Veiligheid begint bij jezelf

Op elk moment van de dag is de overheid bezig met jouw veiligheid. Jouw veiligheid en die van elke andere burger. Verschillende diensten van de overheid, met elk hun eigen specialisme, proberen te voorkomen dat jouw veiligheid wordt aangetast. Echter kan de overheid niet 24 uur per dag naast je staan om in te grijpen wanneer nodig. Veiligheid begint bij jezelf. Wanneer jij bewust bezig bent met de beveiliging kan je de kans op het aantasten van jouw veiligheid enorm verklein.

veiligheid begint bij jezelf, hangslot

De risico’s

Ongemerkt zijn er nogal wat risico’s die jouw veiligheid aan kunnen tasten. Ongemerkt betekent dat je het niet weet, omdat de overheid op tijd heeft ingegrepen, of omdat jij zelf al (onbewust) maatregelen hebt genomen om dit risico te voorkomen.

Wanneer je op de fiets naar de stad gaat zet je deze daar op slot. Je zet de fiets op slot om te voorkomen dat deze gestolen wordt. Het risico is dus dat de fiets gestolen wordt en jij neemt maatregelen om dit te voorkomen. Wanneer jij je fiets op slot zet zal je niet elke keer bewust denken: “Ik zet mijn fiets op slot en zo wil ik diefstal van mijn fiets voorkomen.”
Je denkt er niet bij na en zet je fiets op slot, het is een gewoonte. Een hele goede gewoonte!

En zo zijn er talloze voorbeelden van risico’s waartegen je onbewust maatregelen neemt. Echter zijn er ook risico’s waartegen je niks doet. Omdat je het niet beseft, of omdat het geen gewoonte is. Een voorbeeld van een dergelijk risico:

Je zit in een hippe koffietent te werken en logt in op de daar aanwezig WIFI. Handig, want zo ben je verbonden met het internet en kan je lekker aan de slag. Het is een feit dat dergelijke overbodige WIFI hotspots zeer gevaarlijk zijn. Een beetje hacker kan zo in jouw laptop/telefoon komen met alle gevolgen van dien. Je loopt dit risico omdat je niet beseft dat het gevaarlijk is, of het is geen gewoonte hier maatregelen tegen te nemen.

In dit artikel stellen we veel voorkomende risico’s aan de orde en hopen met de aangereikte preventieve maatregelen jouw veiligheidsbewustzijn te vergroten. Vaak hele simpele maatregelen die een dusdanige preventieve werken hebben dat jouw veiligheid enorm wordt vergroot!

Veiligheid thuis

Jouw huis moet DE veilig plek zijn, waar jij je comfortabel en zonder zorgen in moet kunnen bewegen. Toch zijn er dagelijks enorm veel inbraken. In 2017 waren er in Nederland 137 inbraken per dag! Een enorm aantal en de kans dat je slachtoffer wordt van een inbraak in je eigen huis is reëel.

Daarom is het goed eens kritisch naar je woning te kijken. Probeer het te doen door de ogen van een inbreker.

  • Zie je mogelijkheden om zonder sleutel binnen te komen.
  • Welke gereedschappen of hulpmiddelen liggen er rondom de woning.
  • Kunnen buren of voorbijgangers zien als er iemand aan jouw huis aan het rommelen is.

Niet zelden zijn er genoeg mogelijkheden om toch binnen te komen. Ontdek je een zwakke plek, pad dit dan meteen aan. Als je ermee wacht ben je te laat.

Waar moet je op letten:

  • Zijn deuren en ramen gesloten.
  • Alle sloten voorzien van een keurmerk.
  • Geeft het huis een bewoonde indruk.
  • Is er zicht vanaf de openbare weg op het huis.
  • Kan iemand zich vrij rondom het huis bewegen, zonder gezien te worden.
  • Is de tuin uitnodigend voor inbrekers.
  • Liggen er spullen rondom de woning die door inbrekers gebruikt kunnen worden.
  • Is er verlichting rondom de woning.
  • Is er een alarmsysteem aanwezig.
  • Zijn er beveiligingscamera’s aanwezig.

Kortom alles wat een inbreker afschrikt of het moeilijk maakt om in te breken.

Veiligheid online

We doen steeds meer online. Sterker nog, we kunnen eigenlijk niet meer zonder. De gehele dag zijn we verbonden met het internet. De telefoon, de laptop, het alarmsysteem, tot zelfs de koelkast aan toe. En het feit dat we veel online doen maakt het voor criminele aantrekkelijk om via internet hun slag te slaan.

Criminelen proberen online aan jouw inloggegevens te komen door phishing of infecteren jouw computer met kwaadaardige software. Hiermee nemen ze jouw computer over, gijzelen ze computer, of proberen ze op deze manier inloggegevens te bemachtigen.

Updates

Zorg daarom altijd dat jouw apparaten van de laatste updates zijn voorzien. Deze updates bevatten vaak oplossingen voor gevonden veiligheidsrisico’s.

Virusscanner

Daarnaast is een goede virusscanner een must. Deze virusscanner scant met regelmaat jouw computer op kwaadaardige software. Goede virusscanners hebben zeer regelmatige updates, waardoor ook de laatste virussen worden gedetecteerd.

Phishing

Klik ook nooit op onbetrouwbare links. Een mailtje van de bank met het verzoek in te loggen op een website. Dat is onderhand een klassieker. Waar je voorheen frauduleuze mails kon ontdekken aan de spelfouten en duidelijk onbetrouwbare afzenders, wordt het steeds lastiger om te ontdekken of een mail frauduleus is.

Onthoudt dat een bank nooit om inloggegevens, of pincodes zal vragen. Bij enige twijfel kan je altijd contact opnemen met de vermeende afzender. En gebruik dan niet de contactgegevens in de mail, maar zoek ze zelf op via google.

Online dating

Online dating is spannend en niet meer weg te denken tegenwoordig. Maar ook bij online dating is niet alles wat het lijkt. Website zonder echte profielen en website met goede bedoelingen, waarop helaas nep profielen zijn geplaatst om je weg te lokken naar een frauduleuze website. Hierover schreven wij al eerder een artikel: Online dating.

Openbare USB oplaadpunten

Steeds meer openbare gelegenheden bieden de mogelijkheid je telefoon op te laden. In de trein, op het station, in de collegebanken en ook hippe koffietentjes hebben allemaal USB oplaadpunten. Alleen even je snoertje erin en je telefoon laadt op. Handig en je hebt alleen een snoertje nodig. Echter zijn deze USB poorten makkelijk te manipuleren. Op het moment dat jij je telefoon oplaadt kunnen criminelen in je telefoon. Ze kopiëren de gehele inhoud of installeren op deze manier schadelijke software. Een goede oplossing is een USB data blocker. Een klein koppelstukje die je tussen het snoer en het oplaadpunt plaatst. Deze blocker laadt wel stroom door, maar blokkeert data overdracht. Eigenlijk onmisbaar als je van deze oplaadpunten gebruik maakt.

Om dezelfde reden adviseren wij ook om geen gevonden opladers te gebruiken, of te lenen van onbekenden. Ook deze kunnen gemanipuleerd zijn en zo zorgen dat jouw gegevens worden gekopieerd of er wordt schadelijke software op jouw telefoon geïnstalleerd

usb data blocker
Klik op de afbeelding voor de productpagina.

Social media

Social media is niet meer weg te denken uit ons leven. We spenderen heel wat tijd op Facebook, Twitter, Instagram, TikTok, etc. Ongemerkt delen we op deze platformen heel wat persoonlijke informatie. Informatie die criminelen kunnen gebruiken. Over de veiligheid van social media is al eerder een artikel verschenen en die kan je hier lezen: Veiligheid social media.