Sneeuw

Een flink pak sneeuw in Nederland. Dat is een tijd geleden en we genieten er dan ook massaal van. Op het moment van schrijven (februari 2021) is Nederland bedenkt met een mooie witte deken van sneeuw. Flinke sneeuwval veranderde Nederland in een willekeurig wintersportgebied, zonder de bergen uiteraard.

Inbraakpreventie

Sneeuw is natuurlijk prachtig en heeft iets sprookjesachtigs. Sleeën, sneeuwpoppen maken en sneeuwballengevechten, wij weten ons wel te vermaken in de sneeuw.

Met de beveiliging nemen we het niet zo nauw dan. Opvallend is dat we massaal de voor- of achterdeur open laten, omdat de kinderen steeds heen en weer lopen. Een inbreker heeft dan maar enkele seconden nodig om zijn slag te slaan en dat kan ook als je in de buurt bent.

Sneeuw heeft een heel groot nadeel, alle sporen zijn in de sneeuw te zien. Handig als bewoner om te zien of er iemand in de tuin heeft gelopen, maar draai het eens om; Voor inbrekers is sneeuw ideaal om te achterhalen of bewoners al dan niet aanwezig zijn. Wanneer er in de verse laag sneeuw geen schoenafdrukken in de voor- en/of achtertuin zichtbaar zijn, weet een inbreker dat de bewoners zeer waarschijnlijk niet thuis zijn. En dan is het voor de inbreker aantrekkelijk om in te breken. Let zelf maar eens op in de wijk bij verschillende woningen. In de sneeuw kan je exact zien bij welke huizen er geen personen zijn geweest.

Voetstappen in de sneeuw

Auto’s

Tijdens sneeuw is ook heel opvallend of een auto gebruikt wordt. Een auto met een flinke laag sneeuw erop staat er al even (zeker als het al enkele uren of dagen niet gesneeuwd heeft). Daarnaast zijn bandensporen een indicatie dat een auto onlangs nog gereden heeft. Zeker bij woningen met een eigen parkeerplaats of oprit is zo duidelijk af te lezen of er met een auto wordt gereden en of iemand al dan niet afwezig is. Bandensporen en geen auto op de oprit is een duidelijke indicatie dat iemand uit de woning weg is en de woning mogelijk leeg is. Een auto op de oprit met een dikke laag sneeuw erop en geen bandensporen kan erop duiden dat de auto er al een tijdje staat. Een indicatie dat de bewoners er niet zijn of de auto niet gebruiken tijdens de sneeuw.

Preventie

Inbrekers kijken naar indicatoren of een woning mogelijk leeg is. Sneeuw is een handig hulpmiddel daarvoor!

Om te voorkomen dat inbrekers sneeuw als hulpmiddel gebruiken moeten we daar dus vanaf. Dat betekent straatje vegen en zout strooien. Wanneer het sneeuw weg is, is er ook geen hulpmiddel meer voor een inbreker. Daarnaast is het ook nog een veilig als de sneeuw weg is geveegd en er goed is gestrooid.

Hetzelfde geldt voor de oprit, deze goed sneeuwvrij maken en de auto natuurlijk ook. Daarnaast altijd de deuren en ramen afsluiten als je naar buiten gaat. Ook al is het maar even. Heb je een alarmsysteem, zet deze dan ook aan. Door gezelligheid op straat met de winterse taferelen ben je vaak langer buiten dan je verwacht en een goed beveiligde woning is dan wel zo prettig.

Het sneeuwvrij maken van de stoep en auto is geen garantie op het voorkomen van een inbraak, maar de kans om slachtoffer van een inbraak te worden maak je zo wel een stuk kleiner!

Fietsen in de sneeuw

Wist je dat…

Je sinds 2007 niet meer verplicht bent om de stoep voor je woning sneeuwvrij te maken. Als je het wel wilt doen, doe het dan ook goed om te voorkomen dat door het sneeuwschuiven een nog gladdere ondergrond ontstaat.