Steigers

Met de alsmaar stijgende huizenprijzen blijven veel huiseigenaren zitten waar ze zitten, al dan niet gedwongen. Even een nieuw huis kopen is er voor de meeste mensen niet bij momenteel, ondanks de vaak enorme overwaarde op de huidige woning. We zien dat veel huiseigenaren daarom besluiten hun huidige woning te verbouwen. Een totaalrenovatie, een uitbouw, wat er maar voor nodig is om het woongenot te verbeteren en een verhuizing overbodig te maken. En bij een verbouwing zien we altijd steigers rondom de woning. Steigers waarop bouwvakkers veilig kunnen werken op de hogeren verdiepingen.

Steigers

Beveiligingsrisico’s

Waar vaker niet dan wel bij stil wordt gestaan, zijn de beveiligingsrisico’s die steigers met zich meebrengen. En die risico’s zijn er op verschillende vlakken. Ten eerste is er natuurlijk het risico dat de steiger (deels) wordt gestolen. Vanwege een vaak ontbrekende of slechte beveiliging zijn steigeronderdelen makkelijk te stelen en daarna ook makkelijk te verhandelen. Steigeronderdelen bevatten bijna nooit unieke kenmerken, waardoor het doorverkopen makkelijk is voor criminelen.

Daarnaast zorgen steigers voor een makkelijke toegang tot een pand op de hoger gelegen verdiepingen. Een inbreker hoeft geen rare fratsen uit te halen door naar boven te klimmen, maar loopt eenvoudig de steiger op. En met een verbouwing is er vaak geen alarmsysteem aanwezig, dus de inbreker loop zo het pand binnen (eventueel na het forceren van een raam). Staan er geen spullen van de bewoners, dan is er mogelijk nog wel gereedschap van de aannemer te stelen. De pakkans is klein en als er een buit is, is deze makkelijk te pakken. Vandaar dat inbrekers een bovengemiddelde interesse hebben in panden die verbouwd worden.

Naast inbrekers zijn de steigers ook uitermate interessant voor personen die graag spullen van andere vernielen, vaak jongeren. Ze struinen een pand door en stichten brandjes of slopen binnen wat ze slopen kunnen.

Gereedschap uit bestelwagen, inbraak in Wassenaar

Preventie

Steigers zijn vaak te groot om na elke werkdag weg te halen en af te breken. Bij rolsteigers is het altijd een goed idee om deze van de gevel af te rijden en vast te zetten. Zo is er via de steiger geen directe toegang tot het pand.

Bij grotere steigers kan dit niet er is er dus een andere vorm van preventie nodig. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • Perceel omheinen met een tijdelijk hekwerk. Dit vormt een extra barrière.
  • Een cameramast plaatsen dat zicht heeft op de steiger en zo onbevoegde personen detecteert.
  • Regelmatige surveillance door een beveiliger.
  • Een tijdelijk (mobiel) alarmsysteem plaatsen, inclusief alarmopvolging.
  • Middels spandoek en/of borden aangeven dat er beveiligingsmaatregelen aanwezig zijn.

Voor het voorkomen van diefstal van steigeronderdelen gelden bovenstaande maatregelen ook. Daarnaast kan er ook nog gedacht worden aan het plaatsen van GPS trackers in enkele steigeronderdelen. Dit voorkomt niet direct de diefstal, maar kan wel helpen om de onderdelen snel terug te krijgen.

Ook is het raadzaam om zoveel mogelijk steigeronderdelen te voorzien van unieke kenmerken. Bijvoorbeeld door de bedrijfsnaam in de onderdelen te graferen.

Zwakke plek

Steigers blijven een zwakke plek en daarom is het nemen van beveiligingsmaatregelen zeer aan te raden om de kans op een inbraak en/of vandalisme te voorkomen. De beveiliging van panden die gerenoveerd of verbouwd worden laat vaak te wensen over, het is dan ook lastig om een pand te beveiligen wanneer er nog geen ramen of deuren geplaatst zijn. Maar ook wanneer deze wel zijn geplaats is het vaak zo dat er nog geen alarmsysteem is geïnstalleerd. Een steiger geeft kwaadwillenden de mogelijkheid om zeer eenvoudig naar een hoger gelegen verdieping te gaan waar we zien dat het nog makkelijk is om binnen te treden ten opzichte van de begane grond. Schade door diefstal of vandalisme is aannemelijk voor zowel de eigenaar van het pand als voor de aannemer.

Ga je binnenkort verbouwen en heb je advies nodig over de beveiliging? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier: Klik hier