Schuurinbraken

In het gehele land is een toename te zien in het aantal inbraken in schuren, garages en andere bijgebouwen.

Makkelijk in te breken

Een reden voor deze toename is de slechte beveiliging van deze bijgebouwen en daarbij de lage pakkans. Waar veel aandacht wordt besteed aan de woning, met goed hang- en sluitwerk en een alarmsysteem, wordt dit voor het bijgebouw achterwege gelaten. Met als gevolg dat de schuren en garages niet op slot zitten, of het een slot bevat welke niet voorzien is van een SKG keurmerk. Tevens is het bijgebouw vaak slecht verlicht en niet goed zichtbaar vanaf de openbare weg, waardoor inbrekers relatief veilig aan de slag kunnen. Daarnaast kan het bijgebouw een waardevolle buit bevatten. Denk alleen al aan de toename van de verkoop van elektrische fietsen, ook op de tweedehands markt zijn deze fietsen gewild en waardevol. Daarnaast staat er vaak op allerlei (tuin)gereedschap in de schuur. Een simpele optelsom en je weet hoeveel waarde je in de schuur hebt. Vaak veel meer dan je beseft!

schuurinbraken, waardevolle spullen in de schuur

Schuurinbraken voorkomen

Zie een bijgebouw als de woning zelf, dus neem ook dezelfde maatregelen, daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar de tuin. Is deze uitnodigend voor inbrekers? In onderstaande artikelen lees je hier meer over:

Verzekering

In beginsel valt het verzekeren van het bijgebouw onder de inboedelverzekering. Toch is het verstandig om de polis hiervan een goed door te lezen:

  • Is het bijgebouw meeverzekerd?
  • Tot welk bedrag is de inboedel in het bijgebouw verzekerd?
  • Welke eisen stelt de verzekeraar aan het bijgebouw?
  • Onder welke voorwaarde zal de verzekering uitkeren?

Door dit goed door te nemen en eventueel aan de hand hiervan maatregelen te nemen kom je achteraf niet voor nare verrassingen te staan. Zo kan de inboedel in het bijgebouw veel hoger zijn dan het verzekerde bedrag. Vaak heb je dit niet door, omdat er toch alleen maar ‘rotzooi’ in de schuur staat. Maar met een paar fietsen, een grasmaaier, heggenschaar en pomp voor de vijver gaat de waarde al enorm omhoog.

Het kan geen kwaad om ook direct verschillende inboedelverzekeringen met elkaar te vergelijken. Niet alleen voor een lagere premie, maar wellicht is er ook een verzekering die betere polisvoorwaarden heeft!