Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland lees je veel berichten in de media over triage.
Wellicht heb je nog nooit van dit woord gehoord en ineens hoor je het overal om je heen.
Wat is triage?
Dit is het beoordelen van slachtoffers bij grotere gebeurtenissen zoals aanslagen, rampen en pandemieën. En de uitbraak van het coronavirus valt onder dat laatste; pandemieën.
Het doel van hiervan is het bepalen wie welke zorg nodig heeft, men kan op deze manier dus prioriteiten stellen. Na de triage kan me dus bepalen dat patiënt X voorrang krijgt op een behandeling, omdat hij sneller zorg nodig heeft dan patiënt Y.
Het coronavirus
Ook in deze tijd, het land is in de greep van het Coronavirus, wordt triage toegepast. Bij ziekenhuizen zijn triage-tenten ingericht om de patiënten te onderzoeken. Ook huisartsen passen dit toe. Zij beoordelen (telefonisch) patiënten met klachten en aan de hand van de richtlijnen worden deze patiënten wel/niet als besmette persoon verder behandeld.
Door triage toe te passen wordt voorkomen dat de hulpverleners overbelast worden. Immers wordt er nu al een enorm beroep gedaan op de hulpverleners en zijn er maar net genoeg IC-bedden voor het huidige aantal besmette patiënten. Wanneer er geen beoordeling zou plaatsvinden, zou er nu ongetwijfeld een tekort zijn aan bedden en hulpverleners.
Ook verschillende bedrijven passen dit toe. Door iedere medewerker/bezoeker bij de ingang te checken op symptomen die mogelijk duiden op besmetting met het coronavirus.