Sleutels

Nagenoeg alle huizen zijn voorzien van sloten die met een sleutel zijn te bedienen. Niet zelden past 1 sleutel op alle sloten in de woning. Makkelijk wanneer je zowel de voor- als achterdeur regelmatig gebruikt. En het scheelt weer een extra sleutel aan de sleutelbos.

Hoeveel sleutels zijn er in omloop?

Het is altijd van belang om te weten hoeveel sleutels er in omloop zijn die toegang geven tot jouw huis. Vaak hebben alle bewoners er eentje, enkele familieleden, de buurman, de hondenuitlaatservice, etc. Voor je het weet zwerven de sleutels overal rond en weet je niet meer wie nou wel, of niet een sleutel heeft. Maak daarom een document aan waarop de sleutels staan vermeld en de personen die deze in bezit hebben. Zo heb je dit goed overzichtelijk en voorkomen je dat je een uitgegeven sleutel vergeet.

Ook wanneer je sleutels laat bijmaken is het verstandig deze in het document op te slaan. Afhankelijk van het merk/type slot kunnen sommige sleutels alleen worden besteld indien je in bezit bent van een certificaat. Dit certificaat geeft aan dat de fabrikant van het slot daar een patent op heeft. Veilig, want alleen de fabrikant kan de sleutels voor dit slot bijmaken. Bij sloten zonder certificaat kan je sleutels bij de meeste schoenmakers/bouwmarkten laten kopiëren. Hierbij is er dus geen controle wanneer en hoeveel sleutels er voor het slot zijn gemaakt.

bos sleutels van huis

Sleutels verloren.

Je hoopt het natuurlijk nooit, maar het kan altijd gebeuren dat je een sleutel(bos) verliest. Ten eerste is het vervelend dat je op dat moment je eigen huis niet in kan, maar vooral dat je niet weet wie jouw sleutelbos heeft. Daarom raden wij aan om nooit een adreslabel aan de sleutelbos te bevestigen, of iets anders waaruit het adres kan worden opgemaakt.

Wanneer je de sleutels echt kwijt bent is het aan te raden om de sloten, waarvoor de sleutels zijn, zo snel mogelijk te (laten) vervangen. Het gebeurt echt dat inbrekers zich toegang verschaffen tot een woning met een gevonden sleutel(bos). En dit hoeft niet direct na het verlies te zijn, maar kan ook enkele weken later. Pas wanneer de sloten zijn vervangen weet je zeker dat onbevoegden geen toegang meer hebben. Helaas is het vervangen van de sloten niet goedkoop, maar het weegt niet op tegen de emotionele/financiële schade na een inbraak.

Een nieuwe woning.

Wanneer je een nieuw huis hebt gekocht/gehuurd maak je al kosten genoeg. Maar laat toch de sloten meteen vervangen. Je weet niet of de vorige bewoner alle sleutels heeft ingeleverd en mogelijk zijn er dus nog sleutels in omloop. Denk ook in dit geval niet dat je jou niet overkomt, want ook dit is helaas de realiteit.

Meteen een mooi moment om sloten met een SKG keurmerk aan te schaffen. Een cilinder met SKG *** (3 sterren) en een veiligheidsbeslag is bestand tegen de meest actuele inbraakmethoden!

veiligheidssloten skg***
Klik op de afbeelding voor de productinformatie.

Autosleutels

Autosleutels worden steeds geavanceerder. Dat deze voorzien zijn van een afstandsbediening is al bijna vanzelfsprekend. Wanneer je een autosleutel kwijt bent is het dan ook verstandig om meteen contact op te nemen met de dealer. Die kan aangeven wat er moet gebeuren om te voorkomen dat de kwijtgeraakte sleutel alsnog gebruikt kan worden. Tevens kan de dealer aangeven wat er nodig is om een nieuwe sleutel bij te laten maken.

Neem ook contact op met je autoverzekering. Sommige verzekeringen vergoeden een kwijtgeraakte sleutel, en sowieso is het verstandig om de verzekering op de hoogte te stellen van een kwijtgeraakte sleutel. Wanneer je na een autodiefstal 2 sleutels moet overleggen, maar je hebt er maar 1, kan dat voor de verzekering een reden zijn om uitkering van de schade te weigeren. Heb jij ze echter al op de hoogte gesteld, kunnen zijn de voorwaarden aangeven waarop de verzekering wel gewoon zal uitkeren. Bijvoorbeeld bijmaken van een sleutel, of de sloten laten vervangen.

Overigens is het van belang de autosleutels thuis niet dichtbij de voordeur te laten liggen. Criminelen kunnen dit signaal oppikken om zo de auto te openen en allerlei apparatuur eruit te halen, of zelfs zonder sleutel de auto te starten en weg te rijden. Hier lees je daar meer over!