetectie, waardoor de lamp aanspringt als er beweging bij de voordeur is.
#2 Zicht
Zorg dat de voordeur zichtbaar is vanaf de openbare weg. Een inbreker kan dan niet ongezien aan de voordeur rommelen, de kans dat hij gezien wordt door voorbijgangers is veel groter zo. Een groene tuin is mooi, maar de heg wat lager snoeien kan ook mooi zijn en werkt preventief.
#3 Sloten
Kies voor sloten en deurbeslag met een SKG*** keurmerk. Dan ben je verzekerd dat het slot en het beslag voldoet aan de laatste eisen om inbraak tegen te gaan! Voor wat betreft het slot kan je kiezen voor een extra opzetslot, of een meerpuntssluiting. Bij een meerpuntssluiting is de deur op meerder plekken vergrendeld, echter kan je met één sleutel de deur openen. Bij een extra opzetslot al je 2 handelingen met 2 verschillende sleutels moeten doen om de voordeur te openen.
#4 Anti-inbraakstrip
Een anti-inbraakstrip voorkomt dat inbrekers een koevoet tussen de deur en het kozijn kunnen plaatsen om zo de deur open te wrikken. Deze strips zien we vaak terug bij achter- en zijdeuren, maar ook bij de voordeur is dit erg effectief.
#5 Kierstandhouder
De kierstandhouder is eigenlijk meer een maatregel om ongewenste bezoekers buiten te houden. Wanneer er wordt aangebeld zorgt de kierstandhouder ervoor dat je de deur een klein stuk kan openen om te communiceren met de bezoeker en te zien wie er voor de deur staat. Pas wanneer je het vertrouwd, kan je de voordeur helemaal opendoen, door de kierstandhouder te openen.
#6 Alarmsysteem
Een alarmsysteem detecteert en alarmeert bij ongewenste bewegingen in huis. Hier lees je daar meer over. Door een magneetcontact op de voordeur te plaatsen krijg je direct een melding als de deur beweegt. Afhankelijk van de ingestelde gevoeligheid kan het alarm al afgaan als er nog aan de deur gerommeld wordt.
#7 Deurbel met camera
Een deurbel met camera geeft een beeld op je telefoon wanneer er iemand aanbelt. Je ziet dus zonder de deur te openen wie er voor de deur staat. Echter kan de de deurbel ook zo instellen dat deze het beeld doorstuurt wanneer er alleen maar beweging is bij de voordeur. Het is bekend dat inbrekers regelmatig aanbellen om te zien of bewoners thuis zijn, maar wanneer zij dit niet doen krijg je op de telefoon toch een melding dat er iemand voor de deur staat.
Met goede voordeur beveiliging kan je het inbrekers dus erg moeilijk maken en voorkomen dat ze überhaupt een poging wagen. Uiteraard is niet alleen de voordeur een plek waar inbrekers proberen binnen te komen. Daarom is het verstandig om ook de rest van het huis eens onder de loep te nemen. Waar valt nog winst te behalen qua beveiliging?! Voorkomen is immers beter dan genezen. Voor meer informatie over jouw huis beveiligen: Huis beveiligen