Beveiligingscamera’s zie je tegenwoordig over. Bij bedrijven, maar ook steeds vaker bij woningen. Logisch, beveiligingscamera’s zijn de laatste jaren betaalbaarder geworden en gemakkelijker te installeren. Zo zijn er wat valkuilen bij het ophangen van beveiligingscamera’s waar je rekening mee moet houden. Alleen dan haal je het meeste uit de camera’s.
Waarom kiezen voor beveiligingscamera’s?
Er zijn twee redenen om te kiezen voor beveiligingscamera’s:
- Preventie
- Bewijslast
Preventie
Beveiligingscamera’s werken preventief. Het is bekend dat de aanwezigheid van beveiligingscamera’s kwaadwillenden, zoals inbrekers of vandalen, afschrikt.
Bewijslast
Beelden die zijn opgenomen door de beveiligingscamera’s kunnen dienen als bewijslast. De politie kan deze beelden vorderen bij een onderzoek. Ook als er een strafbaar feit is gepleegd in de buurt kan de politie interesse hebben in de beelden van jouw beveiligingscamera’. Je kan jouw camera’s aanmelden bij: Camera in beeld.
Er is nog een twee ‘soort’ bewijslast. Deze kan te maken hebben met een strafbaar feit, maar dat hoeft niet. We bedoelen hiermee het bewijs van schade (en de oorzaak) wanneer de verzekering wordt ingeschakeld. Met de beelden kan je bijvoorbeeld aantonen dat jouw fiets met twee sloten in de tuin op slot stond, toen deze werd gestolen. Ook kan je aantonen dat de schutting nog niet kapot was, voordat de buurman een boom erop liet vallen.
Valkuilen bij het ophangen van beveiligingscamera’s
Beveiligingscamera’s hebben pas nu als zo op een juiste manier worden ingezet. En er zijn wat valkuilen bij het ophangen van beveiligingscamera’s, waardoor de effectiviteit van de camera’s te verloren kan gaan.
Hoogte
Hang een beveiligingscamera niet te laag op. Dan is het voor kwaadwillenden een koud kunstje deze onklaar te maken, dit kan al door simpelweg de camera weg te draaien. Te hoog is ook niet goed. Dan film je personen boven op het hoofd, waardoor idenitifactie moeilijker/onmogelijk wordt. Ale goede hoogte wordt tussen de 2.5 en 3 meter aangehouden.
Positie
De positie van de camera en daarmee de opnamen zijn erg belangrijk voor de effectivitiviteit. Bedenk vooraf waar je beelden van wilt hebben? Plaats dan de camera zodanig, dat datgene ook wordt gefilmd. Zo kan je een camera richten op de voordeur, op de zijdeur en achterdeur en de motor in de tuin. Een camera richten een zijmuur zonder ramen is zonde van het geld.
Eigen terrein
Het is aantrekkelijk om de openbare weg te filmen vanaf jouw huis. Zo kan je in de gaten houden wie er allemaal langs jouw huis rijdt. Toch mag dit niet. De camera’s moeten gericht zijn op het eigen perceel en mogen hoogstens een deel van de openbare weg filmen. Alleen het deel dat noodzakelijk is om jouw woning te beveiligen. Dit geld ook voor de tuin van de buren, niet filmen. En heb je een camera opgehangen die de tuin van de buren lijkt te filmen. Laat ze de beelden zien, zodat ze zeker weten dat zij niet gefilmd worden.
Positie ten opzichte van de zon
Zorg dat camera niet direct op de zon wordt gericht. Ondanks de steeds verbeterende kwaliteit van de camera’s en lenzen kan de zon zorgen dat beelden nagenoeg onbruikbaar zijn.
Schoonmaken
Maak de beveiligingscamera’s regelmatig schoon. Wij adviseren wekelijks. Zo zorg je dat de beeldkwaliteit goed blijft. Een lichtvochtig doekje is voldoende. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, hierdoor kan het frontelement beschadigen, waardoor de kwaliteit juist slechter wordt.
Slaapkamer
Wil je camera’s in huis installeren, een prima idee. Maar installeer ze niet in de slaapkamer of badkamer.
Beveiligingscamera’s kunnen nut hebben in huis, dus maak er gebruik van als je dat wilt. Maar voorkom dat je beelden maakt in de slaapkamer en/of badkamer. De meeste beveiligingscamera’s zijn verbonden met het internet en daar schuilt ook het gevaar.
Er is altijd een kans dat hackers inbreken in de camera en de beelden kunnen downloaden. Deze beelden kunnen ze gebruiken of jou af te persen of ze gooien de beelden gewoon online. Koop daarom altijd een beveiligingscamera van een goed merk. De merken blijven de camera’s voorzien van beveiligingsupdates. Bij de goedkoper camera’s van bijvoorbeeld de voordeelwinkels is dit vaak niet het geval, waardoor de camera’s erg kwetsbaar zijn. Heeft de beveiligingscamera ook een app, verander dan direct het standaard wachtwoord!